Μια έκταση γης σχεδόν κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερη από την Ινδία έχει μετατραπεί από υγρή γη σε ξηρές περιοχές, δηλαδή, άνυδρες περιοχές όπου η γεωργία είναι δύσκολη – τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με μια έρευνα.
Οι ξηρές εκτάσεις (Drylands) αποτελούν πλέον το 40% του συνόλου της γης στον πλανήτη μας, εξαιρουμένης της Ανταρκτικής. Τα τρία τέταρτα της γης του πλανήτη έχουν ξηρότερες συνθήκες τα τελευταία 30 χρόνια, οι οποίες είναι πιθανό να είναι μόνιμες, σύμφωνα με τη μελέτη του UN Science Policy Interface, μιας ομάδας επιστημόνων που συγκαλείται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Αφρική έχασε περίπου το 12% του ΑΕΠ της λόγω της αυξανόμενης ξηρασίας μεταξύ 1990 και 2015, σύμφωνα με την έκθεση. Προβλέπονται ακόμη χειρότερες απώλειες: η Αφρική θα χάσει περίπου το 16% του ΑΕΠ της και η Ασία κοντά στο 7%, την επόμενη μισή δεκαετία.
Ο Ibrahim Thiaw, εκτελεστικός γραμματέας της ομάδας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης (UNCCD από το UN convention to combat desertification), δήλωσε:
“Σε αντίθεση με τις ανομβρίες – προσωρινές περιόδους χαμηλών βροχοπτώσεων – η ξηρασία αντιπροσωπεύει μια μόνιμη, ακατάπαυστη μεταμόρφωση. Στις ξηρασίες το κλίμα μιας περιοχής γίνεται πιο ξηρό, ωστόσο, η ικανότητα επιστροφής στις προηγούμενες συνθήκες χάνεται, και αυτή η αλλαγή επαναπροσδιορίζει τη ζωή στη Γη”.
Ορισμένες καλλιέργειες κινδυνεύουν ιδιαίτερα:
οι αποδόσεις αραβοσίτου προβλέπεται θα μειωθούν στο μισό στην Κένυα έως το 2050, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.
Οι ξηρές εκτάσεις είναι περιοχές όπου το 90% των βροχοπτώσεων χάνεται από την εξάτμιση, αφήνοντας μόνο το 10% για την βλάστηση.
Τα δύο τρίτα της γης παγκοσμίως θα αποθηκεύουν λιγότερο νερό μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.