Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούν να δουν οποιοδήποτε stealth αεροσκάφος, ακόμα και ένα μικρό drone, χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία των δορυφόρων του Starlink.
Τα αεροσκάφη stealth, όπως τα F-22 και F-35, έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν την ανίχνευση ραντάρ, χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά και σχήματα για τη μείωση των ανακλάσεων των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Όμως ένα Κινεζικό πείραμα έδειξε ότι μπορούν να γίνουν ανιχνεύσιμα από το διάστημα με την χρήση του Starlink.
Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν με επιτυχία δορυφορικά σήματα του Starlink για να ανιχνεύσουν ένα μικρό drone DJI Phantom 4 Pro, κατά τη διάρκεια ενός πειράματος με ραντάρ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Σύμφωνα με την South China Morning Post, αυτή η νέα μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη μελλοντική στρατιωτική τεχνολογία και στον εντοπισμό αεροσκαφών stealth.
Στο πείραμα, το drone που έχει περίπου στο μέγεθος ενός πουλιού, χρησιμοποιήθηκε για την προσομοίωση ενός αεροσκάφους stealth.
Τα drones αυτού του μεγέθους είναι πολύ μικρά για να τα ανιχνεύσουν τα συμβατικά ραντάρ. Αλλά στο πείραμα οι επιστήμονες αντί να βασίστούν σε παραδοσιακές εκπομπές επίγειων ραντάρ, ανέλυσαν τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα από έναν δορυφόρο Starlink που περνούσε πάνω από τις Φιλιππίνες και έτσι εντόπισαν την θέση του drone.
Η μέθοδος ανίχνευσης βασίζεται στη διασπορά προς τα εμπρός, όπου ένα αντικείμενο όπως ένα αεροπλάνο ή ένα drone διακόπτει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από έναν δορυφόρο, προκαλώντας πάρα πολύ μικρές διαταραχές σήματος, οι οποίες καταγράφονται και αναλύονται για να προσδιοριστεί η θέση του αντικειμένου.
Αυτή η τεχνική δεν απαιτεί από ένα ραντάρ να εκπέμπει σήματα, και έτσι καθιστά δυσκολότερο για τους αντιπάλους τον εντοπισμό και την εμπλοκή τους. Το πείραμα εντόπισε μικρές λεπτομέρειες του drone, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων του ρότορα, παρά τις προκλήσεις μεγέθους και θέσης, όπως η μικρή κεραία του drone και το χαμηλό υψόμετρο πτήσης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν άγνωστο αλγόριθμο και έναν απροσδιόριστο επεξεργαστή υψηλής απόδοσης για να επεξεργαστούν τα σήματα που καταγράφηκαν από τον δορυφόρο του Starlink. Ενώ η μέθοδος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν είναι έτοιμη για στρατιωτική χρήση, η τεχνολογία δείχνει δυνατότητες ανίχνευσης drones και αεροσκαφών stealth.
Με περισσότερους από 6.000 δορυφόρους σε τροχιά, το δορυφορικό δίκτυο του Starlink είναι τεράστιο, εκπέμποντας σήματα υψηλής συχνότητας για να παρέχει εκτεταμένη κάλυψη. Αν και αυτά τα σήματα είναι κρυπτογραφημένα και δεν είναι διαθέσιμα στους πελάτες στην Κίνα, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να κατασκευάσει έναν δέκτη για τη λήψη και επεξεργασία των δεδομένων.
Φυσικά Τα drones αυτού του μεγέθους είναι πολύ μικρά για να τα ανιχνεύσουν τα συμβατικά ραντάρ.