Τα δύο πιο δημοφιλή περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας στο Linux είναι αναμφισβήτητα τα KDE και Gnome. Όμως ποιο από τα δύο ταιριάζει στις ανάγκες σας και ποιο να διαλέξετε;
Αν και υπάρχουν αρκετά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας στο Linux με κάποια μάλιστα να είναι ιδιαίτερα ελαφριά, όπως το LXDE ή το XFCE, τα σκήπτρα τα κατέχουν τα δύο πιο διάσημα, το KDE και το Gnome και όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά.
Και οι δύο παρέχουν όμορφα και πλούσια προγράμματα που σας επιτρέπουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το μηχάνημά σας. Πολλές εκδόσεις Linux σας δίνουν την δυνατότητα και για τα δύο (όπως η Debian), και μπορείτε να επιλέξετε ποιο θα χρησιμοποιήσετε κατά την φάση της αρχικής εγκατάστασης.
Table of Contents
Τι είναι τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας
Για τους αρχάριους χρήστες ας εξηγήσουμε ότι ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας είναι μια γραφική διεπαφή χρήστη (GUI) που βρίσκεται στην κορυφή του πυρήνα του Linux.
Περιλαμβάνει στοιχεία όπως μια γραμμή εργασιών, παράθυρα, μενού εκκίνησης κ.λπ., καθώς και συνολική διαχείριση ροής εργασιών.
Το Linux μπορεί να λειτουργήσει κάλλιστα και χωρίς ένα περιβάλλον εργασίας καθώς έχει την εφαρμογή “Τερματικό” η οποία δέχεται και εκτελεί γραπτές εντολές. Όμως στην εποχή των παραθύρων και των εξεζητημένων γραφικών, ένα περιβάλλον με γραφικά είναι σαφώς πιο εύχρηστο, ειδικά σε οικιακούς υπολογιστές.
Όμως ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των KDE και Gnome τους και ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς; Πάμε να κάνουμε μία ανάλυση.
Εμφάνιση
Αν μιλάμε για οικιακό υπολογιστή τότε ξεκινάμε το βασικότερο. Το πώς θα φαίνεται η οθόνη σε ένα desktop. Ένα μη ελκυστικό περιβάλλον μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε τις εργασίες που πρέπει να κάνετε, ενώ ένα ευχάριστο μπορεί να σας εμπνεύσει να κάνετε ακόμα περισσότερα.
Όσον αφορά την εμφάνιση, το KDE Plasma παρέχει κατά την γνώμη μας μία πιο κομψή και πιο λεπτομερής επιφάνεια εργασίας σε σύγκριση με το Gnome. Για παράδειγμα, η γραμμή εργασιών στο KDE συνοδεύεται από ένα μικρό docklet όπου τα προγράμματα παρασκηνίου μπορούν να σας ειδοποιήσουν χωρίς να παραβιάσουν την αισθητική του.
Πρόκειται για μία αισθητική παρόμοια με τα σύγχρονα συστήματα Windows, και αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στο KDE Plasma να δημιουργεί στοιχεία διεπαφής χρήστη που είναι ταυτόχρονα κομψά και πλούσια σε πληροφορίες.
Στην άλλη μεριά, το Gnome προσεγγίζει την αισθητική μέσα από το φακό της απλότητας και της προσβασιμότητας. Ακριβώς όπως με τα συστήματα macOS, το κάνει αυτό παρουσιάζοντας διαισθητικά στοιχεία διεπαφής χρήστη με ελάχιστες έως καθόλου πρόσθετες λεπτομέρειες.
Ως αποτέλεσμα, το Gnome φαίνεται συχνά πιο καθαρό σε σύγκριση με το KDE. Αν και αυτό κάνει το Gnome πιο εύκολο στη χρήση από αρχάριους, ορισμένοι έμπειροι χρήστες μπορεί να το βρουν “υπερβολικά απλό”.
Συμπερασματικά, το KDE Plasma είναι μια εξαιρετική επιλογή αν ψάχνετε για μία όμορφή επιφάνειας εργασίας που είναι παρόμοια με τα σύγχρονα συστήματα Windows και ταυτόχρονα εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη.
Εν τω μεταξύ, το Gnome είναι μια καλή επιλογή για χρήστες που θέλουν μία επιφάνεια εργασίας που είναι εξαιρετικά προσιτή και φιλική προς το χρήστη με εστίαση στην απλότητα, κάτι σαν τα macOS.
Πληρότητα εφαρμογών
Οι εφαρμογές είναι η ψυχή κάθε περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας. Σας επιτρέπουν να έχετε πλήρη διαχείριση του μηχανήματός σας αλλά και να εξερευνήσετε νέους και καινοτόμους τρόπους χρήσης του.
Τόσο το KDE Plasma όσο και το Gnome παρέχουν ένα εύχρηστο App Store όπου μπορείτε να αναζητήσετε προγράμματα τρίτων, από το αποθετήριο της διανομής σας. Ωστόσο, το KDE Plasma επεκτείνει αυτή τη βασική δυνατότητα ενσωματώνοντας το κατάστημά του στην επιφάνεια εργασίας.
Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ πιο εύκολο να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε βοηθητικό πρόγραμμα στο KDE Plasma αφού μπορείτε να το αναζητήσετε αμέσως χωρίς να ανοίξετε το κατάστημα εφαρμογών του συστήματος.
Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας “chrome” στη γραμμή αναζήτησης του KDE Plasma εμφανίζεται αυτόματα το KDE Store με τυχόν βοηθητικά προγράμματα που ταιριάζουν με αυτό το ερώτημα.
Όχι πως δεν μπορείτε να βρείτε το Chrome και από το Gnome, αλλά θα χρειαστείτε κάποια κλικς παραπάνω.
Συμπερασματικά πάντως ως προς την πληρότητα εφαρμογών και τα δύο είναι ισάξια με το KDΕ να διαθέτει ευκολότερη διαχείριση.
Βοηθητικά προγράμματα
Τα βοηθητικά προγράμματα που έρχονται ενσωματωμένα στην επιφάνειας εργασίας σας πολλές φορές σας καθορίζουν το είδος της εργασίας που μπορείτε να κάνετε με τον υπολογιστή σας. Για το σκοπό αυτό, τόσο το KDE Plasma όσο και το Gnome συνοδεύονται από όλα όσα χρειάζεστε για τις βασικές εργασίες υπολογιστή.
Αυτά περιλαμβάνουν ισχυρά προγράμματα ανάγνωσης εγγράφων όπως το Okular, καθώς και προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων και περιήγησης ιστού. Πέραν αυτού το KDE Plasma περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα προγράμματα τρίτων, όπως το LibreOffice, ως μέρος της προεπιλεγμένης εγκατάστασης του.
Φυσικά δεν υπάρχει κανένα θέμα να εγκαταστήστε το libreOffice και στο Gnome, αλλά αυτό σημαίνει ότι ως αρχάριος χρήστης είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε με τη χρήση του KDE ως επιφάνειας εργασίας σε σύγκριση με το Gnome.
Συμπερασματικά, το KDE Plasma είναι η καλύτερη επιλογή αν ψάχνετε για ένα περιβάλλον εργασίας με μια μεγάλη βιβλιοθήκη εφαρμογών που είναι ήδη διαθέσιμες αμέσως. Το Gnome είναι μια καλή επιλογή για χρήστες που θέλουν να είναι ευέλικτοι με το είδος των προγραμμάτων που θα εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους ή που προτιμούν μία πιο ελαφρά διανομή.
Αν δηλαδή σας ενδιαφέρει να έχετε ένα υπολογιστή που θα κάνει συγκεκριμένη δουλειά, παράδειγμα θα είναι ένα ftp server, τότε σαφώς δεν σας ενδιαφέρει να υπάρχει προεγκατεστημένο το LibreOffice.
Ευκολία χρήσης
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για ένα περιβάλλον εργασίας είναι η ευκολία χρήσης του. Ενώ το Gnome θα λέγαμε ότι υπερτερεί σε σχέση με το KDE, καθώς εστιάζει περισσότερο στην ευκολία χρήσης.
Κάθε μέρος του Gnome διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε είναι διαισθητική και αυτονόητη. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι ο διαχειριστής αρχείων του Gnome. Από προεπιλογή, το πρόγραμμα θα παρουσιάζει μόνο δυνατότητες που σχετίζονται άμεσα με τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων.
Σε αντίθεση με το Gnome, το Plasma δίνει έμφαση στην πληθώρα επιλογών του χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα στοιχεία διεπαφής χρήστη και βοηθητικά προγράμματα που συνοδεύουν το KDE Plasma θα σας παρέχουν πάντα κάθε δυνατή επιλογή αμέσως. Για παράδειγμα, η διαχείριση αρχείων του KDE εμφανίζει αυτόματα τον ελεύθερο χώρο στο δίσκο του συστήματός σας καθώς και ένα ρυθμιστικό ζουμ για μικρογραφίες αρχείων.
Συμπερασματικά , το Gnome είναι η καλύτερη επιλογή εάν θέλετε ένα περιβάλλον εργασίας που δίνει προτεραιότητα στην ευκολία χρήσης και τα διαισθητικά στοιχεία διεπαφής χρήστη. Το KDE Plasma μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για χρήστες που αναζητούν ένα πιο λεπτομερές και «προσανατολισμένο στην επιλογή», περιβάλλον.
Ευκολία προσαρμογής
Τόσο το KDE Plasma όσο και το Gnome παρέχουν ένα τυπικό σύνολο επιλογών προσαρμογής, όπως τη δυνατότητα αλλαγής της ταπετσαρίας και του θέματος της επιφάνειας εργασίας. Ωστόσο, κάθε ένα έχει διαφορετική προσαρμοστικότητα.
Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του KDE Plasma που δεν θα βρείτε στα άλλα είναι τα προσαρμοσμένα γραφικά στοιχεία. Αυτά είναι οι πάντα ενεργοποιημένες μικροεφαρμογές που μπορούν να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες απευθείας στην επιφάνεια εργασίας σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα γραφικό αναλογικό ρολόι καθώς και ένα γραφικό στοιχείο κόμικ που μπορεί να εμφανίσει μια ποικιλία από ιστότοπους που ειδικεύονται στα κόμικ.
Αντίθετα, το Gnome προσφέρει μόνο έναν ιστότοπο επεκτάσεων του κελύφους όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να υποβάλουν βοηθητικά προγράμματα, τα οποία επεκτείνουν το βασικό σύνολο χαρακτηριστικών του Gnome.
Αν και δεν είναι τόσο ισχυρό όσο τα γραφικά στοιχεία του KDE Plasma, μπορείτε να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένες λειτουργίες όπως νέα μενού, χώρους εργασίας και διάφορες λειτουργίες συστήματος.
Από τη μεγάλη βιβλιοθήκη θεμάτων μέχρι τα ισχυρά γραφικά στοιχεία τρίτων, το KDE Plasma είναι η ξεκάθαρη επιλογή εάν θέλετε ένα περιβάλλον εργασίας που μπορείτε να προσαρμόσετε πλήρως. Το Gnome είναι μια καλή εναλλακτική εάν θέλετε να εγκαταστήσετε μικρές τροποποιήσεις και δυνατότητες στην επιφάνεια εργασίας σας.
Κοινότητα
Η κοινότητα του KDE είναι τεράστια και ενεργή έχοντας φήμη για καινοτομία και συνεχή ανάπτυξη. Αυτή η ομάδα είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη δέσμευσή της σε περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που ξεπερνούν τα όρια και φέρνουν κάτι νέο.
Έχουν πολλή τεκμηρίωση, σεμινάρια, φόρουμ κ.λπ. στο διαδίκτυο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων, καθώς και συμβουλές προσαρμογής ή για να αξιοποιήσετε περισσότερο το KDE.
Από την άλλη, το GNOME έχει επίσης μια μεγάλη και ενεργή κοινότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη συντήρηση του GNOME Shell μαζί με τις εφαρμογές του. Το κύριο σημείο εστίασης πίσω από αυτό το έργο είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλα φαίνονται καθαρά και φιλικά προς τον χρήστη, ώστε οι άνθρωποι να το βρίσκουν εύκολο στη χρήση.
Εάν χρειάζεστε βοήθεια ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για οτιδήποτε σχετίζεται με το GNOME, υπάρχουν πολλοί πόροι υποστήριξης, όπως πλήρης τεκμηρίωση ή ακόμα και η απλή περιήγηση σε ορισμένα φόρουμ θα σας δώσει καλή εικόνα για το τι συμβαίνει στον κόσμο του GNOME.
Κατανάλωση πόρων
Ένα άλλο βασικό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή ενός περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας είναι ο όγκος των πόρων που καταναλώνει σε κατάσταση αδράνειας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα επιβαρυμένο περιβάλλον εργασίας μπορεί να επιβραδύνει τα άλλα προγράμματα που εκτελούνται στον υπολογιστή σας.
Άλλωστε επιλέξατε Linux γιατί ένα από τους λόγους ήταν ότι δεν θέλατε τα βαριά Windows. Συμφωνούμε ότι η κατανάλωση πόρων έχει να κάνει και με πόσα services έχετε ενεργοποιημένα, αλλά ας υποθέσουμε ότι έχετε τα δύο περιβάλλοντα με τα ίδια services ή αν θέλετε μόλις εγκατεστημένα χωρίς κανένα πρόσθετο.
Ενώ και οι δύο περιβάλλοντα καταλαμβάνουν πάνω κάτω την ίδια ποσότητα μνήμης σε αδράνεια, το Gnome παίρνει τα πρωτεία λόγω μικρότερης χρήσης της CPU. Αυτό το καθιστά μια καλή επιλογή εάν αναζητάτε ένα περιβάλλον «φιλικό για φορητούς υπολογιστές». Η υψηλότερη απαίτηση CPU του KDE σημαίνει ότι είναι πιο κατάλληλο για desktop υπολογιστές.
Για να το δοκιμάσω, έτρεξα τόσο το KDE Plasma όσο και το Gnome σε μία Debian 12 έκδοση σε virtualbox δίνοντας και στα δύο 2 εικονικούς πυρήνες και 2 GB RAM το καθένα.
Σε αδράνεια, το KDE Plasma χρειάζεται περίπου 1016 MB μνήμης συστήματος. Χρησιμοποιεί επίσης περίπου το 15-20% και των δύο πυρήνων CPU χωρίς πρόσθετα widget.
Από την άλλη πλευρά, το Gnome θέλει 1100 MB μνήμης συστήματος, ενώ παίρνει μόνο περίπου 3-6% και στους δύο πυρήνες της CPU.
Απόδοση και ανταπόκριση
Ο τρόπος με τον οποίο ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας αποδίδει στις ενέργειές σας μπορεί είτε να δημιουργήσει είτε να χαλάσει την εμπειρία σας όταν το χρησιμοποιείτε. Μια αργή επιφάνεια εργασίας θα κάνει ακόμη και απλές εργασίες απογοητευτικές και ενοχλητικές.
Από αυτή την άποψη, τόσο το KDE Plasma όσο και το Gnome μπόρεσαν να φορτωθούν μέσα σε 4-5 δευτερόλεπτα σε μια αρχική εκκίνηση. Επιπλέον, και τα δύο περιβάλλοντα είναι επίσης αρκετά γρήγορα ώστε να ανταποκρίνονται όταν συνδέεστε για πρώτη φορά στους desktop υπολογιστές τους.
Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του Gnome είναι η βραδύτητα του σε σχέση με τη μακροχρόνια χρήση. Ενώ απαιτεί παρόμοιο χρόνο εκκίνησης με το KDE Plasma, θα γίνεται σταδιακά πιο αργό όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε. Θα το καταλάβετε μετά από περίπου τέσσερις έως έξι ώρες συνεχούς χρήσης.
Το KDE Plasma ξεπερνά το Gnome όσον αφορά την απόδοση και την ανταπόκριση. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο συνεπής σε μεγάλες απαιτήσεις.
Ποιο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας να επιλέξετε
Τι είναι το KDE;
Για desktop υπολογιστές Linux, το project ανοιχτού κώδικα KDE (K Desktop Environment) προσφέρει μια ισχυρή γραφική διεπαφή χρήστη (GUI). Το γεγονός ότι τα θέματα, οι διατάξεις, ακόμη και η συμπεριφορά του προγράμματος μπορούν να προσαρμοστούν, το καθιστά ιδανικό για άτομα που απολαμβάνουν την εξατομίκευση. Λόγω των πολλών χαρακτηριστικών, της ζωντανής κοινότητας προγραμματιστών και της εφευρετικής φύσης του, το KDE είναι πολύ δημοφιλές σε διανομές όπως το Kubuntu.
Τι είναι το Gnome;
Το GNOME (GNU Network Object Model Environment), από την άλλη πλευρά, είναι ένα δωρεάν λογισμικό που χαρακτηρίζεται από την απλότητα και την ελκυστικότητά του. Οι προγραμματιστές προσπάθησαν να δώσουν προσοχή σε λεπτομέρειες όπως η απόδοση γραμματοσειρών ή ο σχεδιασμός εικονιδίων. Σε αντίθεση με το KDE που επιτρέπει ατελείωτες επιλογές προσαρμογής για ισχυρούς χρήστες ή λάτρεις, το GNOME ακολουθεί την απλότητα.
Γι’ αυτό το κέλυφος Gnome προσφέρει ελάχιστο αλλά επαρκή αριθμό επεκτάσεων που βελτιώνουν τη βασική λειτουργικότητα. Από προεπιλογή το Ubuntu χρησιμοποιεί Unity, αλλά έχει επίσης υιοθετήσει το Gnome από την έκδοση 18.04 LTS.
Τελικά, η επιλογή μεταξύ KDE Plasma και Gnome είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Κάθε περιβάλλον έχει υπέρ και κατά, ξεχωρίζει στα δυνατά του σημεία και υπολείπεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά.
Θα προτείναμε να :
Χρησιμοποιήστε το KDE για
- Όταν είστε ήδη εξοικειωμένοι με την επιφάνεια εργασίας των Windows.
- Όταν χρειάζεστε ένα γρήγορο και ανταποκρινόμενο γραφικό περιβάλλον.
- Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε γραφικά στοιχεία και εργαλεία ειδικά για το KDE για διαχείριση συστήματος.
Χρησιμοποιήστε το Gnome για
- Όταν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση macOS στο Linux.
- Όταν θέλετε ένα περιβάλλον εύκολο στην εκμάθηση για αρχάριους χρήστες υπολογιστών.
- Όταν θέλετε ένα περιβάλλον ελαφρύ ή κατάλληλο για πιο αδύναμο υλικό.
Η επιλογή μεταξύ KDE και Gnome για τη διανομή σας είναι μόνο το πρώτο βήμα για να βουτήξετε βαθιά στο οικοσύστημα Linux.