Εκτενές ρεπορτάζ για τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί η δράση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) φιλοξενούν οι New York Times επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί την μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου έχουν εγκατασταθεί αστυνομικές δυνάμεις μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Η αστυνομική δύναμη εντός των ελληνικών πανεπιστημίων «φαίνεται να είναι η μοναδική του είδους της στην Ευρώπη όπου τα προβλήματα στις πανεπιστημιουπόλεις αντιμετωπίζονται συνήθως από τις πανεπιστημιακές αρχές ή από ιδιωτική ασφάλεια» αναφέρει η δημοσιογράφος. Υπογραμμίζει επίσης ότι αντίθετα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ είναι συνηθισμένη η παρουσία πανεπιστημιακής αστυνομίας όμως και εκεί υπάρχει διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα καθώς οι φύλακες ορίζονται από τις πανεπιστημιακές σχολές και όχι από το αστυνομικό σώμα.
Στο ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει και τις δύο πλευρές για το αμφιλεγόμενο ζήτημα παραθέτοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, περιγράφοντας τις αντιδράσεις φοιτητών και φιλοξενώντας δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας αλλά και πανεπιστημιακών. «Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί χρειάζονται για να ελέγξουν την ανομία στους χώρους των πανεπιστημίων» επισημαίνει και προσθέτει ότι στον αντίποδα οι φοιτητές αντιδρούν σε αυτή την απόφαση εμποδίζοντας την είσοδο των ΟΠΠΙ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον ΑΠΘ.
Αυταρχική διολίσθηση, τερματισμός της περιόδου χάριτος ή αχρείαστη κίνηση;
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Σεραφείμ Σεφεριάδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα εκφράζει την αντίθεσή του με την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης στους πανεπιστημιακούς χώρους και καταγγέλλει «καταστολή» και «εκφοβισμό». Επίσης εντάσσει την απόφαση για μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια σε μια ευρύτερη τάση «διολίσθησης στο αυταρχισμό» και φέρνει ως παράδειγμα το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την ραγδαία πτώση της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.
Οι New York Times ζήτησαν την άποψη και του προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων Παναγιώτη Καλδή. «Η γενική αίσθηση είναι πως πρόκειται για κάτι που δεν χρειαζόταν» είπε εκείνος. Προειδοποίησε δε ότι η εγκαθίδρυση αστυνομικής δύναμης μέσα στα πανεπιστήμια ενέχει και κινδύνους.
Επίσης τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι τα μόνα της Ευρώπης που μοιάζουν με φυλακές… που είναι γεμάτα περιθωριακά στοιχεία, παραβατικά άτομα, και γενικά ΔΕΝ έχει την εικόνα που θα έπρεπε να έχει ένα Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα….
Σε όλη την Ευρτώπη όταν υπάρχει παραβατικότητα εντός πανεπιστημίου, πάει η αστυνομία κανονικά και κάνει την δουλειά της….
Δεν κάθονται οι καθηγητές και οι πρυτάνεις να τρώνε ξύλο και δεν τρέχει τίποτε…
Το πανεπιστήμιο είναι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και όχι γιάφκα!!!!
Οπότε ναι… μάλλον χρειάζεται η αστυνομία…
Αλλιώς καταργήστε τα κόμματα εντός του πανεπιστημίου μπας και δουν προκοπή….
Και μην ακούσω χαζά για άσυλο…. γιατί το πανεπιστημιακό άσυλο είναι για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την πρόοδο των φοιτητών…. όχι για διακίνηση πρέζας και δεν ξέρω τι άλλο από τον κάθε τυχάρπαστο που δεν έχει καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα…
Ανώνυμε, έχεις απόλυτο δίκιο. Λέω μάλιστα, να επιτρέπουν την έξοδο από τα πανεπιστήμια μόνο με ειδική άδεια, για να προφυλάξουμε την υπόλοιπη κοινωνία από τον υπόκοσμο που συχνάζει εκεί μέσα. Που φυσικά θα περιλαμβάνει πιστοποιητικό φρονημάτων. Αν και τα καλά , τα καθώς πρέπει παιδιά δεν αναλώνονται σε πανελλήνιες και δεν πάνε πανεπιστήμιο, αλλά επιλέγουν κάποιο από τα πολλά επί πληρωμή κολέγια.
δίκιο έχουν όλοι, αρκεί να γνωρίζουμε ότι η ελευθερία έχει και υποχρεώσεις εκτός από δικαιώματα. Πρόκειται για μια πολιτική συζήτηση που δυστυχώς λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, την χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας των ολίγων εκλεκτών οικογενειών. Όπως και να το κάνουμε όμως η πολιτική αρχή επιλέγεται από την πλειοψηφία του λαού. Την αξίζει δεν την αξίζει…