Το CNN αναφέρει ότι ένας καθηγητής και οι φοιτητές του στο Εργαστήριο Αυτόνομων Συστημάτων του Stanford έλαβαν χρηματοδότηση “φάσης ΙΙ” από το Πρόγραμμα Καινοτόμων Προηγμένων Εννοιών της NASA (το οποίο υποστηρίζει την έρευνα διαστημικής ρομποτικής) αφού απέδειξαν τη σκοπιμότητα ενός ρομπότ που μπορεί να εξερευνά διαστημικές σπηλιές.
“Η ομάδα α επόμενα δύο χρόνια θα εργαστεί σε τρισδιάστατες προσομοιώσεις, ένα πρωτότυπο ρομπότ, για να αναπτύξει στρατηγικές που θα το βοηθούν να αποφεύγει κινδύνους σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον – πιθανότατα κάποια σπηλιά στο Νέο Μεξικό ή την Καλιφόρνια.”
Ένας από τους φοιτητές εξηγεί στο CNN ότι “Τα σπήλαια είναι επικίνδυνα περιβάλλοντα, αλλά είναι πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά. Η ιδέα μας για αυτό το ρομπότ είναι να πάμε πολύ πριν φτάσουν οι άνθρωποι εκεί.”
Νέα έρευνα αναφέρει ότι η καλύτερη πιθανότητα εύρεσης προηγούμενων ή παρόντων στοιχείων ζωής στον Άρη απαιτεί αναζητήσεις κάτω από την επιφάνειά του — τουλάχιστον 2 μέτρα κάτω.
Ο Άρης έχει μια απίστευτα λεπτή ατμόσφαιρα, κάτι που σημαίνει ότι η επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη βομβαρδίζεται από ακτινοβολία υψηλής ενέργειας από το διάστημα και αυτό θα μπορούσε γρήγορα να διαλύσει τα αμινοξέα που παρέχουν εύθραυστα στοιχεία ζωής. Αυτές οι σκληρές επιφανειακές συνθήκες αποτελούν πρόκληση και για τους αστροναύτες. Έτσι οι επιστήμονες πρότειναν να εξερευνήσουν τις σπηλιές. Επίσης τα τεράστια συστήματα σπηλαίων στο φεγγάρι και στον Άρη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν καταφύγια για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες στο διάστημα.
Τα σπήλαια θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν πόρους όπως νερό, να αποκαλύπτουν περισσότερα για την ιστορία ενός πλανήτη, αλλά και να είναι καταφύγια για πάρα πολλά στοιχεία μικροβιακής ζωής. Στη Γη, έχουν βρεθεί και υπάρχουν ακόμα ανεξερεύνητα σπήλαια που περιέχουν διάφορες ομάδες μικροοργανισμών.
Το ρομπότ για τις σπηλιές πιθανότατα θα είναι εξοπλισμένο με κάμερες, μικροσκόπια και τηλεπισκόπηση LIDAR. Η ομάδα οραματίζεται ότι θα είναι συνδεδεμένο με ένα rover τροφοδοσίας που θα κυκλοφορεί στην επιφάνεια.