Στο παρακάτω άρθρο παρουσιάζεται ένας τρόπος λήψης του ειδώλου (iso) των Windows με χρήση του εργαλείου προγραμματισμού Network condition κάνοντας χρήση του MS Edge (chromium) και που είναι πανομοιότυπη για όλους σχεδόν τους φυλλομετρητές.
Θα κατανοήσουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εφαρμογές “iso downloader”.
Επισκεπτόμαστε τον σύνδεσμο:
https://www.microsoft.com/en-gb/software-download/windows10
Πατάμε τις τρεις τελείες δεξιά στην μπάρα και επιλέγουμε
Περισσότερα εργαλεία → Εργαλεία προγραμματισμού
Στο νέο υποπλαίσιο επιλέγουμε δεξία τις τρεις τελείες → More tools → Network conditions
Με την επιλογή αυτή αλλάζουμε τις “συνθήκες δικτύου” στις οποίες κάνουμε πλοήγηση στην τρέχουσα ιστοσελίδα. Ως την στιγμή αυτή είναι πλοήγηση από σταθερό υπολογιστή.
Θα επιλέξουμε προσομοίωση για πλοήγηση από Android κινητό.
Από-επιλέγουμε το Select automatically
και από την λίστα που ενεργοποιείται διαλέγουμε Chrome- Android Mobile ή Tablet (δοκιμάστε και με άλλες συσκευές)
Κάνουμε ανανέωση (refresh) την σελίδα και παρατηρούμε ότι η μορφή της αλλάζει, δίνοντας κατευθείαν την επιλογή έκδοσης, γλώσσας και στο τέλος του συνδέσμους λήψης του 32 και 64 bit iso.
Τι κάναμε ακριβώς με τα παραπάνω βήματα;
Η ιστοσελίδα λήψης ειδώλου της MS έχει προγραμματιστεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά σε συσκευές που δεν τρέχουν το λειτουργικό τους. Αν έχουμε linux, Mac ή android, δεν μας προτρέπει στην διαδικασία αναβάθμισης, ελέγχου συστήματος κλπ αλλά όπως είδαμε παραπάνω.
Με την χρήση του εργαλείου Network Condition αλλάζουμε την “συνθήκη δικτύου” / “περιβάλλον δικτύου με την οποία κάνουμε πλοήγηση και δίνουμε πληροφορίες επισκεψιμότητας στην τρέχουσα ιστοσελίδα από μια συγκεκριμένη λίστα συσκευών, στην προκειμένη συσκευή χωρίς Windows λειτουργικό.
Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε αν επιλέγαμε Mac συσκευή.
Υπόψη, δεν αλλάζουμε την συμπεριφορά πλοήγησης του φυλλομετρητή μας αλλά μόνο της τρέχουσας καρτέλας στην οποία φορτώσαμε την ιστοσελίδα.
Μπορείτε να πειραματιστείτε με το εργαλείο αυτό και σε άλλες ιστοσελίδες διευκολύνοντας για παράδειγμα την λήψη και αποθήκευση videos που προβάλλονται σε αυτές όπως π.χ. στο facebook, το netflix κλπ.