LTS Linux kernels θα υποστηρίζονται μόνο για 2 χρόνια

Στο Open Source Summit Europe, ο Jonathan Corbett, προγραμματιστής πυρήνα Linux και εκτελεστικός συντάκτης του Linux Weekly News, ενημέρωσε για το τι νέο έρχεται στον πυρήνα του Linux: Η μακροπρόθεσμη υποστήριξη (LTS από το Long-term support) στους πυρήνες Linux μειώνεται από τα έξι στα δύο χρόνια.

pinguine

Αυτή την στιγμή υπάρχουν έξι LTS Linux kernels – 6.1, 5.15, 5.10, 5.4, 4.19 και 4.14. Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα διαδικασία, ο 4.14 θα κυκλοφορεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 και μετά θα προστεθεί ένας άλλος πυρήνας.

Προχωρόντας μπροστά όμως, όταν σταματήσουν να υποστηρίζονται ο πυρήνας 4.14 και οι δύο επόμενοι, δεν θα αντικατασταθούν από τους επόμενους.

Γιατί; Απλά όπως εξήγησε ο Corbett: “Δεν υπάρχει κανένα νόημα να τους διατηρούμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή οι άνθρωποι δεν τους χρησιμοποιούν”. Συμφωνώ απόλυτα. Αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχεουν κάποιοι που εξακολουθούν να τρέχουν τον 4.14 σε συστήματα Linux, δεν θα υπάρχουν πολλοί.

Ένας άλλος λόγος και ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την απλή διατήρηση του LTS, σύμφωνα με τον Corbett, είναι ότι οι συντηρητές κώδικα Linux εξαντλούνται. Συντηρητές όχι προγραμματιστές. Για τις τελευταίες εκδόσεις του Linux ασχολήθηκαν κατά μέσο όρο περισσότεροι από 2.000 προγραμματιστές – συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 νέων προγραμματιστών που εργάζονται σε κάθε έκδοση.

Ωστόσο, οι συντηρητές – οι άνθρωποι που ελέγχουν τον κώδικα για να δουν αν ταιριάζει και λειτουργεί σωστά, έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Οι συντηρητές αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια για να κάνουν τη δουλειά τους. Εμπόδιο πρώτο: Πολλοί από αυτούς δεν πληρώνονται. Διατηρούν τον κώδικα μετά από τις καθημερινές τους δουλειές. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις για το χρόνο τους – λόγω της υποστελέχωσης και λόγω της χρήσης του fuzzer για την εύρεση σφαλμάτων. Αν και τα fuzzer είναι χρήσιμα, αποκαλύπτουν πάρα πολλά μικρά σφάλματα, καθένα από τα οποία θα πρέπει να εξεταστεί ασχέτως της σοβαρότητας και στη συνέχεια να απορριφθεί από τους συντηρητές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Ενώ διάβασα το άρθρο προ πολλών ωρών, δεν εξέφρασα τη σκέψη μου μιας και ήθελα να σκεφτώ για λίγο.
    Πιθανότατα ΝΑΙ, να μην είναι δόκιμο, αναγκαίο και πρακτικό να διατηρείται η συντήρηση για 6 χρόνια. Όντως μέσα σε 6 χρόνια όσοι χρησιμοποιούμε Linux να έχουμε αλλάξει 20 γενιές και “γεύσεις” από Linux. Τις περισσότερες φορές για το κέφι μας, εκτός από εκείνες που διαπιστώναμε ότι η Samba δεν λειτουργούσε σε ubuntu όπου γυρίζαμε σε παλιότερες σταθερές και λειτουργικές εκδόσεις.

    Θα σταθώ όμως σε δύο σημεία γνωρίζοντας ότι θα είμαι -ελαφρώς- off topic.
    Αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει την κοινωνία δεν είναι τόσο η διάρκεια συντήρησης του LTS αλλά η μη πληρωμή των συντηρητών και η σταδιακή ανυπαρξία αυτών, στην “υπολογιστική πιάτσα”.

    Παράλληλα επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να προβληματίσει την κοινότητα του linux η πολυδιάσπαση σε “γεύσεις” σε “forks” και σε “διανομές” που ουσιαστικά ΤΟ ΜΟΝΟ που … προσφέρουν είναι μπέρδεμα στους χρήστες, που “δεν θέλουν να μάθουν να το μαγειρεύουν αλλά θέλουν να το τρώνε” το linux. Δηλαδή δεν τους ενδιαφέρει ποιος και τι συντηρεί την πλατφόρμα τους αλλά θέλουν να μπαίνουν στο διαδίκτυο, να βλέπουν και να διαβάζουν ειδήσεις και γενικά να ξοδεύουν λίγο χρόνο εμπρός σε μια υπερπληθωριστική γωνιά γνώσης (και ηλιθιότητας πολλές φορές).

    Προσωπική εκτίμηση είναι πως θα πρέπει να καταργηθεί από την επιφάνεια εργασίας ΚΑΙ το Terminal μιας και α) τρομοκρατεί τους απλούς χρήστες και β) είναι περίπλοκο για τους απλούς – καθημερινούς χρήστες των υπολογιστών.

    Η 30ετής+ ζωή του Linux θα πρέπει να ξεπεράσει τις “παιδικές ασθένειες” των κοινοτήτων που το δημιουργούν και το συντηρούν και να κάνει το επόμενο βήμα που θα φέρει (το Linux) στην πλειοψηφία των υπολογιστών των χρηστών τους αλλά και των σχεδιαστών προγραμμάτων.

    Σημείωση: δυστυχώς ο δημιουργός του Linux, o Linus Torcalds, θα πρέπει να σταθεί για λίγο (έως και πολύ) στην άκρη μιας και, ναι μεν αποτέλεσε ρηξικέλευθο πρόσωπο στη δημιουργία του Linux, όμως διοικητικά και οργανωτικά, πάσχει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).