Κίνα, Ιράν και Ρωσία κατά της υποκρισίας των ΗΠΑ (BLM)

Κυβερνητικοί και ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης στην Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία φαίνεται να δουλεύουν συλλογικά για να παρουσιάσουν την υποκρισία των ΗΠΑ στον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον χειρίστηκε τις πρόσφατες διαμαρτυρίες του κινήματος Black Lives Matter.

Η ερευνητική ομάδα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Graphika αναφέρει ότι επίσημα μηνύματα και από τις τρεις χώρες επικεντρώνονται στην προβολή της υποκρισίας των ΗΠΑ και των διπλών προτύπων που χρησιμοποιεί σε θέματα εξωτερικής διπλωματίας.

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ επέκριναν δημόσια και επιθετικά την Κίνα για την αστυνομική βαρβαρότητα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, το Ιράν για τις βάναυσες αντιδράσεις στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις αρχές του 2020 και τη Ρωσία για την καταστολή της ελευθεροτυπίας.

Τώρα, μετά τις ατελείωτες αναφορές για αστυνομική βία κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαμαρτυρίες του BLM, οι τρεις χώρες έχουν την ευκαιρία να δυσφημίσουν τις ΗΠΑ που εμφανιζόταν σας μια χώρα που υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.

Η Graphika, η οποία χαρτογράφησε άρθρα ειδήσεων από κρατικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύσεις σε social media από διπλωμάτες στις τρεις χώρες, αναφέρει ότι δεν ανακάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο κατά των Αμερικάνων με αυτές τις δημοσιεύσεις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν (troll farms) και τα μηνύματα ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα κατά της αμερικανικής κοινωνίας.

Επιπλέον, δεν βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπήρξε προγραμματισμένος συντονισμός μεταξύ της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας. Η Graphika αναφέρει ότι και οι τρεις χώρες φαίνεται να λειτουργούν συγκυριακά, εκμεταλλευόμενες τις διαμαρτυρίες του BLM και απλά χρησιμοποιούν τις ειδήσεις για να ενισχύσουν την κριτική τους κατά των ΗΠΑ και να δώσουν στις φωνές τους περισσότερη αξιοπιστία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην Κίνα, τα περισσότερα από τα μηνύματα που δημοσιεύτηκαν από προσπάθησαν να υπενθυμίσουν την κριτική των ΗΠΑ για το πώς η χώρα διαχειρίστηκε τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρει η Graphika, πολλοί Κινέζοι κυβερνητικοί χρησιμοποιούν τώρα τη βίαιη καταστολή των ΗΠΑ για τις διαμαρτυρίες του BLM για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους στο Χονγκ Κονγκ σαν ένα φυσικό αποτέλεσμα της εφαρμογής των νόμων για την ασφάλεια.

Ωστόσο, οι Κινέζοι βλέπουν και πέρα ​​από τις διαμαρτυρίες του Χονγκ Κονγκ. Η Graphika αναφέρει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν την εξαιρετικά βίαιη καταστολή των ΗΠΑ στις διαμαρτυρίες του BLM για να προωθήσουν τα κινεζικά συμφέροντα στην Αφρική, χρησιμοποιώντας τον Αμερικάνικο ρατσισμό στους μαύρους για να φέρουν τα Αφρικάνικα έθνη πιο κοντά στην Κίνα.

Παρόμοια μηνύματα παρατηρήθηκαν επίσης και από τους Ιρανούς αξιωματούχους και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η Graphika αναφέρει ότι το Ιράν πήρε “τις αμερικανικές κριτικές για τις ιρανικές καταστολές σε διαδηλώσεις και τις έστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Τα μηνύματα του Ιράν, όπως στην περίπτωση της Κίνας, ήταν για να δείξουν την υποκρισία των ΗΠΑ και την ψευδή εικόνα της χώρας σαν φάρος της δημοκρατίας και ελευθερίας.

Στη Ρωσία, η Graphika αναφέρει ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς η Ρωσία επικέντρωσε τις προσπάθειες για προπαγάνδα αλλού.

Η Graphika αναφέρει ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρείχαν μεγάλη κάλυψη των ζητημάτων του BLM αλλά επικεντρώθηκαν “σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία της διαμαρτυρίας”.

Η κάλυψη στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκε στο να επιτεθεί στα αμερικανικά mainstream μέσα ενημέρωσης που υπερασπιζόταν την ρητορική βίας του Donald Trump, αλλά και που του επιτίθενται ταυτόχρονα. Τα Αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης επέκριναν και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μιλούσαν μόνο για τις ΗΠΑ και όχι για τον ρατσισμό που υπάρχει σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, στα μηνύματα της Ρωσίας υπήρχαν και ορισμένα που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν υπερβολική αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό το μήνυμα προέρχεται από μια χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων δημοσιογράφων.

Δημοσιεύτηκε από τον Catalin Cimpanu στο ZDNet με στοιχεία από την Graphika

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).