Ποιες οι διαφορές στις ζώνες 2,4 GHz και 5 GHz στο Wi-Fi του router σας

Το router σας έχει δύο ζώνες Wi-Fi, την 2.4 GHz και την 5 GHz. Τι είναι η κάθε μία και σε τι διαφέρουν;

Router

Τα σήματα Wi-Fi εκπέμπονται σε διάφορες συχνότητες από την κεραία του router σας. Στις ημέρες μας όλα τα router έχουν την δυνατότητα εκπομπής στις ζώνες Wi-Fi των 2,4 gigahertz (GHz) και των 5 GHz.

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ των ζωνών 2,4 GHz και 5 GHz είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα μπορούσε να είναι το εισιτήριό σας για μια συνεπή και σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο μέσα σε όλο το σπίτι σας.

Προειδοποίηση: Αν πιστεύετε στις καταστροφικές συνέπειες του 5G ή στην θεωρία της επίπεδης Γης, καλύτερα να σταματήσετε την ανάγνωση εδώ, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας γυρίσει το μάτι,  με ότι θα αναλύσουμε παρακάτω.

Κατανόηση των ζωνών Wi-Fi 2,4 GHz και 5 GHz

Όταν συγκρίνετε τις ζώνες συχνοτήτων Wi-Fi 2,4 GHz και 5 GHz, πρέπει να δώσετε προσοχή σε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον: την κάλυψη ή ακτίνα δράσης και δεύτερον, την ταχύτητα ή εύρος ζώνης.

Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι ο όρος “εύρος ζώνης” αναφέρεται στη μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μεταφέρονται σε ένα μετρημένο χρονικό διάστημα.

Ας αναλύσουμε τα παραπάνω ξεκινώντας από τη ζώνη των 2,4 GHz.

Ζώνη Wi-Fi 2,4 GHz

wi fi analyzer

Η ζώνη των 2,4 GHz περιλαμβάνει 14 συνολικά α. Κάθε κανάλι έχει πλάτος 22 megahertz (MHz). Ωστόσο, από τα 14 κανάλια, δεν επιτρέπεται σε κάθε χώρα το κάθε κανάλι. Όσον αφορά την ταχύτητα, η ζώνη Wi-Fi των 2,4 GHz ξεπερνά τα 450 megabits ανά δευτερόλεπτο () ή τα 600 Mbps, υπό ιδανικές συνθήκες, ανάλογα με το router.

Αυτή η ζώνη διαθέτει ευρύτερη κάλυψη σε σύγκριση με τη ζώνη των 5 GHz, χάρη στις χαμηλότερες συχνότητες που χρησιμοποιούνται, οι οποίες μπορούν να διαπερνούν ευκολότερα τα εμπόδια (τοίχους, τζάμια κλπ).

Ζώνη Wi-Fi 5 GHz

Wi-Fi

Το Wi-Fi 5 GHz έχει συνολικά 24 μη επικαλυπτόμενα κανάλια. Εάν το επιλέξετε, σίγουρα έχετε μια μεγάλη γκάμα καναλιών για να διαλέξετε, παρόλο που κάθε κανάλι έχει πλάτος μόλις 20 MHz. Στο εύρος ζώνης, τα 5 GHz μπορούν να υπερηφανεύονται έως και 1,3 Gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps).

Τα 5 GHz έχουν υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς και λιγότερη κάλυψη, επειδή οι υψηλότερες συχνότητες δεν μπορούν να διαπεράσουν στερεά αντικείμενα, όπως τοίχους.

Αν και αυτές οι θεωρητικές ταχύτητες είναι ήδη αρκετά εντυπωσιακές, οι πραγματικές ταχύτητες που μπορείτε να επιτύχετε στις δύο μπάντες, θα ποικίλλουν επειδή παίζουν και άλλοι παράγοντες.

Για παράδειγμα, η ταχύτητα Wi-Fi σας μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω των διαφορετικών τύπων προτύπων Wi-Fi που χρησιμοποιούνται. Για να είμαστε σαφείς, οι ζώνες Wi-Fi είναι ένα ελαφρώς διαφορετικό θέμα από τα πρότυπα Wi-Fi, αλλά έχουν στενή σύνδεση.

Μακριά από ιδανικά, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο;

2,4 GHz vs 5 GHz: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Κάθε μία από τις δύο μπάντες έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Ξεκινώντας από τη ζώνη των 2,4 GHz, το κύριο πλεονέκτημά της είναι η ευρύτερη κάλυψη. Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι δεν είναι τόσο γρήγορο όσο το αντίστοιχο, στη ζώνη των 5 GHz.

Ένα άλλο μειονέκτημα της ζώνης των 2,4 GHz είναι ο περιορισμένος αριθμός ταυτόχρονων συσκευών που μπορείτε να συνδέσετε σε έναν μόνο router. Επιπλέον, η ζώνη των 2,4 GHz τείνει να είναι υπερπλήρη, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές συσκευές που τη χρησιμοποιούν. Όσοι για παράδειγμα έχουν την αυτόνομη σκούπα ρομπότ της Xiaomi έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν στα 2,5 GHz.

Ο υπερπληθώρα έχει ως αποτέλεσμα ζητήματα συνδεσιμότητας όπως αργή ταχύτητα Wi-Fi από την αναμενόμενη, διακοπή συνδέσεων, παρεμβολές κ.λπ.

Τούτου λεχθέντος, τα 2,4 GHz είναι ιδανικά εάν επιθυμείτε ευρεία κάλυψη Wi-Fi στο σπίτι σας. Οι χαμηλότερες συχνότητες μπορούν να διεισδύσουν καλύτερα μέσα από στερεά αντικείμενα, έτσι θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Wi-Fi σας από μεγαλύτερη απόσταση.

Η ζώνη των 5 GHz υποστηρίζει υψηλότερες ταχύτητες. Η υποστήριξη για περισσότερα κανάλια σημαίνει ότι μπορείτε να συνδέσετε περισσότερες συσκευές. Αυτή η ζώνη τείνει επίσης να είναι λιγότερο γεμάτη, επομένως λιγότερες παρεμβολές, καθώς δεν την χρησιμοποιούν πολλές IoT συσκευές. Θα έχετε επίσης μια σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αυτό όμως είναι και το μειονέκτημά της. Αυτή η ζώνη δεν υποστηρίζεται από πολλές συσκευές με δυνατότητα Wi-Fi, σε σύγκριση με τη ζώνη των 2,4 GHz.

2,4 GHz έναντι 5 GHz: Ποια ζώνη Wi-Fi πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

router

Η επιλογή σας εξαρτάται πρωτίστως από τις ανάγκες σας. Πηγαίνετε για τη ζώνη 2,4 GHz εάν χρειάζεστε περισσότερη κάλυψη ή ζείτε σε ένα σπίτι με πολλά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές. Η ζώνη 2,4 GHz είναι επίσης ιδανική για δραστηριότητες στο διαδίκτυο που δεν απαιτούν υψηλότερες ταχύτητες, όπως η περιήγηση.

Τα 5 GHz είναι ιδανικά για δραστηριότητες υψηλού εύρους ζώνης, όπως ροή βίντεο και παίζοντας ρόλων (RPG) όπως το Creed Valhalla. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη ζώνη εάν θέλετε να συνδέσετε περισσότερες συσκευές στο σπίτι.

Όπου δεν απαιτείται μεγάλη εμβέλεια Wi-Fi, τα 5 GHz είναι η ιδανική ζώνη για χρήση. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε μεγαλύτερη εμβέλεια από έναν δρομολογητή 5 GHz χρησιμοποιώντας ένα  δίκτυο Wifi mesh.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Wi-Fi, οι οποίες τείνουν να είναι φθηνότερες.

Αγορά του σωστού router Wi-Fi

D link routers firmware security update

Κατά την αγορά ενός router (δρομολογητή), δεν χρειάζεται να κάνετε μια δύσκολη επιλογή για να επιλέξετε κάποια από τις δύο μπάντες. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σύνηθες οι σύγχρονοι δρομολογητές Wi-Fi να χρησιμοποιούν και τις δύο ζώνες. Είναι δηλαδή, διπλής και τριπλής ζώνης.

Ένας δρομολογητής Wi-Fi διπλής ζώνης εκπέμπει σήμα 2,4 GHz και 5 GHz. Με αυτόν τον τύπο δρομολογητή, μπορείτε να συνδέσετε συσκευές με δυνατότητα 5 GHz και 2,4 GHz.

Αυτό οδηγεί σε λιγότερες παρεμβολές και απολαμβάνετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους – τη δυνατότητα σύνδεσης σε σήμα 2,4 GHz για μεγαλύτερη εμβέλεια και σήμα 5 GHz για υψηλότερες ταχύτητες.

Οι δρομολογητές τριπλής ζώνης εκπέμπουν τρία διαφορετικά σήματα, ένα μόνο σήμα 2,4 GHz και δύο παράλληλα σήματα 5 GHz. Ως αποτέλεσμα, οι δρομολογητές τριπλής ζώνης σάς επιτρέπουν να συνδέετε ακόμη περισσότερες συσκευές χωρίς να επηρεάζετε τις ταχύτητες Wi-Fi. Λαμβάνετε επίσης λιγότερες παρεμβολές και μπορείτε να αφιερώσετε κάθε ζώνη σε διαφορετικές συσκευές στο σπίτι ή στο γραφείο σας.

Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα γλυκοκοιτάτε έναν δρομολογητή με Wi-Fi 6 GHz. Επί του παρόντος, η τριπλή ζώνη αναφέρεται συνήθως σε 1x 2,4 GHz και 2x 5 GHz. Ωστόσο, όταν οι δρομολογητές 6 GHz γίνουν ο κανόνας, η τριπλή ζώνη θα αναφέρεται σε έναν δρομολογητή με ζώνες 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz.

Δεδομένου ότι οι ταχύτητες Wi-Fi είναι κοινές μεταξύ των συνδεδεμένων συσκευών σας, μια ξεχωριστή ζώνη 5 GHz σημαίνει ότι έχετε περισσότερο εύρος ζώνης. Οι δρομολογητές διπλής ζώνης προσφέρουν διπλάσιο εύρος ζώνης, ενώ οι δρομολογητές τριπλής ζώνης προσφέρουν τριπλάσιο (ή περισσότερο) εύρος ζώνης από τους δρομολογητές μιας ζώνης.

Χρησιμοποιήστε μια ζώνη Wi-Fi που ταιριάζει στις ανάγκες σας

Τα 2,4 GHz και τα 5 GHz, που είναι οι πιο κοινές διαθέσιμες ζώνες Wi-Fi, έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ας ελπίσουμε ότι τώρα καταλαβαίνετε τις διαφορές και, ανάλογα με τις ανάγκες σας, και μπορείτε να κάνετε μια σοφή επιλογή.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

10 Comments

Leave a Reply
  1. Εγώ πού είμαι άσχετος πώς πρέπει να διαλέξω ένα ρουτερ να έχω ένα τυπικό έστω καλύτερο σήμα από το υπάρχον της εταιρείας ευχαριστώ σε όποιον κύριο μου απαντήσει

  2. Γιατί ΔΕΝ απαντάτε ΕΆΝ ΞΈΡΕΤΕ τι είναι το cgnat Εαν ξέρετε πείτε μου να το μάθω και εγώ Τι είναι το CGNAT ;

    • Το NAT από τον πάροχο (CGN ή CGNAT), ή NAT μεγάλης κλίμακας (LSN), είναι ένας τύπος μετάφρασης διευθύνσεων δικτύου για χρήση στο σχεδιασμό δικτύου IPv4.

      Για να πούμε μια λειτουργία απλά, πολλές συνδέσεις κάτω από μία shared ip, δυστυχώς χρησιμοποιείται από παρόχους internet για οικονομία στις IPv4
      CGN_IPv4

      περισσότερα https://en.wikipedia.org/wiki/Carrier-grade_NAT

  3. Κι εσείς αγαπητέ απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Ζωής; Σίγουρα αριστούχος !

  4. Βρε παπάρα ασχετε μαλακοπιτουρα. Τι σχέση έχουν με την επίπεδη Γη και με με θεωρές συνομωσίας. Μαλακοπιτουρα…
    Η 5G ειναι υψηλότερη και ως εκ τουτου πιο επικίνδυνη γιατι σου ψηνει περισσότερο τον εγκέφαλο . Δεν εχει να κανει με θεωρία συνωμοσίας. Απλές αρχες φυσικής και ηλεκτρονικής ειναι…
    Μαλακοπίτουρα….

  5. Μπορείτε να γράψετε τη σημασία του cgnat που εφαρμόζουν οι πάροχοι γιατί το κάνουν και τι επιδιώκουνε Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).