Στον ανερχόμενο τομέα του «Internet of things» στοχεύει μια μικροκάμερα που ανέπτυξε η εταιρεία Rambus, η οποία έχει το καινοτόμο χαρακτηριστικό ότι δεν διαθέτει φακό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΜΙΤ Technology Review, αν και οι ψηφιακές κάμερες με φακούς βγάζουν εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες, είναι δύσκολη η ενσωμάτωση καμερών σε συσκευές μικρότερων διαστάσεων. Η σμίκρυνση των φακών δουλεύει μέχρι ενός σημείου, καθώς όσο μικρότερος είναι ο φακός, τόσο πιο δύσκολη είναι η επίτευξη της ακριβούς καμπυλότητας στην επιφάνειά του. Κατά τον Πάτρικ Γκιλ, ερευνητή της Rambus, ένας τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι η αντικατάσταση του φακού με έναν μικροσκοπικό αισθητήρα που «καταγράφει» το φως και βασίζεται σε έναν υπολογιστή για να «κατανοήσει» πώς μοιάζει η εικόνα.
Ο Γκιλ οραματίζεται ενσωμάτωση της μικροσκοπικής κάμερας σε συσκευές κάθε είδους από wearable gadgets μέχρι συστήματα ασφαλείας και παιχνίδια, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αύξηση του κόστους τους. «Στόχος μας είναι να προσθέσουμε “μάτια” σε κάθε ψηφιακή συσκευή, όσο μικρή και αν είναι» αναφέρει σχετικά.
Σκοπός δεν είναι η λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, όπως από μία κανονική κάμερα ή ένα μοντέρνο smartphone, αλλά η δημιουργία ενός πολύ μικρού και εύκολου στην κατασκευή αισθητήρα, ο οποίος θα μπορεί να συλλέξει αρκετές πληροφορίες για να απεικονίσει τι ακριβώς συμβαίνει στο πλάνο.
Ο Γκόρντον Γουέτζσταϊν, επιστήμονας του Camera Culture Group του ΜΙΤ, είναι αισιόδοξος όσον αφορά στη συγκεκριμένη τεχνολογία: «πέρα από τη συρρίκνωση των pixels, δεν έχουμε δει πολλή πρόοδο στους αισθητήρες των καμερών εδώ και καιρό».
Σύμφωνα με τον Γκιλ, οι αλγόριθμοι της Rambus επιτρέπουν στους χρήστες να «παράξουν» εικόνες διαφόρων αναλύσεων: το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα με τα πρωτότυπα είναι 128×128 pixels.