Microsoft και Google “παραδίνουν δεδομένα σε Σαουδάραβες δολοφόνους”

Σε ένα πολυτελές συνέδριο στο Riyadh (Ριάντ), τον Φεβρουάριο, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Η εκδήλωση ήταν μέρος του σχεδίου Όραμα 2030 ή “Vision 2030” του διαδόχου Mohammed bin Salman για τη μετατροπή της Σαουδικής Αραβίας, γνωστής για τα αποθέματα πετρελαίου της και την υπερσυντηρητική ερμηνεία του Ισλάμ, σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας.

vision 2030

Οι προϊστάμενοι της τεχνολογίας συνευρέθηκαν με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους και τους σχεδιαστές της Neom, της φουτουριστικής μεγαλούπολης δεδομένων αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που χτίζεται στα βορειοδυτικά του βασιλείου και αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του οράματος του πρίγκιπα διαδόχου.

Αμέσως μετά, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι είχαν εξασφαλίσει επενδύσεις 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Microsoft για την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης cloud στο βασίλειο.

Μια παρόμοια ανακοίνωση από την Google ανέφερε ότι θα δημιουργήσει ένα κέντρο cloud στο βασίλειο.

Καθώς όμως οι εταιρείες τεχνολογίας τρέχουν να εξασφαλίσουν προσοδοφόρα συμβόλαια στη Σαουδική Αραβία, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τεράστια αποθέματα ψηφιακών πληροφοριών που αποθηκεύονται στο βασίλειο για να εντείνουν τη δίωξη κάθε αντιφρονούντων.

Προειδοποιούν δε, τις τεχνολογικές εταιρείες Microsoft και Google ότι θα αναγκαστούν να παραδώσουν δεδομένα ιδιωτών σε Σαουδάραβες δολοφόνους.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Μάιο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν σαρωτικές εξουσίες πρόσβασης σε δεδομένα και μπορούν να υποχρεώσουν τις εταιρείες να παραδώσουν ιδιωτικές πληροφορίες για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ανέφερε ότι η Google και η Microsoft, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, αρνούνται να αποκαλύψουν πώς θα προστατεύσουν το απόρρητο των δεδομένων που θα φιλοξενούνται στο βασίλειο.

Η Marwa Fatafta, αναλυτής της ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now, περιέγραψε τη Σαουδική Αραβία σαν μια χώρα με “θλιβερό” ιστορικό στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων, την ιδιωτική ζωή, και την επιτήρηση”, είπε. “Έχουν εξετάσει πραγματικά [η Google και η Microsoft] πώς σχεδιάζουν να μετριάσουν πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, δημιουργώντας τέτοιες υποδομές;”

“Ένα κέντρο cloud της Google υπό τη δικαιοδοσία της Σαουδικής Αραβίας θα παρέδιδε τα ευαίσθητα δεδομένα μας σε μια ασημένια πιατέλα στους κορυφαίους δολοφόνους της Σαουδικής Αραβίας”, ανέφερε πέρυσι στην New York Post ο Rewan Al-Haddad, διευθυντής εκστρατείας για μια ομάδα που ονομάζεται S,umOfUs.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).