Η Google κυκλοφόρησε ένα εργαλείο λήψης σημειώσεων με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης σε “μια μικρή ομάδα χρηστών στις ΗΠΑ“, ανέφερε η εταιρεία σε μια δημοσίευση στο blog της. Παλαιότερα ανέφερε τη νέα υπηρεσία σαν Project Tailwind στο Google I/O, αλλά η εφαρμογή που κυκλοφόρησε ονομάζεται NotebookLM (το LM σημαίνει Language Model).
Ο πυρήνας του NotebookLM φαίνεται να ξεκινά στην πραγματικότητα από τα Google Docs. Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή, θα μπορείτε να επιλέξετε έγγραφα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το NotebookLM για να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με αυτά και ακόμη και να δημιουργήσετε νέα πράγματα μαζί τους. Η Google μας δίνει μερικές ιδέες για πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το NotebookLM, όπως η αυτόματη περίληψη ενός μεγάλου εγγράφου ή η μετατροπή ενός βίντεο σε σενάριο. Τα παραδείγματα της Google, ακόμη και στο I/O, φαινόταν κυρίως προσανατολισμένα στους φοιτητές: μπορούν να ζητήσουν μια περίληψη των σημειώσεων της τάξης για μια εβδομάδα ή το NotebookLM θα μπορεί να σας πει όλα όσα μάθατε για τον Πελοποννησιακό πόλεμο αυτό το εξάμηνο.
Βέβια αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν σχεδόν σε οποιοδήποτε προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η Google ελπίζει ότι περιορίζοντας το συγκεκριμένο μοντέλο μόνο στις πληροφορίες που δίνετε εσείς, μπορεί να βελτιώσει τις απαντήσεις του μοντέλου και να μετριάσει την τάση του να λέει ψέματα και να απαντάει με σιγουριά για τα πάντα.
Το NotebookLM φέρνει επίσης ενσωματωμένες παραπομπές, οι οποίες θα διευκολύνουν τον γρήγορο έλεγχο των γεγονότων που υπάρχουν στις αυτόματα απαντήσεις. Όμως η Google προειδοποιεί ότι το NotebookLM μπορεί να συνεχίσει να έχει “παραισθήσεις” και ότι το μοντέλο δεν θα λέει τα πάντα σωστά. Εξαρτάται βέβαια και από τις πληροφορίες που παρέχετε, αν καταγράψετε λάθος ημερομηνίες για τον Πελοποννησιακό πόλεμο στην τάξη, η εφαρμογή δεν θα μπορεί να σας βοηθήσει.
Η Google αναφέρει ότι το μοντέλο NotebookLM θα έχει πρόσβαση μόνο στα έγγραφα που επιλέγετε να ανεβάσετε και ότι τα δεδομένα σας δεν θα είναι διαθέσιμα σε άλλους ούτε θα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα:
Η Google ζητά από τους χρήστες της να δώσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με αντάλλαγμα ορισμένες βολικές και χρήσιμες λειτουργίες. Αυτή η ανταλλαγή γίνεται πιο περίπλοκη όσο πιο ευαίσθητες γίνονται οι πληροφορίες.
https://notebooklm.google.com/