Σύμφωνα με το Universe Today, η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει σεληνιακές σπηλιές ως πιθανούς βιότοπους για τους αστροναύτες στη Σελήνη, προσφέροντάς τους άμυνα έναντι κινδύνων όπως η ακτινοβολία, οι μετεωρίτες και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Διαφορετικές ομάδες επιστημόνων από διαφορετικές χώρες και φορείς έχουν μελετήσει την ιδέα της χρήσης σωλήνων λάβας σαν καταφύγια. Σε ένα πρόσφατο συνέδριο στην Κίνα, ο Zhang Chongfeng από την Ακαδημία Τεχνολογίας Διαστημικών Πτήσεων της Σαγκάης παρουσίασε μια μελέτη για τον υπόγειο κόσμο των σωλήνων λάβας. Κινέζοι ερευνητές έκαναν έρευνα πεδίου σε τοπικούς σωλήνες λάβας για να καταλάβουν πώς να τους χρησιμοποιήσουν στη Σελήνη. Σύμφωνα με τον Zhang, υπάρχει αρκετή ομοιότητα μεταξύ σεληνιακών και γήινων σωλήνων λάβας.
Η Κίνα σχεδιάζει ένα ρομποτικό σύστημα που μπορεί να εξερευνήσει σπήλαια όπως αυτό που βρίκσεται στο Mare Tranquillitatis μια τοποθεσία της Σελήνης. Θα έχει τροχούς ή πόδια και θα είναι κατασκευασμένο για να προσαρμόζεται σε δύσκολα εδάφη και να ξεπερνά τα εμπόδια. Θα έχει επίσης και επιστημονικά βοηθητικά οχήματα που θα μπορούν να διαχωριστούν από τον κύριο ανιχνευτή για να εκτελέσουν περισσότερες αναγνωρίσεις και να βοηθήσουν στις επικοινωνίες και την “ενεργειακή υποστήριξη”.
Θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν, ώστε η αποστολή να μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικές προκλήσεις. Μπορεί να περιλαμβάνουν οχήματα που έρπονται με πολλά πόδια, κυλιόμενους ανιχνευτές ή ακόμη και ανιχνευτές αναπήδησης. Αυτά τα βοηθητικά οχήματα θα φέρουν επιστημονικά όργανα για τη μελέτη της σεληνιακής σκόνης, της ακτινοβολίας και της παρουσίας πάγου-νερού στους σωλήνες. Η Κίνα σχεδιάζει επίσης ένα ρομπότ με ικανότητα πτήσης που θα μπορούσε να βρει το δρόμο του μέσα από σε σωλήνες λάβας αυτόνομα χρησιμοποιώντας ραντάρ μικροκυμάτων και λέιζερ.
Ανεξάρτητα από το πότε θα ξεκινήσουν όλα αυτά, η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη. Ο Ding Lieyun, κορυφαίος επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong, δήλωσε στην China Science Daily ότι “Τελικά, η κατοίκηση πέρα από τη Γη είναι απαραίτητη όχι μόνο για την εξερεύνηση του διαστήματος αλλά και για τις στρατηγικές ανάγκες της Κίνας ως διαστημικής δύναμης”.