Άπειρες ταινίες και σειρές επιστημονικές φαντασίας καταπιάνονται με το απώτερο μέλλον, όταν η ανθρωπότητα θα έχει ανακαλύψει τη νέα Γη, έναν πλανήτη σε άλλο αστρικό σύστημα, που είναι παρόμοιος με το δικό μας και έχει τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη και υποστήριξη ζωής. Μπορεί να μην έχουμε καταφέρει ακόμα να αποικίσουμε το σύμπαν, αλλά τον πλανήτη, ίσως, τον βρήκαμε!
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η NASA δήλωσε την ανακάλυψη του Kepler-186f, του πέμπτου κατά σειρά πλανήτη που κινείται γύρω από τον ερυθρό νάνο Kepler-186, σε ένα αστρικό σύστημα που βρίσκεται προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου και σε απόσταση 490 ετών φωτός από το δικό μας.
Η νέα Γη έχει διάμετρο περίπου 10% μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας και η περιφορά της γύρω από το άστρο της χρειάζεται 130 γήινες μέρες. Ο πλανήτης βρίσκεται στην “κατοικήσιμη ζώνη”, μια περιοχή σε κατάλληλη απόσταση από το άστρο του ώστε να έχει νερό σε υγρή μορφή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ύπαρξη ζωής.
Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τον πλανήτη να είναι βραχώδης, ωστόσο η μάζα και η πυκνότητά του δεν έχουν ακόμη αναλυθεί. Αυτό αναμένεται να αλλάξει στο προσεχές μέλλον και μετά την έναρξη λειτουργίας των νέων πανίσχυρων τηλεσκοπίων της NASA, οπότε και θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα!