Οι Αμερικάνοι παιδίατροι εξέδωσαν νέες συστάσεις για την χρήση οθονών από παιδιά, σε μία προσπάθειά τους να προσαρμοστούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο όσο αναφορά τη χρήση των ψηφιακών μέσων.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) επαναδιατύπωσε τον προβληματισμό της σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών μέσων από τα παιδιά, δίνοντάς στους γονείς πιο χαλαρές συστάσεις σε σχέση με εκείνες του παρελθόντος.
Πιο συγκεκριμένα, η ακαδημία πήρε πίσω την αυστηρή απαγόρευση της να βλέπουν οθόνες τα παιδιά ηλικίας από 0 έως δύο ετών, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ από το 1999. Τώρα, η AAP αναγνωρίζει ότι ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένους τύπους οπτικών μέσων με οθόνη, αρκεί να επιβλέπονται από γονείς και κηδεμόνες. Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι τα μωρά κάτω των 18 μηνών μπορούν να ενισχυθούν συναισθηματικά κάνοντας video chatting (όπως το Skype ή το FaceTime) συνομιλίες με συγγενείς μέσω βίντεο.
Από 18 έως 24 μήνες, η AAP λέει ότι πλέον τα βρέφη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά μέσα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, παρουσία του γονέα ή του φροντιστή. Η ΑΑΡ δηλώνει ότι “λόγω της ανωριμότητας της μνήμης και της προσοχής των δεξιοτήτων, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά τους δεν μπορούν να εκπαιδευτούν από τα παραδοσιακά ψηφιακά μέσα μόνα τους.
Βασικά, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν πρόβλημα μετάφρασης του περιεχομένου μίας 2D οθόνης στον 3D κόσμο τους. Όμως, με μελέτες διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά από την ηλικία των 15 μηνών και πάνω μπορούν να μάθουν από τα ψηφιακά μέσα, αν ένας γονιός είναι εκεί μαζί τους, μεταφράζοντάς τους και επαναλαμβάνοντας τους αυτό που βλέπουν.
Όταν η ΑΑΡ ρωτήθηκε γιατί η νέα σύσταση ξεχωρίζει τα παιδιά ηλικίας 18 έως 24 μηνών και όχι από 15 έως 24 μηνών, η Ακαδημία απάντησε ότι τα περισσότερα μικρά παιδιά είναι γνωστικά έτοιμα από την ηλικία των 18 μηνών να μάθουν από οθόνες με τη βοήθεια του γονέα.
Οι Αμερικάνοι παιδίατροι σημειώνουν ότι τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 5 ετών μπορεί να κατανοήσουν και να κατακτήσουν διδάγματα από τα ψηφιακά μέσα. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερβολική εξάρτηση από τα media μπορεί να χαλάσουν τον ύπνο των παιδιών, καθώς και την κοινωνικότητα τους, τη γλώσσα τους, και τη γνωστική ανάπτυξή τους, αν κάθονται μπροστά από την τηλεόραση για ώρες. Η AAP συνιστά τον καθορισμό του ορίου της μίας ώρας την ημέρα μπροστά σε οθόνη και με την προϋπόθεση ότι βλέπει περιεχόμενο “υψηλής ποιότητας“. Και πάλι, η AAP συστήνει ότι οι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να παρακολουθήσουν την οθόνη μαζί με τα παιδιά τους για να τα βοηθούν.
Για παιδιά ηλικίας 6 ετών και πέρα, η AAP συνιστά και πάλι όρια για τα ψηφιακά μέσα προτρέποντας τους γονείς να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι ο χρόνος μπροστά σε μία οθόνη δεν καταστρέφει έναν καλό βραδινό ύπνο και άλλες υγιεινές συνήθειες. Τέλος, η ΑΑΡ προτείνει ότι οι γονείς θα πρέπει να δώσουν το σωστό παράδειγμα για τις υγιείς συνήθειες που πρέπει να έχουν οι χρήστες των ψηφιακών μέσων.