Έρχεται το Nike HyperAdapt 1.0, το πρώτο παπούτσι που δένεται μόνο του

Η εταιρεία Nike ανακοίνωσε σήμερα ότι κατασκεύασε το 1.0, το πρώτο αθλητικό παπούτσι που δένεται μόνο του και θα εμφανιστεί στα ράφια των καταστημάτων μέσα στο σε όμως που δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Nike HyperAdapt

Οι μεγαλύτεροι από εσάς θα θυμούνται την ταινία “ to the Future” το 1989, όπου ο πρωταγωνιστής Marty McFly ταξίδεψε στο μέλλον και φόρεσε ένα ζευγάρι Nike Air Mag τα οποία προς έκπληξή του όταν τα έβαλε στα πόδια του αυτά σφίχτηκαν μόνα τους. Από τότε μεσολάβησαν 27 χρόνια, και στο ενδιάμεσο υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με το πότε (και αν) η επιστημονικής φαντασίας τεχνολογία θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, το περασμένο φθινόπωρο, η Nike επιπόλαια πέταξε μια βόμβα : Ναι, τα παπούτσια με δυναμικό-δέσιμο είναι δυνατόν να υπάρξουν στο εγγύς μέλλον. Φαίνεται ότι το μέλλον έγινε ξαφνικά παρόν, επειδή σήμερα η Nike ανακοίνωσε ότι το πρώτο ζεύγος παπουτσιών με αυτο-δέσιμο θα εμφανιστεί μέσα στο 2016. Το παπούτσι ονομάζεται HyperAdapt 1.0, και είναι εμφανισιακά κοντά σε αυτό που είχε φορέσει τότε ο McFly στην ταινία.

Ο John Hoke, αντιπρόεδρος σχεδιασμού της Nike, εξηγεί ότι το παπούτσι HyperAdapt 1.0 δεν χρησιμοποιεί ένα παραδοσιακό σύστημα δεσίματος, αλλά  μια ισχυρή μπαταρία και μία σειρά τροχαλιών που σφίγγουν το λαιμό του παπουτσιού. Όταν ο χρήστης κάνει βήματα μέσα στο παπούτσι, οι αισθητήρες που βρίσκονται στο κάτω μέρος του παπουτσιού αντιλαμβάνονται το βάρος του και τη θέση του ποδιού μέσα. “Διαβάζει αν είστε βαρύς στην φτέρνα ή βαρύς στα δάκτυλα”, λέει ο Hoke.

Μόλις οι αισθητήρες αναγνώσουν την θέση του ποδιού σας, μια σειρά από μικροσκοπικές τροχαλίες θα σφίξουν το λαιμό του παπουτσιού σφιχτά γύρω από το πόδι τυλίγοντας ένα κορδόνι γύρω από ένα καρούλι. “Φανταστείτε το σαν ένα καλάμι ψαρέματος”, λέει ο Hoke. “Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το σφίξιμο πιέζοντας για ένα συν ή ένα μείον στην αριστερή πλευρά του παπουτσιού. Κρατήστε το πατημένο για δύο δευτερόλεπτα, και το παπούτσι θα χαλαρώσει πλήρως, επιτρέποντας την αύξηση στην ροή του αίματος και την αφαίρεση του”.

Η Nike αναφέρει ότι θέλει να κάνει τις μικρο-προσαρμογές αυτοματοποιημένες έτσι ώστε το παπούτσι να αντιδρά με τα βιομετρικά δεδομένα, για συνεχή προσαρμογή πάνω στο πόδι σας.

Μιλώντας πάλι με παραλληλισμούς ο κος Hoke λέει ότι, μετά από μερικές φορές που θα το φορέσετε, το παπούτσι θα προσαρμόζεται αυτόματα στη ρύθμιση που προτιμάτε, σαν ένα κάθισμα αυτοκινήτου που ξέρει πόσο κοντά από το τιμόνι σας αρέσει να κάθεστε. Όπως υποδηλώνει η ονομασία “1.0”, έχει να κάνει με τις αναζητήσεις της κατασκευάστριας ομάδας που ήδη ψάχνει για το πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να βελτιωθεί και να προσαρμοστεί σε μια υπερ-εξατομικευμένη πλατφόρμα.

Όλο αυτό ακούγετε σίγουρα εντυπωσιακό, ίσως και λίγο περίεργο αφού φαίνεται ότι στο τέλος οι εταιρείες θα έχουν όλα τα βιομετρικά στοιχεία των πελατών τους και επίσης μοιάζει να είναι ακόμα στα σπάργανα, κάτι σαν τα Windows 1.0.

Για όσους δεν κόπτονται να είναι οι πρώτοι που θα φιγουράρουν ότι τρελό gadget κυκλοφορήσει, τα παραδοσιακά κορδόνια δείχνουν μέχρι στιγμής να είναι αξιόπιστα που ποτέ δεν θα σας κάνουν να ανησυχήσετε για τυχόν δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια μια κρίσιμης στιγμής!!!.

Για όσους όμως επιμένουν στην Hi-Tech τεχνολογία να σας ενημερώσουμε ότι το HyperAdapt 1.0 της Nike θα λειτουργεί με μια μπαταρία που θα διαρκεί δύο εβδομάδες με μία μόνο φόρτιση, και ότι το πιθανό κόστος της αρχικής αγοράς θα είναι σίγουρα πολύ υψηλό, ως άλλωστε αρμόζει σε οτιδήποτε εμφανίζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Από την άλλη ίσως να είναι ένα μικρό τίμημα για να φορέσετε ένα παπούτσι του μέλλοντος, έτσι δεν είναι;

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο παρουσίασης των Nike HyperAdapt 1.0 :
https://www.youtube.com/watch?v=z7Cyv3cvIxY

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).