Η μετάδοση φωνής στις ημέρες περάνει πλέον μέσα από το διαδίκτυο. Έτσι, και το VoIP είναι μία σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιεί το internet για να μεταφέρει φωνή και εικόνα σε όλο τον πλανήτη.
Ίσως να έχετε ακούσει ότι οι πάροχοι τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο έχουν από καιρό σταματήσει να μεταφέρουν την φωνή των συνδρομητών τους μέσα από αυστηρά τεκμηριωμένους ενσύρματους διαύλους και ότι πλέον χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αυτήν την δουλειά.
Από την άλλη ίσως και να παραξενεύεστε πως είναι δυνατόν το σταθερό σας τηλέφωνο που συνδέεται ενσύρματα στο τοίχο του σπιτιού σας να περνάει μέσα από το διαδίκτυο.
Σε ένα τεχνολογικό κόσμο που αλλάξει ραγδαία είναι λογικό να μην προλαβαίνετε να παρακολουθήσετε όλες τις μεταβολές. Από τότε που εφευρέθηκε η τηλεφωνία μέχρι σήμερα τα πράγματα απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους. Από το τηλέφωνο του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ μέχρι την τεχνολογία VoIP η εξέλιξη είναι χαώδης.
Πάμε να δούμε όμως, τι είναι η VoIP, η πιο σύγχρονη τεχνολογία στην επίγεια επικοινωνία, τα υπέρ και κατά της και πως μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε είτε είστε ιδιώτης, είτε επαγγελματίας.
Table of Contents
Ιστορία της τηλεφωνίας
Η τηλεφωνία είναι ο τομέας της τεχνολογίας που περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με σκοπό την ηλεκτρονική μετάδοση φωνής, φαξ ή δεδομένων, ανάμεσα σε μακρινά μέρη.
Τα πρώτα τηλέφωνα συνδέθηκαν ανά ζεύγη. Κάθε χρήστης είχε ένα ξεχωριστό ενσύρματο τηλέφωνο σε συγκεκριμένη τοποθεσία. Η εφεύρεση του τηλεφωνικού κέντρου έδωσε τη δυνατότητα για τη δημιουργία τηλεφωνικών συνδέσεων από ένα τηλέφωνο με οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο.
Αρχικά, οι συνδέσεις στα τηλεφωνικά κέντρα λειτουργούσαν χειροκίνητα από έναν τηλεφωνητή. Αργότερα, αυτή η διαδικασία αυτοματοποιήθηκε και έτσι κάθε σύνδεση απόκτησε ένα αποκλειστικό νούμερο.
Η ύπαρξη δορυφόρων και ασύρματων πρωτοκόλλων έδωσε επίσης την δυνατότητα τα δεδομένα να μεταφέρονται όχι μόνο μέσω χάλκινων καλωδίων, αλλά και μέσω ασύρματης μετάδοσης. Στο παιχνίδι της μεταφοράς μπήκε και η οπτική ίνα όπου χρησιμοποιεί φως αντί για ηλεκτρόνια.
Η τεχνολογία VoIP έχει ξεκινήσει την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, η ιστορία του VoIP ξεκινά σχεδόν 100 χρόνια πριν, στα εργαστήρια Bell από τον εφευρέτη του τηλεφώνου.
Είδη τηλεφωνίας
Χωρίς να αναλύσουμε τι ενδιάμεσους δρόμους και μεθόδους χρησιμοποιούν οι πάροχοι για την μετάδοση των δεδομένων και της φωνής, θα πούμε ότι σήμερα υπάρχουν τα εξής πρωτόκολλα σύνδεσης τηλεφωνικής επικοινωνίας δύο συνδρομητών:
Ενσύρματο PSTN ή ISDN. Η κλασσική παραδοσιακή τηλεφωνική συσκευή στο σπίτι σας που συνδέεται ενσύρματα με το βύσμα στον τοίχο σας
Κυψελοειδής τηλεφωνία. Το γνωστό κινητό σας τηλέφωνο που συνδέεται ασύρματα σε μία κεραία και από εκεί μεταφέρεται το σήμα. Η νεότερη τεχνολογία σε λειτουργία είναι το 5G που πολλά έχουν ακουστεί για αυτή.
Δορυφορική τηλεφωνία. Στην ίδια λογική με την κυψελοεδή τηλεφωνία, μόνο που εδώ ένα δορυφορικό τηλέφωνο είναι ένας τύπος ασύρματου τηλεφώνου που συνδέεται με δορυφόρους μέσω ραδιοζεύξης, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη αντί για επίγειες τοποθεσίες.
Τηλεφωνία VoIP. Το VoIP (Voice over Internet Protocol) είναι ένας συνδυασμός υλικού (hardware) και λογισμικού (software) ο οποίος σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το internet σαν το μέσο μετάδοσης των τηλεφωνικών κλήσεων, στέλνοντας τη φωνή σαν πακέτα δεδομένων, σε αντίθεση με την παραδοσιακή τηλεφωνία, η οποία μεταδίδει τη φωνή μέσω τηλεφωνικών καλωδίων.
Τι είναι το VoIP
Όπως προείπαμε το VoIP σημαίνει Voice over Internet Protocol και σε μετάφραση θα το λέγαμε “Φωνή μέσω του διαδικτυακού πρωτοκόλλου”. Κάποιοι το έχουν πει και ΦεΔΠ, δηλαδή “Φωνή επί διαδικτυακού πρωτοκόλλου”, όρος που μάλλον απέτυχε να καθιερωθεί.
Το VoIP ουσιαστικά είναι μια ομάδα πρωτοκόλλων-τεχνολογιών (H.323, SIP), η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου. Άρα με ελάχιστο κόστος αφού η υποδομή υπάρχει ήδη και είναι φτηνή.
Οι συνομιλίες αυτές παραδοσιακά γίνονταν αποκλειστικά μέσω κάποιου είδους υπολογιστή, είτε αυτό είναι ένα PC (desktop, tablet, laptop κλπ), είτε ένα smartphone, είτε συσκευή VoIP που μοιάζει με κλασσικό τηλέφωνο, είτε ένας αντάπτορας που μεταφράζει οποιοδήποτε σήμα σε VoIP.
Την τηλεφωνία αυτή την διαχειρίζονται και την εμπορεύονται οι λεγόμενοι εναλλακτικοί (ιντερνετικοί) τηλεπικοινωνιακοί φορείς, οι οποίοι προσφέρουν επικοινωνία τόσο σε οποιοδήποτε είναι συνδεδεμένος μέσω του διαδικτύου, όσο και προς οποιονδήποτε άλλο συνδρομητή της σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας.
Δίνουν δηλαδή την δυνατότητα να επικοινωνήσουν τα διάφορα τηλεπικοινωνιακά συστήματα μεταξύ τους, φυσικά με το αζημίωτο. Άρα όσοι έχετε μία VoIP σύνδεση μπορείτε να καλέσετε το κλασσικό τηλέφωνο ενός σπιτιού, κινητά τηλέφωνα, δορυφορικά τηλέφωνα και γενικά κάθε τηλεπικοινωνιακή σύνδεση.
Τι είναι ένα VoIP τηλέφωνο
Όταν έχετε ένα τηλέφωνο ISDN στο σπίτι σας τότε θεωρείτε ότι αυτό είναι το νούμερο και το τηλέφωνο του σπιτιού σας. Όταν έχετε ένα νούμερο VoIP τότε αυτό δεν είναι το τηλέφωνο του σπιτιού σας, αλλά είναι ένα κινητό τηλέφωνο που μπορεί να βρίσκεται παντού και σε διαφορετικά σημεία ανά το κόσμο ταυτόχρονα.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καλέσετε οποιονδήποτε, είτε βρίσκεστε στην Αυστραλία, είτε στην Αθήνα. Και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα δύο ή περισσότεροι άνθρωποι που ο ένας να είναι στην Αυστραλία και ο άλλος στην Αθήνα. Δηλαδή η τηλεφωνία VoIP λειτουργεί όπου υπάρχει internet και δεν έχει κάποιο γεωγραφικό περιορισμό.
Με λίγα λόγια το VoIP τηλέφωνο ουσιαστικά λειτουργεί σαν λογισμικό που έχει εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστή (Linux, Windows, Android, iOS κλπ) αρκεί να είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.
Χρειάζεται να έχετε ένα VoIP αριθμό τηλεφώνου;
Αν θέλετε μόνο να καλείτε εσείς, τότε δεν χρειάζεται. Αν θέλετε να σας καλέσουν θα πρέπει να ξέρουν που να σας καλέσουν και έτσι χρειάζεται.
Αλλά τι VoIP αριθμό μπορείτε να αγοράσετε; Εδώ είναι το περίεργο. Αφού δεν μιλάμε για γεωγραφικό περιορισμό μπορείτε να αγοράσετε από ένα Ελληνικό τηλεπικοινωνιακό VoIP φορέα όποιο αριθμό θέλετε, άσχετα που μένετε.
Μπορεί δηλαδή να είστε στην Αθήνα και να πάρετε ένα αριθμό Αθήνας (που αρχίζει από 210) ή Θεσσαλονίκης ή Χανίων ή Αλβανίας ή Νήσων Κέιμαν ή Νέας Ζηλανδίας, ή Μεξικού και πάει λέγοντας.
Το κόστος ενός Ελληνικού VoIP αριθμού είναι γύρω στα 35 ευρώ τον χρόνο και το αντίστοιχο κόστος για ξένη χώρα ανεβαίνει αρκετά και εξαρτάται την χώρα που θα επιλέξετε. Από την άλλη κάνεις δεν σας εμποδίζει να αγοράσετε ένα VoIP αριθμό από ένα ιντερνετικό πάροχο του Μεξικού και να έχετε οικονομικά ένα τηλέφωνο Μεξικού.
Αν έχετε ένα γιό ή κόρη που σπουδάζει παραδείγματος χάρη στον Καναδά, μπορείτε να έχετε στο κινητό σας τηλέφωνο ένα “σταθερό” τηλέφωνο Καναδά και να μιλάτε μαζί της με τοπικές χρεώσεις.
Το καλό είναι ότι σε ένα VoIP αριθμό μπορείτε να καλέσετε τον αριθμό σας!!. Έτσι θα χτυπήσουν όσες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο VoIP αριθμό και θα μιλήσετε δωρεάν, σαν να μιλάτε στο εσωτερικό δίκτυο ενός τηλεφωνικού κέντρου.
Επίσης μπορείτε να μεταφέρετε το υπάρχον σταθερό νούμερο σας σε ένα ιντερνετικό πάροχο VoIP (φορητότητα αριθμού) και έτσι να μετατρέψετε το σταθερό σας τηλέφωνο σε VoIP.
Πόσο ασφαλές είναι το VoIP;
Τα συστήματα VoIP χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση υψηλού επιπέδου (SSL και VPN), ώστε να παρέχουν την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια. Οι αξιόπιστοι VoIP πάροχοι προσφέρουν πλήρη κρυπτογράφηση των κλήσεων, έτσι ώστε τα δεδομένα σας να παραμένουν απόλυτα ασφαλή και απόρρητα.
Είναι πιο δύσκολο να σας παρακολουθήσουν οι μη κρατικοί φορείς σε σχέση με το κλασσικό τηλέφωνο, αλλά γενικά ο πάροχος σας και το κράτος αν θελήσουν, μπορούν να κάνουν μία επισύνδεση και να σας ακούνε.
Υπέρ και Κατά
Υπέρ
- Πολλές, πάρα πολλές ψηφιακές ευκολίες που η συμβατική τηλεφωνία δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί (όπως τηλεφωνητής, ανάλυση χρεώσεων σε πραγματικό χρόνο, αναμονή κλήσης, πολλά κανάλια φωνής, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, βίντεο κλήσεις, ηχογράφηση κλήσεων, μουσική στην αναμονή, τηλεφωνικά κέντρα στο cloud κλπ).
- Συμβατό με μεγάλο εύρος συσκευών και δωρεάν λογισμικών για όλα τα λειτουργικά συστήματα.
- Μπορείτε να καλείτε και να λαμβάνετε κλήσεις από παντού. Αν δηλώσετε το VoIP νούμερο σαν τηλέφωνο επικοινωνίας του γραφείου σας τότε έχετε το τηλέφωνο του γραφείου σας πάντα μαζί σας.
- Ιδίες χρεώσεις ομιλίας παντού στο κόσμο, είτε είστε στην Αθήνα, είτε λιάζεστε στο Λος Αντζελες. Οι πελάτες σας θα καλούν Αθήνα και θα τους απαντάτε από Λ.Α. Ο γιός σας που σπουδάζει στο εξωτερικό θα μιλάει με το σπίτι σας σαν από Αθήνα σε Αθήνα.
- Οικονομικότερο από κινητή τηλεφωνία και από σταθερή τηλεφωνία. Γενικά είναι η οικονομικότερη τηλεφωνία.
- Είναι Pay as you go, δεν έχει μηνιαία πάγια και λογαριασμούς. Λειτουργεί σαν fax χωρίς να απαιτείται συσκευή fax
Κατά
- Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος στο διαδίκτυο για να δουλέψει. Χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο θα είστε σαν να έχετε ένα κινητό τηλέφωνο χωρίς σήμα. Δεν χρειάζεται να έχετε υψηλής ποιότητας σύνδεσης, αφού μεταφέρει μόνο φωνή, αλλά απαιτεί να έχετε σταθερή σύνδεση, χωρίς διακοπές.
- Θα πρέπει να έχετε ρεύμα. Το VoIP τηλέφωνό σας ουσιαστικά είναι ένα είδος υπολογιστή και απαιτεί ρεύμα. Εδώ υστερεί σε σχέση με την PSTN κλασσική τηλεφωνία που μπορεί να έχει πέσει το ρεύμα του σπιτιού αλλά το τηλέφωνο ακόμα να δουλεύει.
Αστεία και σοβαρά
Προσωπικά έχω αλλάξει τον σταθερό αριθμό της οικία μου σε VoIP. Όλοι οι γνωστοί και φίλοι μου γνωρίζουν το νούμερο του σπιτιού μου και θεωρούν ότι όταν τους καλεί το νούμερο αυτό, είμαι εγώ που τους καλώ από το σπίτι μου.
Φανταστείτε την έκπληξή ενός φίλου μου όταν βρισκόμαστε έξω για καφέ, και ενώ αυτός έχει πάει στην τουαλέτα, τον καλεί στο κινητό του το σπίτι μου και ακούει εμένα να τον ρωτάει τι θέλει να παραγγείλει. Η αλήθεια είναι ότι στοιχίζει φτηνότερα ένα τηλεφώνημα από το VoIP σε κινητό παρά από κινητό σε κινητό.
Επειδή το VoIP δεν είναι ακόμα πλήρως διαδεδομένο ο κόσμος δεν το έχει συσχετίσει σαν ένα κινητό τηλέφωνο. Είναι πολλές οι φορές που χρησιμοποιώ την κινητή τηλεφωνική συσκευή μου για να καλέσω μέσω VoIP κάποιον γνωστό μου. Κάθε φορά θα πρέπει να του εξηγώ ότι δεν είμαι σπίτι αλλά κάπου αλλού. Αρκετές φάρσες θα μπορούσαν να γίνουν με βάση αυτή την παρεξήγηση.
Θεωρούμε ότι οι επαγγελματίες που στηρίζονται στο τηλέφωνο για να εργαστούνε (εστίαση, καφέ κλπ που λειτουργούν με delivery) δεν θα πρέπει να μείνουν ποτέ από τηλεφωνική σύνδεση για οποιοδήποτε λόγο. Θα πρέπει να έχουν δύο γραμμές, από διαφορετικούς παρόχους για θέμα ασφαλείας, και ο ένας από αυτούς θα πρέπει να είναι VoIP.
Ένας VoIP αριθμός που έχει την τοπική σταθερή αριθμοδότηση (π.χ. 210 για Αθήνα) δεν τρομάζει τον πελάτη να καλέσει και ταυτόχρονα τον έχετε πάντα μαζί σας για να μην χάνετε καμία κλήση.