“Ένα βελτιωμένο πρωτόκολλο φόρτισης μπορεί να βοηθήσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου να διαρκούν πολύ περισσότερο”, αναφέρει η Science Daily:
Οι καλύτερες εμπορικές μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν διάρκεια ζωής έως και οκτώ χρόνια. Οι μπαταρίες συνήθως φορτίζονται με σταθερή ροή ρεύματος. Είναι όμως αυτή η καλύτερη μέθοδος;
Μια νέα μελέτη από την ομάδα του καθηγητή Philipp Adelhelm στο HZB και στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου απαντά σε αυτό το ερώτημα ξεκάθαρα με “όχι”.
Μέρος των δοκιμών μπαταρίας διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Aalborg. Οι μπαταρίες φορτίζονταν συμβατικά με σταθερό ρεύμα (CC) αλλά και με ένα νέο πρωτόκολλο φόρτισης με παλμικό ρεύμα (PC).
Οι αναλύσεις αποκάλυψαν σαφείς διαφορές μετά από αρκετούς κύκλους φόρτισης:
Στα δείγματα που φορτιζόταν με CC, η διεπαφή στερεού ηλεκτρολύτη (SEI από το solid electrolyte interface) στην άνοδο ήταν σημαντικά παχύτερη, γεγονός που μείωνε την ικανότητα φόρτισης. Η φόρτιση με PC οδήγησε σε λεπτότερη διεπαφή SEI και λιγότερες δομικές αλλαγές στα υλικά των ηλεκτροδίων.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Advanced Energy Materials και αναλύει την επίδραση του πρωτοκόλλου φόρτισης στον χρόνο λειτουργίας της μπαταρίας, σύμφωνα με το άρθρο “The frequency of the pulsed current counts…”
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aenm.202400190