Το Μεξικό εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση της Google να μετονομάσει τον “Κόλπο του Μεξικού” σε “Κόλπο της Αμερικής” στις υπηρεσίες χαρτογράφησης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η κίνηση ώθησε την Πρόεδρο του Μεξικού Claudia Sheinbaum να απειλήσει με νομικές ενέργειες κατά της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια αλλαγή παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες και την κυριαρχία του Μεξικού.
Η Πρόεδρος Sheinbaum τόνισε ότι ο Κόλπος του Μεξικού είναι ένα όνομα που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και είναι βαθιά ριζωμένο σε ιστορικά και πολιτιστικά πλαίσια.
Υποστήριξε ότι η δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών εκτείνεται μόνο 22 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή τους, υπονοώντας ότι η μονομερής μετονομασία των διεθνών υδάτων είναι πέρα από τη νομική τους εξουσία. Σε μια αιχμηρή παρατήρηση, η Sheinbaum πρότεινε τη μετονομασία της Βόρειας Αμερικής σε “Μεξικανική Αμερική” για να τονίσει τον αντιληπτό παραλογισμό της μονομερούς αλλαγής του ονόματος.
Η απόφαση της Google ευθυγραμμίζεται με το Εκτελεστικό Διάταγμα 14172, που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο Donald Trump, το οποίο επιβάλλει τη μετονομασία ορισμένων γεωγραφικών τοποθεσιών ώστε να αντικατοπτρίζουν την αμερικανικοκεντρική ορολογία. Ακολουθώντας αυτήν την οδηγία, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Google, Apple και Microsoft, ενημέρωσαν τις υπηρεσίες χαρτογράφησης τους ώστε να εμφανίζουν το “Gulf of America” για τους χρήστες εντός των ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα την αρχική ονομασία “Gulf of Mexico” για τους χρήστες σε άλλες χώρες.
Η μετονομασία έχει πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση, με διάφορα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ και διεθνείς φορείς να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Marquette διαπίστωσε ότι το 71% των ερωτηθέντων σε εθνικό επίπεδο αντιτάχθηκαν στη μετονομασία, υποδηλώνοντας σημαντική αντίσταση του κοινού στην αλλαγή.
Επιπλέον, το Associated Press διατηρεί τη χρήση του “Κόλπος του Μεξικού”, οδηγώντας σε εντάσεις με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος υποστηρίζει τη νέα ορολογία.
Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθούν η Google και οι άλλες εταιρείες τεχνολογίας στις αντιρρήσεις και τις πιθανές νομικές ενέργειες του Μεξικού. Η διαμάχη υπογραμμίζει την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογίας, πολιτικής και διεθνών σχέσεων στην ψηφιακή εποχή.