Το περιοδικό Time συνεργάστηκε με ένα μη κερδοσκοπικό πρακτορείο ειδήσεων με έδρα το Λονδίνο που ονομάζεται Bureau of Investigative Journalism, σε μια έρευνα που αποκαλύπτει ότι τα “φρικτά” βίντεο “αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής εργασίας για τους συντονιστές (moderators) του TikTok στην Κολομβία”.
Αρκετοί μίλησαν στο Bureau of Investigative Journalism για το εκτεταμένο επαγγελματικό τραύμα και την ανεπαρκή ψυχολογική υποστήριξη, τους απαιτητικούς ή αδύνατους στόχους απόδοσης, τις τιμωρητικές κρατήσεις μισθού και την εκτεταμένη παρακολούθηση.
Οι προσπάθειές τους να συνδικαλιστούν για να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας έχουν αποτύχει επανειλημμένα. Η ταχεία ανάπτυξη του TikTok στη Λατινική Αμερική – έχει περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες στην περιοχή – οδήγησε στην πρόσληψη εκατοντάδων συντονιστών στην Κολομβία που δίνουν μια ατέρμονη μάχη ενάντια στο ενοχλητικό περιεχόμενο. Εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα σε ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες, με μερικούς να πληρώνονται μόλις 1,2 εκατομμύρια πέσος (254 $) το μήνα, σε σύγκριση με τα περίπου 2.900$ που λαμβάνουν οι συντονιστές περιεχομένου που εδρεύουν στις Η.Π.Α.
Οι εννέα συντονιστές μίλησαν ανώνυμα μόνο από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους ή υπονομεύσουν μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης… Το σύστημα εποπτείας του TikTok που περιγράφεται από αυτούς τους συντονιστές βασίζεται σε απαιτητικούς στόχους απόδοσης.
Εάν οι εργαζόμενοι δεν εξετάσουν έναν τεράστιο αριθμό βίντεο ή επιστρέψουν αργά από ένα διάλειμμα, μπορεί να χάσουν ένα μηνιαίο μπόνους αξίας έως και το ένα τέταρτο του μισθού τους. Και είναι πολύ εύκολο να χάσουν τα απαραίτητα επιπλέον μετρητά.
Ο Ãlvaro, ένας τρέχων επόπτης του TikTok, έχει στόχο να βλέπει 900 βίντεο την ημέρα, με περίπου 15 δευτερόλεπτα για την προβολή κάθε βίντεο. Εργάζεται από τις 6 π.μ. έως τις 3 μ.μ για να καταφέρει να παρακολουθήσει 700 βίντεο σε μια βάρδια Αυτό θεωρείται “αποφυγή εργασίας”. Από τη στιγμή που ένας εργαζόμενος έχει κάτι τέτοιο γραμμένο σε ένα έντυπο δράσης, δεν μπορεί να λάβει μπόνους για αυτόν τον μήνα….
Οι συντονιστές που μίλησαν στην συνέντευξη προσλήφθηκαν μέσω της Teleperformance που έχει σαν έδρα το Παρίσι. Η εταιρεία ανέφερε πέρυσι κέρδη 557 εκατομμυρίων ευρώ (620 εκατομμύρια δολάρια) από 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε σαν σε έσοδα.
Η Teleperformance έχει περισσότερους από 7.000 επόπτες περιεχομένου παγκοσμίως, σύμφωνα με στατιστικά της Market Research Future, και οι συντονιστές που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι εκτός από την TikTok, η Teleperformance παρείχε επόπτες περιεχομένου στις Meta, Discord και Microsoft.