Ofcom: Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας 5-7 ετών έχουν smartphone

Η Ofcom που είναι η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών στην Βρετανία ηλικίας πέντε έως επτά ετών, έχουν το δικό τους smartphone.

child,Ofcom,British,παιδί,παιδιά,διαδίκτυο,internet

Η έρευνα αφορά τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου, και κατ’ επέκταση και τους γονείς τους, δηλαδή τους σημερινούς 30-50 ετών, αλλά δεν νομίζουμε ότι έχει διαφορές με την Ελληνική κοινωνία και με κάθε δυτικό αναπτυσσόμενο κράτος γενικότερα.

Και δεν αναφερόμαστε ότι ο γονέας έδωσε στο παιδί ένα κινητό τηλέφωνο για ώρα ανάγκης ή για να το παρακολουθεί με GPS. Στην ετήσια μελέτη της για τη σχέση των παιδιών με τα μέσα ενημέρωσης και τους διαδικτυακούς κόσμους, που δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2024, η Ofcom έγραψε ότι το ποσοστό των παιδιών ηλικίας μεταξύ πέντε και επτά που χρησιμοποιούσαν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων είχε αυξηθεί από 59% σε 65%.

Πάνω από τα μισά παιδιά κάτω των 13 ετών χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αντίθεση με τους κανόνες των περισσότερων μεγάλων πλατφορμών που απαγορεύουν την χρήση χωρίς την συγκατάθεση του γονέα, και πολλά παραδέχθηκαν ότι είπαν ψέματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών προειδοποίησε ότι η επιβολή των κανόνων από τους γονείς “φαινόταν να μειώνεται”. Είπε επίσης ότι τα στοιχεία θα πρέπει να είναι μια «αφύπνιση» για τη βιομηχανία του διαδικτύου, ώστε να κάνει περισσότερα για την προστασία των παιδιών.

Αυτό φυσικά συμβαίνει ήδη ότι τα περισσότερα τηλέφωνα που κατέχουν παιδιά έχουν παρασχεθεί από τους γονείς, με την δικαιολογία ότι θέλουν να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους ή να τα παρακολουθούν μέσω του κινητού τους. Στην πραγματικότητα τα “παρκάρουν” σε ένα κινητό τηλέφωνο.

child,Ofcom,British,παιδί,παιδιά,διαδίκτυο,internet

Σύμφωνα με την Ofcom, Μόνο το ένα τρίτο των γονέων γνωρίζει τη σωστή ελάχιστη απαίτηση ηλικίας για τις περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Αλλά και η κοινωνία αλλάζει καθώς οι γονείς είναι πλέον λιγότερο πρόθυμοι να επιβάλουν κανόνες.

Τρεις στους δέκα γονείς ήταν πρόθυμοι να αφήσουν ένα παιδί ηλικίας 5-7 ετών να έχει προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και αν ήταν κάτω από την ελάχιστη επιτρεπόμενη ηλικία για τις εφαρμογές. Το ποσοστό αυτό δείχνει αυξητική τάση σε σύγκριση με πέρυσι.

Επιπρόσθετα πολλοί γονείς λόγω διαδικτυακού αναλφαβητισμού μπορεί να «παραιτηθούν» από την επίβλεψη των παιδιών τους, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τη διαδικτυακή ζωή τους.

Στον αντίποδα τα παιδιά με την εξοικείωσή τους στους υπολογιστές από μικρή ηλικία, αποκτούν δεξιότητες και κατά καιρούς ακούγονται διάφορα επιτεύγματα, όπως η περίπτωση της Heather Bryson, η οποία ενώ είναι 11 ετών, κέρδισε ευρεία αναγνώριση για τα διαδικτυακά της βίντεο ασκήσεων που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε γηροκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδιαίτερα αυτούς που πάσχουν από άνοια.

Όμως μην γελιέστε, αυτά είναι η εξαίρεση. Παιδιά ιδιαίτερης ευφυΐας και με κοινωνικές ανησυχίες θα διαπρέψουν με ότι και να καταπιαστούν. Και άλλο να έχουν τα παιδιά πρόσβαση στην τεχνολογία, άλλο να είναι παρκαρισμένα στην τεχνολογία.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

Get the best viral stories straight into your inbox!















child,Ofcom,British,παιδί,παιδιά,διαδίκτυο,internet

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).