Η Polar Night Energy μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί την πρώτη της εμπορική μπαταρία άμμου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας “νέας ενέργειας” Vatajankoski, λίγες ώρες έξω από το Ελσίνκι.
Πρόκειται για ένα σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας, κατασκευασμένο γύρω από μια μεγάλη, μονωμένη χαλύβδινη δεξαμενή (περίπου 4 μέτρα πλάτος και 7 μέτρα ύψος) γεμάτη με άμμο.
Όταν αυτή η άμμος θερμαίνεται, χρησιμοποιώντας έναν απλό εναλλάκτη θερμότητας θαμμένο στη μέση της δεξαμενής, αυτή η συσκευή είναι ικανή να αποθηκεύσει 8 μεγαβατώρες ενέργειας, με ονομαστική ισχύ 100 kW. Η άμμος θερμαίνεται κάπου γύρω στους 500-600 βαθμούς Κελσίου.
Όταν χρειάζεται, η ενέργεια εξάγεται ξανά ως θερμότητα με τον ίδιο τρόπο. Η Vatajankowski χρησιμοποιεί αυτήν την αποθηκευμένη θερμότητα, σε συνδυασμό με την θερμότητα που συγκεντρώνει από τους δικούς της data servers, για να τροφοδοτήσει ένα τοπικό σύστημα θέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιεί σωλήνες με νερό για τη μετάδοση θερμότητας σε όλη την περιοχή.
Στη συνέχεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση κτιρίων, πισινών, σε βιομηχανικές διεργασίες ή σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που απαιτεί θερμότητα.
“Είναι πραγματικά εύκολο να μετατρέψεις την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα”, λέει ο CTO της Polar Night Markku Ylonen.
“Αλλά για την μετατροπή της θερμότητας σε ηλεκτρισμό, χρειάζεστε τουρμπίνες και πολύ πιο περίπλοκα πράγματα. Εφόσον χρησιμοποιούμε τη θερμότητα σαν θερμότητα, είναι πολύ απλό.”
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συντελεστή απόδοσης έως και 99 τοις εκατό, στην ικανότητα αποθήκευσης θερμότητας με ελάχιστες απώλειες για μήνες αδιάκοπα και διάρκεια ζωής δεκαετίες.
Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απαίτηση για την άμμο — η εταιρεία λέει ότι πρέπει απλώς να είναι στεγνή και απαλλαγμένη από εύφλεκτα υπολείμματα.
Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι θα εταιμάζεται να μεγαλώσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε περίπου 20 γιγαβατώρες που παράγουν εκατοντάδες μεγαβάτ ονομαστικής ισχύος και η άμμος θα θερμαίνεται έως και 1.000 C.
Είναι δυνατό μάλιστα να δημιουργηθούν υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις από αχρησιμοποίητα φρεάτια ορυχείων, εάν έχουν το σωστό σχήμα. Δεν χρειάζονται δοχεία υψηλής πίεσης και το μεγαλύτερο κόστος θα είναι οι σωληνώσεις.