Η Microsoft κυκλοφόρησε το νέο πρόγραμμα εγκατάστασης του Microsoft Store (web) το Σαββατοκύριακο για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων εφαρμογών από το Microsoft Store.
Η δυνατότητα βελτιώνει τη διαδικασία λήψης και εγκατάστασης εφαρμογών από τον ιστότοπο του Microsoft Store, αλλά έχει και ένα (τουλάχιστον) μειονέκτημα.
Η Microsoft διέθεσε ένα νέο ιστότοπο του Microsoft Store για τα Windows 10 και 11 από το 2022 και από τότε φαίνεται να τον βελτιώνει συνεχώς.
Αυτή την στιγμή λοιπόν υπάρχουν δύο τρόποι περιήγησης στο Microsoft Store: μέσω του επίσημου ιστότοπου ή της εφαρμογής Microsoft Store. Η νέα μέθοδος βελτιώνει τις εγκαταστάσεις μέσω της επίσημης ιστοσελίδας.
Η παλιά διαδικασία:
- Ο χρήστης κάνει κλικ στο κουμπί εγκατάστασης στον ιστότοπο του Microsoft Store.
- Το πρόγραμμα περιήγησης εμφανίζει μια προτροπή “Άνοιγμα στο Microsoft Store”.
- Ένα κλικ στο κουμπί Άνοιγμα Microsoft Store εμφανίζει την εφαρμογή στο Microsoft Store του υπολογιστή σας.
- Με ένα κλικ στο κουμπί εγκατάστασης ξεκινά η λήψη και η εγκατάσταση της εφαρμογής.
Ο νέος τρόπος είναι πιο απλός. Κάνοντας κλικ στο κουμπί εγκατάστασης στον ιστότοπο γίνεται λήψη ενός εκτελέσιμου αρχείου που πρέπει να τρέξει για να εγκαταστήσει την εφαρμογή που σας ενδιαφέρει στην συσκευή σας.
Η Microsoft περιγράφει τα πλεονεκτήματα της νέας ρουτίνας εγκατάστασης στο Twitter:
- Η διαδικασία εγκατάστασης απαιτεί δύο κλικ τώρα, αντί για τρία.
- Η διαδικασία είναι πιο γρήγορη.
- Οι λήψεις λειτουργούν, ακόμα κι αν το Store έχει αφαιρεθεί από τη συσκευή ή δεν είναι ενημερωμένο.
- Υποστηρίζονται παράλληλες εγκαταστάσεις.
Η Microsoft αναφέρει ότι η νέα μέθοδος οδήγησε σε αύξηση 12% στις εγκαταστάσεις και αύξηση 54% στις εκκινήσεις εφαρμογών μετά την εγκατάσταση.
Τι δεν λέει η Microsoft
Ωστόσο δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την αλλαγή. Ο Rafael Rivera, προγραμματιστής της εφαρμογής EarTrumpet, επέκρινε την απόφαση της Microsoft στο Twitter:
The Microsoft Store team has started quietly wrapping apps, like EarTrumpet, with some malware-looking .NET executable wrapper (with my app's name of course) chock full of telemetry and other code. They also target netfx 4.7.2 when my app targets netfx 4.6.2, wtf? pic.twitter.com/oQFIz0G2lE
— Rafael Rivera (@WithinRafael) April 20, 2024
“Η ομάδα του Microsoft Store άρχισε να διαθέτει αθόρυβα εφαρμογές, όπως το EarTrumpet, με κάποιο εκτελέσιμο περιτύλιγμα .NET που μοιάζει με κακόβουλο λογισμικό (φυσικά με το όνομα της εφαρμογής μου) που είναι γεμάτο τηλεμετρία και άλλο κώδικα. Διαθέτουν επίσης το netfx 4.7.2 όταν η εφαρμογή μου δίνει το netfx 4.6.2, wtf;”
Σύμφωνα με τον Rivera, το περιτύλιγμα (κώδικας) της Microsoft χρησιμοποιεί το Netfx 4.7.2, ακόμα κι αν η πραγματική εφαρμογή χρησιμοποιεί μια διαφορετική έκδοση του Netfx.
Όμως το πραγματικό πρόβλημα από την πλευρά του χρήστη είναι ότι το περιτύλιγμα της Microsoft περιλαμβάνει στοιχεία τηλεμετρίας.
Έτσι οι χρήστες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το εκτελέσιμο αρχείο που κατεβάζουν δεν είναι η πραγματική εφαρμογή που θέλουν να κατεβάσουν. Είναι ένα περιτύλιγμα που έχει πάντα το ίδιο μέγεθος 703 kilobyte. Η εκτέλεση αυτού του περιτυλίγματος ξεκινά τη λήψη της πραγματικής εφαρμογής και την εγκατάστασή της.
Με την ευκαιρία του παρόντος, μου ήλθε στο μυαλό κάτι που είχα παρατηρήσει προ 3μήνου, στο Kodi. Σε όποιον υπολογιστή είχα εγκαταστήσει το Kodi μέσω του store της Ms, κάποια πρόσθετα, δεν έτρεχαν καθόλου ή δυσλειτουργούσαν, ενόσω -εμφανώς- ήταν σωστές όλες οι παράμετροι τους.
Την ίδια ώρα η έκδοση του Kodi, όταν είχε κατέβει από την μητρική σελίδα του προγράμματος, λειτουργούσε παντελώς απροβλημάτιστα.
Ομολογώ ότι “κάτι μου είχε περάσει από το νου” όμως αρκέστηκα στην διαγραφή της εφαρμογής που είχε γίνει μέσω του store και την αντικατάστασή της με την “μαμίσια”, χωρίς να το ψάξω περισσότερο.