Linux: και όμως αλλάζει

Εδώ και καιρό σκέφτομαι τα οικονομικά οφέλη από την ευθυγράμμιση των μοντέλων διανομής του Linux desktop με αυτά του cloud.

Εάν κάνουμε τα μαθηματικά, είναι ξεκάθαρο γιατί η Canonical μετακόμισε τον Firefox στο snap. Είναι πολύ ακριβό. Δεν υπάρχει λόγος να έχει έναν συντηρητή που να μην κάνει τίποτα άλλο από το να αναβαθμίζει ένα πρόγραμμα περιήγησης στο λειτουργικό σας σύστημα. Μην το υποτιμάτε, είναι μια πραγματικά δύσκολη δουλειά γιατί δεν πρέπει να γίνει μόνο για την τρέχουσα κυκλοφορία.

linux cloud

Ο συντηρητής πρέπει να κάνει backporting κάθε νέα έκδοση σε όλες τις παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού.

Όσοι από εμάς χρησιμοποιούμε το Flathub γνωρίζουμε την πρακτικότητα του νέου συστήματος εγκατάστασης εφαρμογών. Αυτό μάλλον σκέφτηκε και η Red Hat και αποφάσισε να σταματήσει να διαθέτει το LibreOffice μέσω του λειτουργικού συστήματος. Όποιος το θέλει θα το βρει στο Flathub.

Νομίζω ότι σύντομα θα δούμε την ίδια κίνηση και από άλλες διανομές. Και όταν λέω “άλλες οι διανομές” δεν εννοώ μόνο το Fedora, το Ubuntu, το openSUSE αλλά και οποιαδήποτε άλλη.

Θα δημιουργήσει προβλήματα η μετάβαση σε αυτό το μοντέλο; Μάλλον ναι. Θα χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε αυτά τα πακέτα; Μάλλον ναι.

Δεν πειράζει

Στο τέλος της ημέρας δεν πειράζει. Το νέο μοντέλο χρειάζεται λιγότερα άτομα για να εργάζονται στην συσκευασία πακέτων και θα μπορούν να κάνουν πιο σημαντικά πράγματα.

Και όταν λέμε σημαντικά πράγματα η πραγματική αξία βρίσκεται σε έναν καλά συντηρημένο πυρήνα, μια σωστή στοίβα γραφικών, την επιφάνεια εργασίας και άλλα σχετικά βασικά εργαλεία. Σέβομαι 100% τη δουλειά που κάνουν οι συντηρητές διανομών, και γνωρίζω ότι έχουν ένα σημαντικό έργο. Ωστόσο το τοπίο πρέπει να καθαρίσει: υπάρχουν τεράστιες λίστες με ορφανά πακέτα που όλοι προσποιούνται ότι δεν υπάρχουν.

Πείτε ό,τι θέλετε για την απόφαση της Canonical και της Red Hat να κάνουν αυτή την αλλαγή, αλλά στο τέλος όλα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων και τον όγκο της εργασίας που απαιτείται για να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά.

Θα αρχίσει να συμβαίνει συχνότερα και πολύ πιο γρήγορα. Αυτό που είναι πιο εύκολο μακροπρόθεσμα για τις εταιρείες λειτουργικών συστημάτων είναι να δημιουργήσουν τα πλαίσια για να κάνουν ένα μοντέλο αυτοεξυπηρέτησης. Ακριβώς όπως το σύννεφο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).