Τα νησιά Vanuatu, Fiji, και Samoa πρότειναν μια τεράστια αλλαγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC από το International Criminal Court) για να αναγνωρίσει την οικοκτονία (από τον όρο ecocide) σαν έγκλημα, επιτρέποντας τη δίωξη ατόμων που ευθύνονται για σημαντική περιβαλλοντική βλάβη.
Εάν επιτύχει, η αλλαγή θα αναγνωρίσει την οικοκτονία σαν έγκλημα παράλληλα με τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου.
Ο Guardian αναφέρει:
Τα νησιά Vanuatu, Fiji, και Samoa πρότειναν την επίσημη αναγνώριση από διεθνές δικαστήριο του εγκλήματος της οικοκτονίας. Η οικοκτονία ορίζεται ως “παράνομες ή απρόβλεπτες πράξεις που διαπράττονται με γνώση ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής και είτε εκτεταμένης είτε μακροπρόθεσμης ζημίας στο περιβάλλον”.
Η πρόταση κατατέθηκε ενώπιον του ICC στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Δευτέρας και θα πρέπει να συζητηθεί πλήρως σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η διεξαγωγή των συζητήσεων για την πρόταση είναι μια διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει χρόνια και θα αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις, με τις περισσότερες να γίνονται στα παρασκήνια, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν επιθυμούν να μιλήσουν ανοιχτά εναντίον της.
Ο Philippe Sands KC, ένας εξέχων διεθνής δικηγόρος και καθηγητής δικαίου στο University College του Λονδίνου, ενήργησε σαν επικεφαλής της ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τον νομικό ορισμό της οικοκτονίας, που συγκλήθηκε από το Stop Ecocide Foundation. Ανέφερε μάλιστα στον Guardian ότι είναι “100% βέβαιος” ότι η οικοκτονία θα αναγνωριστεί τελικά από το δικαστήριο. “Το μόνο ερώτημα είναι πότε”, είπε.
“Ήμουν δύσπιστος στην αρχή, αλλά τώρα είμαι πολύ πιστός. Έχει ήδη γίνει πραγματική αλλαγή, όπως το έχουν θέσει ορισμένες χώρες στο εσωτερικό δίκαιο. Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή ιδέα τη σωστή στιγμή.”
Το Βέλγιο υιοθέτησε πρόσφατα την οικοκτονία σαν έγκλημα και η ΕΕ άλλαξε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της για το διεθνές έγκλημα για να το συμπεριλάβει ως «ειδικό» αδίκημα. Κάτι τέτοιο εξετάζει και το Μεξικό. […]
Χρειάστηκαν χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο να ετοιμάζεται το ICC να εξετάσει την πρόταση. Το Stop Ecocide International διεξάγει εκστρατεία για το θέμα από το 2017 και το νησί Vanuatu έκανε την πρώτη έκκληση για αναγνώριση του εγκλήματος από το ICC το 2019.
Αν και μπορεί να χρειασθεί έως και μια δεκαετία από σήμερα μέχρι να κατηγορηθεί κάποιος για οικοκτονία, ακόμη και αν Οι αλλαγές εφαρμοστούν από το ICC, η πρόταση που κατατέθηκε τη Δευτέρα ήταν ζωτικής σημασίας για την απόκτηση μιας ευρύτερης αποδοχής της ιδέας, σύμφωνα με τον Jojo Mehta, συνιδρυτή της ομάδας Stop Ecocide International.