Η Κίνα πρότεινε την έκδοση “ταυτοτήτων κυβερνοχώρου” στους πολίτες της προκειμένου να προστατεύσει τα προσωπικά τους στοιχεία, να ρυθμίσει τις δημόσιες υπηρεσίες να πραγματοποιούν έλεγχο ταυτότητας και των αναγνωριστικών του κυβερνοχώρου και να επιταχύνει την εφαρμογή της αξιόπιστης διαδικτυακής στρατηγικής ταυτότητας.
Το αναγνωριστικό θα έχει δύο μορφές: η πρώτη θα είναι σαν μια σειρά γραμμάτων και αριθμών και η άλλη σαν διαδικτυακό διαπιστευτήριο. Και τα δύο θα αντιστοιχούν στην πραγματική ταυτότητα του πολίτη, και πιθανότατα θα εφαρμοστεί κρυπτογράφηση. Μια κυβερνητική πλατφόρμα θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο ταυτότητας και την έκδοση των αναγνωριστικών του κυβερνοχώρου.
Το προσχέδιο που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και τη Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC ή Cyberspace Administration of China), διευκρινίζει ότι η ταυτότητα θα είναι εθελοντική – προς το παρόν – και θα εξαλείψει την ανάγκη των πολιτών να χρησιμοποιούν τις πραγματικές προσωπικές τους ταυτότητες σε παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Όσοι είναι κάτω των δεκατεσσάρων ετών θα χρειαστούν γονική συγκατάθεση για να υποβάλουν αίτηση.
Η Κίνα είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που απαιτεί από τους πολίτες να χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα στο Διαδίκτυο.
Η μη χρήση μιας κανονικής ταυτότητας σημαίνει ότι “θα αποτραπεί και θα ελαχιστοποιηθεί η υπερβολική συλλογή και διατήρηση προσωπικών πληροφοριών των πολιτών από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου”, αναφέρει το Πεκίνο.
“Χωρίς κάποια ξεχωριστή συναίνεση φυσικού προσώπου, μια διαδικτυακή πλατφόρμα δεν θα μπορεί να επεξεργάζεται ή να δίνει δεδομένα και πληροφορίες προς τα έξω χωρίς εξουσιοδότηση, εκτός και εάν απαιτείται διαφορετικά από νόμους και τους διοικητικούς κανονισμούς», αναφέρεται στο draft.