Τα AI chips της Nvidia προχωρούν ταχύτερα από τον νόμο του Moore, το ιστορικό σημείο benchmark της βιομηχανίας ημιαγωγών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Jensen Huang.
Ως “Νόμος του Moore” ονομάζεται η θεώρηση πως ο αριθμός των τρανζίστορ ενός πυκνού ολοκληρωμένου κυκλώματος διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, και διατυπώθηκε στις 19-04-1965.
Ο “Νόμος” πήρε το όνομά του από τον συνιδρυτή της εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel, Gordon Moore, ο οποίος περιέγραψε το 1965 τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα πυκνό ολοκληρωμένο κύκλωμα θα διπλασιάζεται κάθε χρόνο για τουλάχιστον μία δεκαετία από τότε. Κοιτάζοντας ξανά τα δεδομένα για την επόμενη δεκαετία, αναθεώρησε την “πρόβλεψή” του θέτοντας το διάστημα που απαιτείται για τον διπλασιασμό των τρανζίστορ ενός πυκνού ολοκληρωμένου κυκλώματος στα δύο έτη.
Η πρόβλεψη επαληθεύθηκε στην πραγματικότητα, καθώς έκτοτε ο αριθμός των τρανζίστορ ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Η πρόβλεψη του Moore, ύστερα από την πρακτική επαλήθευσή της, ονομάστηκε “Νόμος του Moore”.
Πάμε στο σήμερα….
“Τα συστήματά μας προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από τον νόμο του Moore”, δήλωσε ο Huang στο TechCrunch. Τα chips της Nvidia έχουν βελτιωθεί χιλιάδες φορές την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του νόμου του Moore για διπλάσια πυκνότητα τρανζίστορ κάθε χρόνο, είπε ο Huang.
Και προσθέτει:
Μπορούμε να δημιουργήσουμε την αρχιτεκτονική, το chip, το σύστημα, τις βιβλιοθήκες και τους αλγόριθμους ταυτόχρονα. Εάν το κάνετε αυτό, τότε μπορείτε να κινηθείτε πολύ πιο γρήγορα από τον νόμο του Moore, γιατί μπορείτε να καινοτομήσετε σε ολόκληρο το stack.
Ο νόμος του Moore ήταν τόσο σημαντικός στην ιστορία των υπολογιστών επειδή μείωνε κάθε έτος το κόστος υπολογιστών.