Αν υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος εργασίας που σας κάνει πιο χαρούμενους και παραγωγικούς, γιατί να μην τον δοκιμάσετε; Αυτή ήταν η σκέψη της Kickstarter, που τους τελευταίους έξι μήνες δοκιμάζει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας χωρίς απώλεια μισθών για το προσωπικό.
“Είναι πιο χαρούμενοι και πιο ανανεωμένοι μετά από ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο για επαναφόρτιση. Και είμαστε πιο αποτελεσματικοί σαν εταιρεία“, αναφέρει ο Wolf Owczarek, διευθυντής επιχειρήσεων στο Kickstarter.
Αυτή η ιδέα, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιτύχουν τον ίδιο όγκο εργασίας σε λιγότερο χρόνο, μπορεί να φαίνεται αντιφατική. Αλλά θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επίλυση δύο τεράστιων προκλήσεων – τη διόρθωση της συχνά απαίσιας ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής των εργαζομένων και ταυτόχρονα την επίλυση του γρίφου της παραγωγικότητας που προβληματίζει τους οργανισμούς εδώ και χρόνια.
Ενθαρρυνόμενες από έναν αυξανόμενο σωρό ακαδημαϊκής έρευνας και ιστορίες επιτυχίας από την Ισλανδία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και αλλού, εταιρείες σε όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν το παραδοσιακό μοντέλο Δευτέρας-Παρασκευής για να προτιμήσουν μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
Οι περισσότερες από αυτές δεν κοιτάζουν πίσω.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Atom Bank εισήγαγε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας 32 ωρών χωρίς μείωση των αμοιβών για το προσωπικό τον Νοέμβριο του 2021. Σχεδόν αμέσως, η εταιρεία αναφέρει ότι είδε αύξηση 500% στις αιτήσεις για κενές θέσεις εργασίας και τον Αύγουστο του 2022 ο οργανισμός ανέφερε ότι η παραγωγικότητα είχε αυξηθεί κατά ένα απίστευτο 92%. Μια έρευνα εργαζομένων διαπίστωσε ότι το 91% του προσωπικού ήταν σε θέση να ολοκληρώσει όλα όσα χρειαζόταν σε τέσσερις ημέρες.
Τον Ιούνιο του 2022, 70 εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιλαμβάνουν 3.300 εργοδότες ξεκίνησαν αυτό το μεγαλύτερο πείραμα στο χώρο εργασίας αυτής της γενιάς.
Με επικεφαλής το 4 Day Week Global, η ομάδα εκστρατειών που διεξάγει επί του παρόντος δοκιμές με εταιρείες σε όλο τον κόσμο, το think-tank του Ηνωμένου Βασιλείου Autonomy και ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Cambridge, Oxford και το Boston College, οι έξι πιλοτικοί μήνες στοχεύουν να διερευνήσουν αν η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να επηρεάσει θετικά την παραγωγικότητα, την ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις σχετικά με την ισότητα στην εργασία και τις εκπομπές άνθρακα.
Οι δοκιμές βασίζονται στην αρχή 100/80/100: οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 100% αμοιβή για το 80% των συνηθισμένων ωρών τους, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να διατηρήσουν την παραγωγικότητα του 100%. Παρόμοια πιλοτικά προγράμματα τρέχουν σε συνδυασμό στις ΗΠΑ και αλλού. Εάν αποδειχθούν επιτυχή, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση των πιο σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.
Στα μισά των πιλοτικών δοκιμών του Ηνωμένου Βασιλείου, το 88% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η τετραήμερη εβδομάδα λειτουργούσε καλά για την επιχείρησή τους. Σχεδόν οι μισοί (46%) δήλωσαν ότι η παραγωγικότητα είχε “διατηρηθεί περίπου στο ίδιο επίπεδο”, το 34% ανέφερε ότι είχε “βελτιωθεί ελαφρά” και το 15% ανέφερε ότι η παραγωγικότητα είχε “βελτιωθεί σημαντικά” μετά την εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας.