LOTTO: Πόσο “τυχαίο” είναι το σύστημα;

Φίλος των κληρώσεων LOTTO; Μια από τις μεγαλύτερες απάτες κληρώσεων στην ιστορία των έφτασε στο τέλος της, καθώς ο εγκέφαλος της δήλωσε ένοχος σε ένα δικαστήριο της Iowa (Αϊόβα), στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Eddie Tipton, 54 ετών, παραδέχτηκε ότι ανέπτυξε ένα κακόβουλο λογισμικό σε μορφή αρχείου DLL. Στη συνέχεια φόρτωσε το DLL στους ασφαλείς υπολογιστές της εταιρείας Multi-State Lottery Association (MSLA), που πραγματοποιεί λαχειοφόρες κληρώσεις σε 33 επαρχίες, στην Κολομβία, το Πουέρτο Ρίκο και τις ΗΠΑ.LOTTO

Ο Tipton μπόρεσε να το κάνει αυτό επειδή ήταν ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας Urbandale που έχει σαν έδρα την Iowa. Ο απατεώνας τεχνικός ήταν ένα από τα πέντε άτομα που είχαν πρόσβαση σε αυτούς τους υπολογιστές που βρίσκονταν στο “draw room”.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Tipton ανέβασε το αρχείο DLL στους ασφαλείς υπολογιστές με στόχο να κερδίζει χρήματα από τις κληρώσεις Lotto (και όχι μόνο) της MSLA.

Αυτοί οι υπολογιστές βρισκόταν σε ένα πολύ ασφαλές δωμάτιο με 24ωρη παρακολούθηση από κάμερες ασφαλείας. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Tipton ήταν σε θέση να παρακάμψει την ασφάλεια αλλάζοντας το σύστημα επιτήρησης, ούτως ώστε οι κάμερες να καταγράφουν μόνο ένα δευτερόλεπτο το λεπτό.

Έτσι ο Tipton βρήκε τον χρόνο που χρειαζόταν να εισαγάγει το DLL αρχείο στους υπολογιστές της MSLA.

Να αναφέρουμε ότι αυτό το DLL αρχείο ήταν το ίδιο με το πρωτότυπο που βρέθηκε στον υπολογιστή του απατεώνα.

Το αρχείο επέτρεψε στην Tipton να πειραματιστεί με τον αλγόριθμο της γεννήτριας τυχαίων αριθμών (random number generator ή RNG) μέχρι να καταφέρει να παράγει προβλέψιμους αριθμούς που κερδίζουν συγκεκριμένες μέρες κληρώσεων (27 Μαΐου, 22 Νοεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου), δύο συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη ή Σάββατο) και μετά από μια συγκεκριμένη ώρα (μετά τις 20:00).

Αυτό το κακόβουλο αρχείο DLL περιείχε επίσης κώδικα που του επέτρεπε να διαγράψει τον εαυτό του μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, οι ερευνητές ήταν τυχεροί καθώς ένα από αυτά τα αρχεία απέτυχε να διαγραφεί.

Ο Tipton στρατολόγησε δύο φίλους για να εξαργυρώνει τα κερδισμένα δελτία. Ο πρώτος ήταν ο αδερφός του Tommy Tipton, 53, πρώην δικαστής του Τέξας και αστυνομικός. Ο δεύτερος ήταν ο Robert Rhodes, ένας επιχειρηματίας του Τέξας και ο πρώην συνάδελφος του Tipton σε μια εταιρεία πληροφορικής.

Ο Tipton παραδέχθηκε ότι το σχέδιό του του επέτρεψε να “προβλέψει τους αριθμούς σε κληρώσεις που έγιναν στο Κολοράντο, την Αϊόβα, το Κάνσας, την Οκλαχόμα και το Ουισκόνσιν.

Οι απατεώνες κέρδιζαν από το 2005, αλλά έκαναν το λάθος το 2011, όταν προσπάθησαν επανειλημμένα να κερδίσουν μια κλήρωση LOTTO αξίας 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊόβα. Το νικητήριο δελτίο ήταν από την κλήρωση της 29ης Δεκεμβρίου 2010.

Οι νόμοι της Iowa υπαγορεύουν ότι όλοι οι νικητές των λαχειοφόρων αγορών πρέπει να δημοσιοποιούνται αλλά ο Rhodes και μερικοί συνεργάτες του προσπάθησαν επανειλημμένα να εισπράξουν το δελτίο ανώνυμα ή μέσω μεσάζοντων. Οι Αρχές της Iowa υποψιάστηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ξεκίνησε , η οποία τελικά οδήγησε στις συλλήψεις των τριών.

Τα γνωστά κέρδη:
Νοέμβριος 2005 – $568,990 jackpot σε Colorado Lottery
Δεκέμβριος – $783,257 Megabucks Lottery στο Wisconsin
Νοέμβριος 2011 – $1.2 Lotto στην Oklahoma

Ο Tipton αντιμετωπίζει έως και 25 χρόνια φυλάκισης για το hacking και θα πρέπει να καταβάλει 1,4 εκατομμύρια δολάρια σαν αποζημίωση. Ο αδελφός του θα πρέπει να πληρώσει $ 800,000. Τα χρήματα αντιπροσωπεύουν το σύνολο που κατάφεραν να αποδείξουν οι Αρχές ότι εισέπραξαν οι κατηγορούμενοι.

Ενημερώθηκε 11.07. 18:17 για αλλαγή στον τίτλο μετά από παρέμβαση του αναγνώστη μας Tony Oikonomou στο Facebook.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).