Linux και home directory: τι πρέπει να ξέρετε

Ο φάκελος home, είναι ο κατάλογος που χρησιμοποιούν τα λειτουργικά συστήματα τύπου Unix και χρησιμεύει σαν αποθετήριο για τα προσωπικά , τους φακέλους και τα προγράμματα ενός χρήστη. Είναι επίσης ο φάκελος στον οποίο οδηγείται ο χρήστης αμέσως μετά τη σύνδεση στο σύστημα.

Το φάκελος του χρήστη δημιουργείται αυτόματα για κάθε συνηθισμένο χρήστη στον φάκελο /home, ένας τυπικός υποφάκελος του /. Το home έχει τον μοναδικό σκοπό να περιέχει τους φακέλους των χρηστών. Ο από την άλλη, ο οποίος ορίζεται από μια κάθετο (/), είναι ο φάκελος που περιέχει όλους τους άλλους καταλόγους και υποκαταλόγους, καθώς και όλα τα αρχεία στο σύστημα.

Το όνομα του φακέλου ενός χρήστη είναι από προεπιλογή ίδιο με αυτό του χρήστη. Έτσι, για παράδειγμα, ένας χρήστης με το όνομα χρήστη iguru θα έχει συνήθως έναν φάκελο χρήστη που ονομάζεται iguru. Έτσι η διαδρομή θα είναι /home/iguru. Το όνομα της διαδρομής είναι η τοποθεσία του φακέλου ή του αρχείου σε σχέση με τον root και ξεκινά πάντα με /. στεφτείτε την διαδρομή σαν αυτή των Windows C:/Users/iguru.

Οι φάκελοι των χρηστών κάτω από τον /home είναι ένα είδος προσωπικού χώρου (Χώρος εργασίας) για όλους τους χρήστες του συστήματος εκτός από το root.

Ο μόνος χρήστης που έχει από προεπιλογή τον αρχικό του φάκελο σε διαφορετική τοποθεσία είναι ο root (δηλαδή, ο διαχειριστής), του οποίου ο αρχικός φάκελος είναι στο /root. Ο /root είναι άλλος ένα τυπικός υποφάκελος του / (root) και δεν πρέπει να συγχέεται με τον φάκελο του /root (μερικές φορές το μπερδεύουν οι νέοι χρήστες). Για λόγους ασφαλείας, ακόμη και οι διαχειριστές του συστήματος θα πρέπει να έχουν συνηθισμένους λογαριασμούς με φακέλους στο /home. Έτσι θα μπορούν να συνδέονται σαν κανονικοί χρήστες και θα χρησιμοποιούν τον root λογαριασμό τους μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Χρήση

Το κύριο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιώ είναι το Linux με τις διανομές Debian, CentOS και Arch.

Όμως για λόγους δοκιμών λόγω του iGuRu.gr το κυρίως PC μου διαθέτει πολλά λειτουργικά συστήματα.

Την διανομή Manjaro για παράδειγμα τη χρησιμοποιώ μόνο για το after boot screen (Grub Menu), γιατί εμφανίζει μαρκαρισμένο το σύστημα από το οποίο ζήτησα το reboot.

Όπως και ναχει η εγκατάσταση και η ρύθμιση τόσων διανομών θα ήταν πάρα πολύ δουλειά αν δεν υπήρχε ο φάκελος /home.

Σίγουρα μπορείτε να μοιραστείτε τον φάκελο (ή το διαμέρισμα) /home σε διαφορετικές διανομές linux.

Αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας:

  • Το UID και το GID πρέπει να είναι τα ίδια σε κάθε διανομή για τους συγκεκριμένους χρήστες.
    διαφορετικά τα προγράμματα θα μπορούσαν να έχουν απροσδόκητη συμπεριφορά επειδή τα αρχεία ρυθμίσεων θα μπερδευτούν.
  • Αν εγκαταστήσετε όσες διανομές έχετε στον ίδιο φάκελο (ή διαμέρισμα) /home, βεβαιωθείτε ότι ο bootloader θα διαχειρίζεται τις διαφορετικές διανομές σωστά.

Εναλλακτικά

Για να μην αρχίσουμε να εξηγούμε όλα τα παραπάνω και τους τρόπους που μπορούν να γίνουν, όταν εγκαταστήσετε μια νέα διανομή ανοίξτε τον φάκελο home, κάντε click στο όνομά σας και επιτρέψτε την εμφάνιση των κρυφών αρχείων.

Από την άλλη ανοίξτε τον ίδιο φάκελο της άλλης διανομής που είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας ή σε κάποιον άλλο υπολογιστή (ο user πρέπει να είναι o ίδιος).

Επιλέξτε από το παλαιό σύστημα τους φακέλους Desktop (αν έχετε αρχεία στην επιφάνεια εργασίας) Music (αν έχετε μουσική) Documents (αν έχετε) και ούτω καθεξής . Μετά την επιλογή επικολλήστε τους φακέλους στο νέο σας σύστημα. Ο κρυφός φάκελος .mozilla περιέχει τον Firefox με όλες τις ρυθμίσεις του, ακόμα και με τις συνδέσεις που έχετε πραγματοποιήσει και δεν βγήκατε όταν κλείσατε τον browser.

Μετά ανοίξτε τον κρυφό φάκελο .config στο παλαιό σύστημα και επιλέξτε τους φακέλους των εφαρμογών που θέλετε να εγκαταστήσετε στη νέα διανομή.

Επιλέγω πάντα τον φάκελο του , του google-chrome, του qbittorrent, του slack και αν έχω αρχεία τον φάκελο του virtualbox.

Μετά επικολλήστε τα αρχεία στον φάκελο .config του νέου συστήματος.

Τέλος ανοίξτε τον κρυφό φάκελο .local/share/ στο παλαιό σας σύστημα.

Από εδώ θα χρειαστείτε 2-3 φακέλους ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αντιγράφω πάντα τον φάκελο Data γιατί περιέχει τα αρχεία του qbittorrent και τον φάκελο Wallpapers για να μην ψάχνω ξανά τις ταπετσαρίες που χρησιμοποιώ στο internet.

Αν τε κάποιο της διανομής σας για να περάσετε τις επαφές σας είναι καλό να ψάξετε για τον φάκελο που περιέχει τις ρυθμίσεις του.

Αυτά τα ολίγα, επικολλήστε τους τελευταίους φακέλους στο νέο σας σύστημα και είστε έτοιμοι.

Το νέο σας σύστημα έχει τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούσατε στην παλιά διανομή. Απλά εγκαταστήστε τις εφαρμογές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).