Ποια εταιρεία βρίσκεται πίσω από την Bluesky;

Το Bluesky ξεκίνησε περισσότερο σαν project παρά σαν μια εταιρεία. Στα τέλη του 2019, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter Jack Dorsey ανακοίνωσε το Bluesky, το οποίο αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το Twitter, σαν μια ανεξάρτητη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου πρωτοκόλλου κοινωνικής δικτύωσης. bluesky n

Στον Dorsey δεν άρεσε που τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα — συμπεριλαμβανομένου του δικού του — ανήκαν και ελέγχονταν από ιδιωτικές εταιρείες. Ένα πρωτόκολλο κοινωνικής δικτύωσης, αντίθετα, μπορούσε να χρησιμεύσει σαν ένα επίπεδο τεχνολογίας στο οποίο ο καθένας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δίκτυο πάνω του, δημιουργώντας θεωρητικά περισσότερο ανταγωνισμό και ελευθερία χρηστών.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένα παράδειγμα πρωτοκόλλου Διαδικτύου, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια υπηρεσία email και να στείλει email που μπορούν να ληφθούν από άτομα που χρησιμοποιούν άλλους παρόχους.

Αυτό το project μετατράπηκε σε μια επίσημη εταιρεία που ονομάζεται Bluesky το 2021, η οποία δημιούργησε ένα πρωτόκολλο κοινωνικής δικτύωσης (AT Protocol) και την υπηρεσία Bluesky που χτίστηκε πάνω από αυτό. Το Twitter σταμάτησε να χρηματοδοτεί την Bluesky όταν αγόρασε την εταιρεία ο Musk στα τέλη του 2022. Όμως η Bluesky συγκέντρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης 15 εκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο.

Another day, another million new people have joined Bluesky! 18M users? 🙂‍↔️ 18M friends 🙂‍↕️

Bluesky (@bsky.app) 2024-11-16T20:43:49.836Z

Το Bluesky είναι “αποκεντρωμένο”. Τι σημαίνει αυτό;

Το Bluesky βασίζεται στο AT Protocol, μια τεχνολογία ανοιχτού κώδικα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλοι σαν πλαίσιο για να δημιουργήσουν τα δικά τους projects κοινωνικής δικτύωσης. Σε αντίθεση με το Facebook ή το Twitter, τα κοινωνικά δίκτυα που βασίζονται στο ίδιο ανοιχτό πρωτόκολλο μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του Bluesky μπορούν να αλληλεπιδρούν με χρήστες σε άλλα δίκτυα που βασίζονται επίσης στο AT Protocol.

Εάν ένας χρήστης του Bluesky θέλει να φύγει σε άλλο δίκτυο του AT Protocol, για παράδειγμα, μπορεί να φέρει μαζί του τους ακόλουθούς του, αναρτήσεις και άλλα δεδομένα.

Το Bluesky κατασκεύασε το AT Protocol που χρησιμοποιεί και από τότε έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 100 άλλες εφαρμογές πάνω στο AT Protocol. Αρχικά, ο Dorsey ήλπιζε ότι το Twitter θα συμμετείχε επίσης σε αυτό το πρωτόκολλο, αλλά αυτά τα σχέδιά του χάλασαν όταν ο Musk αγόρασε την εταιρεία.

Να αναφέρουμε ότι ο Dorsey δεν είναι πλέον μέλος της ομάδας του Bluesky, αφού αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο τον Μάιο του 2024.

Διέγραψε τον λογαριασμό του εντελώς τον Σεπτέμβριο.

Τώρα διευθύνεται και ανήκει κατά κύριο λόγο στην διευθύνοντα σύμβουλο Jay Graber και είναι μια εταιρεία κοινωφελούς χαρακτήρα των ΗΠΑ.

Αυτές οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Μην εκπλαγείτε αν μάθουμε ότι υπάρχουν και άλλες “κάτω από το τραπέζι”.

follow us

iGuru.gr (@iguru.gr) 2024-11-17T08:02:43+00:00

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).