Pegasus μαζική επίθεση σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές

Το spyware λογισμικό Pegasus δημιουργήθηκε από μια ισραηλινή εταιρεία spyware για την παρακολούθηση τρομοκρατικών οργανώσεων και παγκόσμιων καρτέλ.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από πολλά μέσα μαζικής ς και ειδησεογραφικούς οργανισμούς ανακάλυψε ότι το spyware Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο.

nso group png

Μια περισσότερων από δώδεκα μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο συνεργάστηκε για να εξετάσει πώς το Pegasus spyware που δημιουργήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία, NSO Group, χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθήσει που ανήκουν σε δημοσιογράφους, στελέχη επιχειρήσεων και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έρευνα ανακάλυψε το λογισμικό υποκλοπής σε ένα τηλέφωνο που ανήκε στην Hatice Cengiz, αρραβωνιαστικιά του Jamal Khashoggi, του δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε το 2018 από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για το έργο του. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η σύζυγος του Khashoggi, Hanan Elatr, ήταν στόχος του spyware, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν το τηλέφωνό της είχε μολυνθεί.

Μια forensic που πραγματοποιήθηκε διαπίστωσε ότι το spyware χρησιμοποιήθηκε σε απόπειρες παρακολούθησης 37 smartphone που ανήκαν σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Οι αριθμοί που ανήκουν σε αυτά τα τηλέφωνα ανακαλύφθηκαν σε μια λίστα που διέρρευσε στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία και στην μη κερδοσκοπική Hidden Stories με έδρα το Παρίσι.

Η λίστα που διέρρευσε περιείχε περισσότερους από 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς σε χώρες που ασκούν τακτικά αστική παρακολούθηση και είναι γνωστό ότι είναι πελάτες της NSO Group. Η forensic analysis πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το λογισμικό υποκλοπής Pegasus της NSO Group διαθέτει μια αρκετά εξελιγμένη τεχνολογία. Η αποστολή μηνυμάτων κειμένου που περιέχουν έναν σύνδεσμο σε ένα στόχο φτάνει να μολυνθεί η συσκευή αν ο στόχος κάνει click στο link. Μετά ο εισβολέας έχει απεριόριστη πρόσβαση στη συσκευή του στόχου του αφού μπορεί να διαβάσει από ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κειμένου που είναι αποθηκευμένα, μέχρι να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο. Στη συνέχεια, το λογισμικό υποκλοπής μεταδίδει τα δεδομένα από το παραβιασμένο τηλέφωνο στον εισβολέα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).