Η Microsoft είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων στον κόσμο με τεράστια εμπειρία στην καταπολέμηση της πειρατείας.
Η εταιρεία είναι μέρος της Συμμαχίας Λογισμικού (BSA από το Business Software Alliance), η οποία είναι γνωστό ότι παρακολουθεί παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.
Η BSA είναι επίσης γνωστό ότι υπόσχεται στους πληροφοριοδότες χρηματικές ανταμοιβές με αντάλλαγμα χρήσιμες πληροφορίες. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη στρατηγική την οποία η ερευνητική ομάδα της Microsoft ελπίζει να βελτιώσει.
Argus
Πριν από λίγες ημέρες, το ερευνητικό τμήμα της Microsoft δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: Argus: A Fully Transparent Incentive System for Anti-Piracy Campaigns (PDF), στο οποίο παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της.
Η μελέτη που περιέχει πληροφορίες από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Alibaba and Carnegie Mellon , προτείνει ότι ένα ανοιχτό και διαφανές blockchain. Η ανοικτότητα λείπει αυτή τη στιγμή από τους μηχανισμούς της BSA σύμφωνα με την μελέτη.
“Οι βιομηχανικές συμμαχίες και οι εταιρείες διεξάγουν εκστρατείες παροχής κινήτρων κατά της πειρατείας, αλλά η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται δημόσια λόγω της έλλειψης διαφάνειας. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η πλήρης διαφάνεια μιας εκστρατείας για να δοθούν πραγματικά κίνητρα στους ανθρώπους”
Το άρθρο είναι γεμάτο με τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το Argus σαν ένα διαφανές σύστημα που βασίζεται στο blockchain του Ethereum και θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αναφέρουν ανώνυμα την πειρατεία με κάποιο αντάλλαγμα.
Το πειρατικό περιεχόμενο θα ανιχνεύεται από την πηγή μέσω ενός μοναδικού υδατογραφήματος που θα αντιστοιχεί σε ένα μυστικό κωδικό. Όταν αναφέρεται ένα πειρατικό αντίγραφο, η κατάσταση της πηγής (δικαιούχος) αλλάζει σε “κατηγορούμενος”. Το σύστημα παρέχει και μια επιλογή προσφυγής, αλλά αν αυτό δεν γίνει, η κατάσταση του κατηγορούμενου αλλάζει σε “ένοχος”.
Το Argus βασίζεται σε πολλούς ελέγχους για να διασφαλίσει ότι το σύστημα είναι εντελώς ανοιχτό, αποφεύγοντας ταυτόχρονα κάθε ψευδείς κατηγορίες. Και σύμφωνα με τους ερευνητές, το κόστος χρήσης του blockchain είναι σχετικά χαμηλό (για να πληρώνονται οι πληροφοριοδότες).
Το αν η Microsoft σχεδιάζει να δοκιμάσει το σύστημα αυτό κάποια στιγμή δεν το γνωρίζουμε. Θεωρητικά θα λειτουργεί με διάφορους τύπους media, όπως εικόνες, βίντεο, ήχο και λογισμικό.
Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και πόσο αποτελεσματικό θα είναι το σύστημα. Οι ερευνητές “υποθέτουν” ότι η τεχνολογία υδατογράφησης που θα χρησιμοποιηθεί δεν θα μπορεί να σπάσει, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα.
Το έγγραφο και το σύστημα Argus θα παρουσιαστούν στο προσεχές 40ο Διεθνές Συμπόσιο για Αξιόπιστα Κατανεμημένα Συστήματα (40th International Symposium on Reliable Distributed Systems), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.