Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS από το Chinese Academy of Sciences) δημοσίευσε τους (γεωλογικούς) χάρτες της Σελήνης με την υψηλότερη ανάλυση μέχρι σήμερα.
Ο Γεωλογικός Άτλας της Σεληνιακής Σφαίρας (Geologic Atlas of the Lunar Globe), ο οποίος χρειάστηκε περισσότερους από 100 ερευνητές για μια δεκαετία για να συνταχθεί, αποκαλύπτει συνολικά 12.341 κρατήρες, 81 λεκάνες και 17 τύπους πετρωμάτων, μαζί με άλλες βασικές γεωλογικές πληροφορίες για τη σεληνιακή επιφάνεια.
Οι χάρτες έγιναν στην πρωτοφανή κλίμακα 1:2.500.000.
Το CAS κυκλοφόρησε επίσης ένα βιβλίο με τίτλο Map Quadrangles of the Geologic Atlas of the Moon, που περιλαμβάνει 30 διαγράμματα τομέων που μαζί σχηματίζουν μια απεικόνιση ολόκληρης της Σελήνης.
Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τους χάρτες για να υποστηρίξει τις σεληνιακές της φιλοδοξίες και ο Liu αναφέρει ότι οι χάρτες θα είναι επωφελείς και για άλλες χώρες καθώς ετοιμάζουν τις δικές τους αποστολές στη Σελήνη.
Τρία διαστημόπλοια έχουν εκτοξευθεί με στόχο τη Σελήνη μέχρι στιγμής φέτος, και τον Μάιο, η Κίνα σκοπεύει να στείλει ένα σκάφος για τη συλλογή πετρωμάτων από την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
doi: https://doi.org/10.1038/d41586-024-01223-0