Δύο επιστήμονες υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά πιστεύουν ότι η αλλαγή 30 γραμμών κώδικα στο Linux “θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση ενέργειας σε ορισμένα κέντρα δεδομένων έως και 30 τοις εκατό”.
Είναι ο κώδικας που επεξεργάζεται πακέτα κίνησης δικτύου και το Linux “είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα για διακομιστές κέντρων δεδομένων”, σύμφωνα με το άρθρο:
Η ομάδα δοκίμασε την αποτελεσματικότητα της λύσης και την υπέβαλε στο Linux για εξέταση και ο κώδικας δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα ως μέρος του νεότερου πυρήνα του Linux, έκδοσης 6.13.
“Όλες οι μεγάλες εταιρείες — Amazon, Google, Meta — χρησιμοποιούν το Linux σε κάποια υπηρεσία, αλλά είναι πολύ επιλεκτικοί σχετικά με το πώς αποφασίζουν να το χρησιμοποιήσουν”, δήλωσε ο Martin Karsten, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στη Μαθηματική Σχολή του Waterloo.
“Εάν επιλέξουν να “ενεργοποιήσουν” τη μέθοδό μας στα κέντρα δεδομένων τους, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν γιγαβατώρες ενέργειας παγκοσμίως. Σχεδόν κάθε αίτημα υπηρεσίας που συμβαίνει στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να επηρεαστεί θετικά από αυτό.”
Το Πανεπιστήμιο του Waterloo κατασκευάζει μια πράσινη αίθουσα διακομιστών υπολογιστών σαν μέρος του νέου κτηρίου μαθηματικών και ο Karsten πιστεύει ότι η έρευνα για την καλή λειτουργία πρέπει να είναι προτεραιότητα για τους επιστήμονες υπολογιστών.
“Όλοι θέλουμε να παίξουμε ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο πράσινου μέλλοντος”, είπε. Το Ίδρυμα Linux, το οποίο επιβλέπει την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Linux, είναι ιδρυτικό μέλος του Green Software Foundation, ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε για να εξετάσει τρόπους ανάπτυξης “πράσινου λογισμικού” με κώδικα που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.
Ο Karsten “συνεργάστηκε με τον Joe Damato, διακεκριμένο μηχανικό στο Fastly» για να αναπτύξει τις 30 γραμμές κώδικα, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου. “Η προσθήκη κώδικα στον Linux kernel που αναπτύχθηκε από τους Karsten και Damato βασίστηκε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ACM SIGMETRICS Performance Evaluation Review” (από τον Karsten και τον απόφοιτα Peter Cai).
Η εργασία τους “εξετάζει τα χαρακτηριστικά απόδοσης της επεξεργασίας του network stack για εφαρμογές διακομιστών που απαιτούν επικοινωνία”, επινοώντας μια “έμμεση μεθοδολογία” για να “προσδιορίσει και να ποσοτικοποιήσει” το άμεσο και έμμεσο κόστος των αιτημάτων ασύγχρονης διακοπής υλικού (IRQ από το identify and quantify) την κύρια πηγή γενικών εξόδων. ..
“Με βάση αυτά τα ευρήματα, επινοήθηκε μια μικρή τροποποίηση στο Linux που βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την απόδοση της παραδοσιακής δικτύωσης που βασίζεται σε πυρήνα, με αποτέλεσμα έως και 45% αυξημένη απόδοση…”