Linux Mint 19 Περισσότερα για τη νέα έκδοση: το Linux για όλους

Το νέο Linux Mint 19 κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και διατίθεται σε δύο κύριες εκδόσεις. Η κύρια σειρά βασίζεται στο Ubuntu αλλά το project διαθέτει και μια δεύτερη έκδοση που βασίζεται στο Debian, την Linux Mint Debian Edition.

Το Mint 19 είναι διαθέσιμο σε x86 και 64-bit x86 builds και έρχεται με τρία διαφορετικά desktops: Cinnamon, MATE και Xfce.
Κάθε μία από αυτές τις εκδόσεις έχει σχεδιαστεί για να τρέχει κάτω από το ίδιο core, και το μόνο που αλλάζει είναι το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας.Linux Mint 19

Το Mint 19 βασίζεται στο Ubuntu 18.04 LTS κάτι που σημαίνει ότι θα υποστηρίζεται πέντε χρόνια περίπου με ενημερώσεις ασφαλείας.

Η νέα έκδοση φέρνει ορισμένες αλλαγές και πολλές βελτιώσεις. Για παράδειγμα, το παράθυρο καλωσορίσματος που τρέχει όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά. Η εφαρμογή θα σας καθοδηγήσει στα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε μετά την εγκατάσταση του νέου λειτουργικού συστήματος, και θα εγκαταστήσει όλες τις ενημερώσεις λογισμικού από προεπιλογή. Το Timeshift είναι άλλη μια καινοτομία του Linux Mint 19. Είναι ένας προεπιλεγμένος snapshot manager και θα μιλήσουμε αργότερα για αυτόν. Το νέο MATE υποστηρίζει HiDPI.

Άλλο ένα αρκετά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφερθεί για το νέο Mint είναι η υποστηρίξη κρυπτογράφησης του /home. Μπορεί να μην σας φαίνεται μεγάλη υπόθεση, αλλά το Ubuntu κρυπτογραφεί πλέον ολόκληρο τον δίσκο. Φυσικά όλες οι διανομές που βασίζονται στο Ubuntu σταμάτησαν να υποστηρίζουν την κρυπτογράφηση του home. Όλες εκτός του Mint που αποτελεί εξαίρεση κει επιτρέπει την κρυπτογράφηση κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.

Το Mint χρησιμοποιεί το πρόγραμμα εγκατάστασης Ubiquity, του Ubuntu. Η εγκατάσταση ξεκινά με την επιλογή γλώσσας και στη συνέχει ζητείται επιβεβαίωση της διάταξης του πληκτρολογίου. Η επόμενη οθόνη σας δίνει την επιλογή να εγκαταστήσουμε λογισμικό τρίτων, όπως μη-ελεύθερο firmware, κωδικοποιητές Flash και πολυμέσων.

Μετά σας δίνει την δυνατότητα να χωρίσετε τον σκληρό σας δίσκο αυτόματα ή με το χέρι διαθέτοντας υποστήριξη για format σε ext2/3/4, XFS, JFS και Btrfs. Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το Timeshift θα πρέπει να διαμορφώσετε τον δίσκο σας σε Btrfs. Οι τελευταίες δύο οθόνες θα σας ζητήσουν να επιλέξετε τη ζώνη ώρας μας από ένα παγκόσμιο χάρτη, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας.
Η διανομή όπως και κάθε άλλη διανομή που βασίζεται στο Ubuntu δεν σας δίνει δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού root.

Η νέα λειτουργία Timeshift μπορεί να βρεθεί από το μενού των εφαρμογών ή να ξεκινήσει άμεσα από το παράθυρο καλωσορίσματος. Η εφαρμογή ξεκινάει με έναν οδηγό που σας επιτρέπει να επιλέξετε πως να δημιουργήσετε τα backups. Με το βοηθητικό πρόγραμμα rsync ή δημιουργία snapshots του εγκατεστημένου συστήματος σε ένα δίσκο Btrfs. Μπορείτε να ρυθμίσετε το πόσο συχνά θα έχετε νέα snapshots του συστήματός σας.

Προσοχή: τα snapshots προς το παρόν αποθηκεύονται τοπικά από το Timeshift και θα χαθούν εάν ο δίσκος του υπολογιστή είναι κατεστραμμένος.

Η εφαρμογή Timeshift εν ολίγοις θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε, να καθαρίσετε και να επαναφέρετε ολόκληρα snapshots στο σύστημά σας. Αν δεν το καταλαβαίνετε να αναφέρουμε ένα παράδειγμα.

Έχετε ένα snapshot από ένα σύστημα που έχετε εγκαταστήσει πάρα πολλά extra γιατί το απαιτεί η δουλειά σας. Το σύστημα καταστρέφεται από κάποιον αρχάριο (ονόματά δεν λέμε) αλλά εσείς διαθέτετε το snapshot. Μπορείτε να επαναφέρετε το σύστημά σας όπως ακριβώς ήταν, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε όλες τις εφαρμογές που επιθυμείτε από την αρχή.

Το Mint 19 έρχεται με όλες τις δημοφιλείς εφαρμογές προεγκαταστημένες. Κάνοντας κλικ στο μενού θα δείτε τον Firefox, τον Thunderbird, το HexChat IRC την εφαρμογή Transmission, το LibreOffice, το Rhythmbox το VLC και πολλά άλλα.
Το Linux Mint 19 τρέχει σε systemd init software την έκδοση Linux kernel 4.15.

Η διανομή εκτός του Timeshift που αναφέραμε προηγουμένως, διαθέτει και ένα βοηθητικό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που ονομάζεται mintBackup. Η εφαρμογή μπορεί να δημιουργεί συμπιεσμένα αντίγραφα αρχείων του home, και να αποθηκεύει μια λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών που υπάρχουν στο σύστημα.
Το Linux Mint 19 θα χρειαστεί περίπου 6,6GB χώρο στο δίσκο σας και η επιφάνεια εργασίας MATE χρειάζεται περίπου 360MB μνήμης RAM.

Η διανομή Linux Mint 19 από την αρχή της εγκατάστασης θα εντοπίσει κάθε hardware που χρησιμοποιείτε και θα εγκαταστήσει τους κατάλληλους drivers. Αυτή είναι και η μαγεία του Mint, κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για τους νέους χρήστες του Linux, ή τους παλιούς που έχουν κουραστεί να πραγματοποιούν ρυθμίσεις.

_________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Αμ και να ‘ταν ο μόνος … Χαχαχα

    Καλό μήνα παίδες και καλό καλοκαίρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).