Η Space.com αναφέρει: Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), κατασκεύασε το Mars Oxygen Resource Utilization Experiment (MOXIE) ένα μικρό όργανο στο Perseverance rover που έχει σχεδιαστεί για να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο καταλαμβάνει περίπου το 96% της ατμόσφαιρας στον Άρη, σε οξυγόνο που μπορεί να αναπνεύσει κάποιος.
Το οξυγόνο, φυσικά, είναι ζωτικής σημασίας για μια μελλοντική ανθρώπινη αποστολή στον Άρη. Από τον Φεβρουάριο του 2021, η συσκευή έχει λειτουργήσει επτά φορές, κάθε φορά παράγοντας περίπου 0,2 ουγγιές (6 γραμμάρια) οξυγόνου την ώρα.
Η ικανότητα της μικροσκοπικής συσκευής να παράγει την συγκεκριμένη ποσότητα οξυγόνου είναι στο ίδιο επίπεδο με τις ικανότητες των μικρών δέντρων εδώ στη Γη.
Το MOXIE έχει λειτουργήσει υπό διάφορες συνθήκες στον Άρη, μέρα και νύχτα, και στις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Οι ερευνητές αναμένουν ότι μια έκδοση του οργάνου περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από το σημερινό MOXIE θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει οξυγόνο για τους μελλοντικούς αστροναύτες που θα επισκέπτονται τον Κόκκινο Πλανήτη.
Εάν οι εξερευνητές δεν μπορούν να φτιάξουν το δικό τους οξυγόνο στον Άρη, οι προμήθειες οξυγόνου από τη Γη θα καταλάμβαναν πολύτιμη μάζα σε ένα διαστημόπλοιο.
Επιπλέον, το οξυγόνο από την συσκευή MOXIE θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν συστατικό καυσίμου πυραύλων — πολύ σημαντικό για να διασφαλιστεί ότι η κάθε αποστολή δεν θα είναι μονόδρομος. Ένας πύραυλος θα χρειαζόταν 33 έως 50 τόνους προωθητικού υγρού οξυγόνου για να εκτοξεύσει ανθρώπους από τον Άρη.
“Αυτή είναι η πρώτη επίδειξη της πραγματικής χρήσης πόρων στην επιφάνεια ενός άλλου πλανητικού σώματος και η μετατροπή τους χημικά σε κάτι που θα ήταν χρήσιμο για μια ανθρώπινη αποστολή”, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής ερευνητής του MOXIE, Jeffrey Hoffman, καθηγητής στο MIT.