Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο χωριό Άμπερχοσαν της Βρετανίας. Μία παλιά προβληματική τηλεόραση έριχνε το διαδίκτυο για 18 συνεχής μήνες, σε όλο το χωριό, κάθε πρωί στις 7.
Το μυστήριο γιατί ένα ολόκληρο χωριό έχανε την σύνδεσή του με το διαδίκτυο κάθε πρωί στις 7 π.μ., λύθηκε όταν οι μηχανικοί του παρόχου internet ανακάλυψαν ότι ο φταίχτης ήταν μια παλιά τηλεόραση.
Ένας κάτοικος στο χωριό Άμπερχοσαν στην Ουαλία, δεν γνώριζε ότι η παλιά συσκευή τηλεόρασης που είχε, έκπεμπε ένα σήμα που παρέμβαινε στην ευρυζωνική σύνδεση ολόκληρου του χωριού. Το περίεργο της υπόθεσης ήταν ότι το σήμα χανόταν κάθε ημέρα στις 7 το πρωί, σαν να ήταν ρολόι.
Η ιστορία αυτή κράτησε 18 μήνες (!!) καθώς οι μηχανικοί του παρόχου internet Openreach δεν μπορούσαν να βρουν τι φταίει. Ξεκίνησαν διάφορες εργασίες επισκευής, πραγματοποίησαν ολόκληρο πρόγραμμα αντικατάστασης καλωδίων, αλλά παρόλα αυτά απέτυχαν να επιλύσουν το πρόβλημα.
Στο τέλος και αφού δοκίμασαν όλες τις κλασσικές λύσεις, χρησιμοποίησαν μία συσκευή παρακολούθησης. Οι μηχανικοί περπατούσαν γύρω από το χωριό με μια οθόνη που ονομάζεται αναλυτής φάσματος και προσπαθούσαν να βρουν οποιοδήποτε «ηλεκτρικό θόρυβο», για να εντοπίσουν το πρόβλημα. Μέχρι που ανακάλυψαν ότι μία παλιά τηλεόραση, που ο ιδιοκτήτης της την άναβε κάθε πρωί στις 7 η ώρα, δημιουργούσε ηλεκτρικές παρεμβολές και επηρέαζε το ευρυζωνικό σήμα. Η τηλεόραση βρέθηκε να εκπέμπει έναν μόνο θόρυβο υψηλού επιπέδου (SHINE), ο οποίος προκαλεί ηλεκτρικές παρεμβολές σε άλλες συσκευές.
Φυσικά ενημέρωσαν τον φταίχτη και ο ντροπιασμένος ιδιοκτήτης, που δεν θέλησε να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του, υποσχέθηκε να μην χρησιμοποιήσει ξανά την τηλεόραση του. Το χωριό έχει τώρα ένα σταθερό ευρυζωνικό σήμα.
Η Σουζάνα Ράθερφορντ, επικεφαλής μηχανικός της Openreach για την Ουαλία, δήλωσε ότι οτιδήποτε με ηλεκτρικά εξαρτήματα, από φώτα εξωτερικού χώρου έως μικροκύματα, μπορούν ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στις ευρυζωνικές συνδέσεις.
Και ανέφερε σχετικά: “Απλώς θα συμβούλευαμε το κοινό να βεβαιωθεί ότι οι ηλεκτρικές συσκευές τους είναι σωστά πιστοποιημένες και ότι πληρούν τα ισχύοντα βρετανικά πρότυπα”.