Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας όχι μόνο ψήφισε την απαγόρευση των Pride εκδηλώσεων, αλλά ψήφισε και ένα νομοσχέδιο που “επιτρέπει στις αρχές να χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να αναγνωρίζουν τους παρευρισκόμενους και ενδεχομένως να τους επιβάλλουν πρόστιμο”, αναφέρει ο Guardian.
Το νομοσχέδιο τροποποιεί το νόμο της χώρας για τη συγκέντρωση, ώστε να θεωρείται αδίκημα η διοργάνωση η παρουσία σε εκδηλώσεις LGBTQ+ που παραβαίνουν την αμφισβητούμενη νομοθεσία της Ουγγαρίας για την “προστασία των παιδιών”, η οποία απαγορεύει κάθε “απεικόνιση ή προώθηση” ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να συνεχίσουν την εκδήλωση στη Βουδαπέστη, παρά το νέο νομοσχέδιο που αναφέρει ότι όσοι παρευρεθούν σε μια απαγορευμένη εκδήλωση θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 200.000 ουγγρικά φιορίνια ή 505€.