Κάτι στο Διάστημα λάμπει κάθε 20 λεπτά από το 1988

Ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός αστρονομικού αντικειμένου που ονομάζεται GPM J1839-10, το οποίο εκπέμπει τακτικές εκρήξεις ραδιος παρόμοια με ένα πάλσαρ με μεταξύ των παλμών των 21 λεπτά. Η φύση και η φυσική πίσω από αυτή τη συμπεριφορά παραμένουν άγνωστες, καθώς δεν ταιριάζει σε καμία υπάρχουσα αστρονομική κατηγορία ή επεξήγηση, καθιστώντας την ένα μοναδικό και αινιγματικό φαινόμενο που απαιτεί περαιτέρω μελέτη και παρατήρηση.

featured supernova explained

Η Ars Technica αναφέρει:

Το GPM J1839-10 ανακαλύφθηκε σε μια στο γαλαξιακό επίπεδο για παροδικά αντικείμενα – αντικείμενα δηλαδή που δεν υπάρχουν όταν κοιτάζετε για πρώτη φορά, αλλά εμφανίζονται την επόμενη φορά που θα ελέγξετε.

Η τυπική εξήγηση για ένα παροδικό αντικείμενο είναι κάτι σαν σουπερνόβα, όπου ένα σημαντικό γεγονός δίνει μια τεράστια ώθηση στη φωτεινότητα. Βρίσκονται στο ραδιοφωνικό τέλος του φάσματος, υπάρχουν γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις, αλλά είναι και πολύ σύντομες, επομένως, αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, το GPM J1839-10 εμφανίστηκε στην αναζήτηση με έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο: Εμφανίστηκε ως παροδικό στοιχείο δύο φορές την ίδια νύχτα παρατήρησης. Αντί να παρέχει μια σύντομη έκρηξη τεράστιας ενέργειας, όπως μια γρήγορη radio ριπή, το GPM J1839-10 εξέπεμπε πολύ χαμηλότερη ενέργεια σε μια ριπή ς 30 δευτερολέπτων.

Οι επακόλουθες παρατηρήσεις έδειξαν ότι το αντικείμενο εξέπεμπε φωτεινότητα αρκετά τακτικά, με περιοδικότητα περίπου 1.320 δευτερολέπτων (ή 22 λεπτά). Υπάρχει ένα παράθυρο περίπου 400 δευτερολέπτων με επίκεντρο αυτή την περιοδικότητα και μια έκρηξη μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε μέσα στο παράθυρο και θα διαρκέσει από 30 έως 300 δευτερόλεπτα.

Ενώ είναι ενεργό, η ένταση του GPM J1839-10 μπορεί να ποικίλλει, με πολλές δευτερεύουσες εκρήξεις εντός του κύριου τος. Μια αναζήτηση σε αρχειακά δεδομένα έδειξε ότι είχαν εντοπιστεί σήματα από την ίδια τοποθεσία ήδη από το 1988. Έτσι, ό,τι παράγει αυτό το σήμα δεν είναι πραγματικά παροδικό, με την έννοια ότι το φαινόμενο που προκαλεί αυτές τις εκρήξεις δεν είναι ένα γεγονός που γίνεται μόνο μία φορά.

Λοιπόν, δεδομένου ότι κάθε πιθανή εξήγηση είναι αμφίβολη, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει παρακάτω.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα αντικείμενα είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν που είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν πολλά περισσότερα. Τα κακά νέα είναι ότι είναι ακόμα δύσκολο να εντοπιστούν.

Η διάρκεια της έκρηξης – έως 300 δευτερόλεπτα – και το κενό μεταξύ των ριπών σημαίνει ότι οι παρατηρήσεις σύντομου ρυθμού πιθανότατα να μην επαρκούν να τις εντοπίσουν.

Θα χρειαζόμασταν εργαλεία που “κοιτάζουν” επίμονα μια περιοχή του διαστήματος για τουλάχιστον μισή ώρα ή περισσότερο. Εν τω μεταξύ, μπορούμε ενδεχομένως να περιορίσουμε τη θέση του GPM J1839-10 για να προσπαθήσουμε να δούμε αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον σε άλλα μήκη κύματος.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).