Ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια οι Android εφαρμογές που έχει εντοπίσει η Kaspersky Lab να έχουν «ύποπτη» συμπεριφορά, η οποία υποδεικνύει πως περιέχουν malware. Σύμφωνα με την εταιρεία, αν και σε ένα μεγάλο ποσοστό τους πρόκειται για application που έχουν αναπτυχθεί εξαρχής για τη διάδοση malware, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου εγκληματίες αξιοποιούν και νόμιμο λογισμικό για να μεταφέρουν τους κακόβουλους κώδικές τους.
Οι έρευνες της Kaspersky δείχνουν πως οι κάθε λογής ψηφιακοί απατεώνες συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή τους στις «έξυπνες» συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της Google. Μάλιστα, τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνονται ολοένα περισσότερο: μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2014, η εταιρεία είχε εντοπίσει περίπου 200.000 μοναδικά δείγματα mobile malware, 34% περισσότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, όταν είχαν καταγραφεί 148.000 δείγματα.
Οι ειδικοί της Kaspersky υποστηρίζουν επίσης πως μεγαλύτερο κίνδυνο «μόλυνσης» αντιμετωπίζουν οι χρήστες που «κατεβάζουν» στις συσκευές τους application από εναλλακτικά καταστήματα, πέραν του επίσημου Google Play. Γι’ αυτό και συνιστούν να μην ενεργοποιείται η επιλογή «Εγκατάσταση εφαρμογών από πηγές τρίτων», από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού.
Παράλληλα, συμβουλεύουν τους χρήστες να μην ενεργοποιούν τη λειτουργία «developer mode» στο smartphone ή το tablet τους, να χρησιμοποιούν λογισμικό ασφαλείας και, κατά την εγκατάσταση νέων application, να διαβάζουν προσεκτικά τι δικαιώματα πρόσβασης ζητούν τα προγράμματα.
Αυτή τη στιγμή, οι κακόβουλες εφαρμογές προέρχονται ως επί το πλείστον από τη Ρωσία και όπως είναι φυσικό, στοχεύουν στην απόσπαση οικονομικών πληροφοριών από τους χρήστες. Για παράδειγμα, αυτό συνέβη με τη mobile έκδοση του Trojan Carberp, το οποίο αναπτύχθηκε στη Ρωσία και κλέβει τα στοιχεία του χρήστη, καθώς αυτά μεταφέρονται στον server κάποιας τράπεζας.
Πηγή: kathimerini.gr