Η ταυτόχρονη ανατίναξη χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο δημιουργεί νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή. Το άνευ προηγουμένου χτύπημα του Ισραήλ με νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Το ερώτημα αν ο πόλεμος στην Γάζα πρόκειται να επεκταθεί βορειότερα, στον Λίβανο, έχει επανέλθει στο προσκήνιο και είναι αυτό που κυριαρχεί πλέον στα χείλη διεθνών αναλυτών μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση, το απόγευμα της Τρίτης, με την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών (ασύρματων συσκευών επικοινωνίας) που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο απολογισμός από τις αρχές του Λιβάνου κάνει λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς και 2.700 τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο, Mojtaba Amini, ο οποίος φέρεται να έχει χάσει το ένα μάτι και να έχει τραύμα στο δεύτερο. Οι αριθμοί αυτοί, πάντως, ενδέχεται να αυξηθούν όσο περνούν οι ώρες και άμαχοι συνωστίζονται στα νοσοκομεία ώστε να λάβουν ιατρική φροντίδα.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, η κυρίαρχη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο, καθώς και η κυβέρνηση της χώρας κατηγόρησαν το Ισραήλ γι’ αυτό που χαρακτήρισαν «εγκληματική επίθεση», προειδοποιώντας ότι «ο εχθρός θα λάβει σίγουρα τη δίκαιη τιμωρία του».
Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ -όπως έχει κάνει άλλωστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις- αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πάντως να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις το βράδυ της Τρίτης με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Security footage shows the moment wireless devices explode across several shops and streets in #Beirut and southern #Lebanon. Hundreds of #Hezbollah fighters have been injured, with panicked residents saying the explosions took place even 30 minutes after the initial blasts. pic.twitter.com/VVYXOHOLRA
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) September 17, 2024
Πώς εξερράγησαν οι βομβητές
Για αρκετές ώρες μετά το πρωτοφανές χτύπημα, οι πληροφορίες που έρχονταν ήταν συγκεχυμένες σε ό,τι αφορά τη φύση του χτυπήματος, ωστόσο τα βασικά σενάρια που βρίσκονταν στο «τραπέζι» ήταν τρία:
Κάποιου είδους χάκινγκ που ενδεχομένως προκάλεσε υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, και στη συνέχεια οδήγησε στις εκρήξεις των συσκευών. Ως προς αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει ιστορικό στην πραγματοποίηση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Οι χάκερ, πάντως, σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να γνωρίζουν τη μάρκα και το μοντέλο των συσκευών και το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο ισχυρό όσο δείχνουν τα βίντεο των εκρήξεων.
Ηλεκτρομαγνητικός παλμός που στάλθηκε από μακριά, ίσως θέρμανε τις συσκευές και προκάλεσε την έκρηξή τους, μια ενέργεια που ήταν βεβαίως σκόπιμη.
Σαμποτάζ στην αλυσίδα εφοδιασμού των βομβητών. Δηλαδή, κάποιος παράγοντας να αλλοίωσε τους βομβητές κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί πως η λιβανέζικη οργάνωση είχε στραφεί στους βομβητές μετά από δημόσια έκκληση του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, προς τους μαχητές της να εγκαταλείψουν τα smartphones, καθώς το Ισραήλ αύξησε τις επιθέσεις εναντίον των διοικητών της κατά τη διάρκεια της 11μηνης σύγκρουσης στη Γάζα. Χωρίς δυνατότητες GPS, μικρόφωνα, κάμερες και με πολύ περιορισμένη μετάδοση κειμένου, οι βομβητές -τουλάχιστον θεωρητικά- διαθέτουν μικρότερες «επιφάνειες επίθεσης» από τα smartphones, γεγονός που τους καθιστά πιο δύσκολο να παραβιαστούν.
Το παραπάνω σχετικά θολό τοπίο έρχονται να ξεδιαλύνουν Αμερικανοί -στενότατοι σύμμαχοι του Ισραήλ- κι άλλοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση, και τους οποίους επικαλούνται οι New York Times και το CNN. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτούς, πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι Μυστικές Υπηρεσίες και ο Στρατός του Ισραήλ, που είχαν τοποθετήσει εκρηκτική ύλη μέσα σε μια νέα παρτίδα βομβητών ταϊβανέζικης κατασκευής που εισήχθησαν στον Λίβανο.
Οι βομβητές, τους οποίους η Χεζμπολάχ είχε παραγγείλει από την εταιρεία “Gold Apollo” στην Ταϊβάν, φέρεται να είχαν υποστεί αλλοίωση προτού φθάσουν στον Λίβανο.
Pager explosions, which Lebanon blames on Israel, killing at least 9 and injuring 2,800 in Lebanon, spark debate over origin and use of devices ⤵️
• Made in Taiwan
• 85-day battery life
• Operates between -10C° and 50C°
Detonated pagers, Gold Apollo AR-924, used by… pic.twitter.com/qgBXNtohBl
— Anadolu English (@anadoluagency) September 17, 2024
Η εκρηκτική ύλη, περίπου 10-20 γραμμάρια, είχε τοποθετηθεί δίπλα στη μπαταρία κάθε βομβητή, πρόσθεσαν δύο από τους αξιωματούχους, επισημαίνοντας ότι υπήρχε επίσης ενσωματωμένος ένας διακόπτης που μπορούσε να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως για να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.
Στις 3:30 μ.μ. της Τρίτης, στον Λίβανο, οι βομβητές έλαβαν ένα μήνυμα που φαινόταν να προέρχεται από την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, με το εν λόγω μήνυμα ενεργοποιήθηκαν τα εκρηκτικά. Οι συσκευές, μάλιστα, ήταν προγραμματισμένες να ηχούν για αρκετά δευτερόλεπτα προτού εκραγούν.
«Αυτή η επίθεση τούς βρήκε στην αχίλλειο πτέρνα τους, επειδή τους αφαίρεσε ένα βασικό μέσο επικοινωνίας» λέει στην αμερικανική εφημερίδα η Keren Elazari, ισραηλινή αναλύτρια και ερευνήτρια κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Έχουμε δει τέτοιου είδους συσκευές, βομβητές, να γίνονται στόχος και στο παρελθόν, αλλά όχι σε μια τόσο εξελιγμένη επίθεση».
Αρκετοί είναι οι αναλυτές, δε, που εκφράζουν την άποψη ότι επρόκειτο ίσως το πιο εξελιγμένο και πολύπλοκο χτύπημα της Μοσάντ στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγγελία από την εταιρεία Gold Apollo στην Ταϊβάν αφορούσε περισσότερους από 3.000 βομβητές, οι οποίοι διανεμήθηκαν στα μέλη της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο, ενώ κάποιοι έφτασαν στους συμμάχους της οργάνωσης στο Ιράν και τη Συρία.
Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο, Mojtaba Amini. Ο πατρόνος της αγέλης της οργάνωσης. Το αφεντικό του Ιράν στο Λίβανο υπεύθυνο για την τρομοκρατική οργάνωση. Κατά τα λοιπά κατηγόρησαν το Ισραήλ για «εγκληματική επίθεση» …στους τρομοκράτες (!!!).
Τώρα αυτοί που συρρέουν τραυματίες στα νοσοκομεία είναι το στράτευμα των τρομοκρατών αλλά εδώ αναφέρονται ως “άμαχοι” (!!!).
Ενδιαφέρουσα η οπτική σας αλλά… δεν είμαστε αφελείς.