Οι αξιωματικοί πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ μη θέλοντας να απομονωθούν από το internet είχαν τοποθετήσει κρυφά στο πλοίο τους δορυφορικό πιάτο με σύνδεση στο Starlink.
Η αλήθεια είναι ότι στην εποχή μας είναι δύσκολο να ζεις χωρίς Wi-Fi. Και όταν ο εργασιακός χώρος απαιτεί πλήρη εχεμύθεια και απομόνωση από τον έξω κόσμο, τότε οι υπάλληλοι δυσκολεύονται να ζήσουν χωρίς να έχουν πρόσβαση στο Gmail τους και στο Facebook.
Υπάρχουν εργασίες όπου η ασφάλεια είναι το πρωτεύον ζήτημα. Και αυτές συνήθως είναι Κρατικές Υπηρεσίες, όπως ο στρατός, τα Υπουργεία, οι πρεσβείες, ΕΥΠ, κλπ. Είναι πολύ επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια μίας χώρας να πέσουν στα χέρια τρίτων τα Κυβερνητικά αρχεία.
Σαν αποτέλεσμα αυτού είναι να δαπανούνται μεγάλα ποσά στην Κυβερνητική πληροφορική και το βασικότερα να αποκλείουν την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και προς τα μέσα αλλά και προς τα έξω.
Και οι Κυβερνητικοί υπάλληλοι προκειμένου να επικοινωνήσουν διαδικτυακά με τον έξω κόσμο παίρνουν την ασφάλεια στα χέρια τους με δημιουργικές, αλλά μάλλον μη εξουσιοδοτημένες λύσεις.
Για παράδειγμα, ένας πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κένυα το 2015 πιάστηκε να είναι στο διαδίκτυο ενώ ήταν στο μπάνιο της πρεσβείας, το μόνο μέρος όπου μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον προσωπικό του υπολογιστή (!) για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μη ασφαλές δίκτυο (!!) που του επέτρεπε να συνδεθεί στο Gmail (!!!). Από το ίδιο μέρος έκανε ταυτόχρονα και μεγάλο μέρος των επίσημων επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, καταρρίπτοντας ουσιαστικά τους κανόνες και τις πολιτικές ασφαλείας της πρεσβείας.
Η νέα είδηση μας έρχεται για την κυβερνήτη και τα ανώτερα στελέχη του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ USS Manchester, που δεν τους άρεσε ο περιορισμός της πρόσβασης στο διαδίκτυο από το Πολεμικό Ναυτικό.
Το 2023, αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ήταν να βιδώσουν κρυφά ένα τερματικό Starlink στο «κατάστρωμα επιπέδου O-5» του αμερικανικού πολεμικού πλοίου τους.
Δεν άλλαξαν καν το όνομα του δικτύου Wi-Fi που από προεπιλογή του Elon Musk ονομαζόταν “STINKY”. Σύμφωνα με το Navy Times η σύνδεση χρησιμοποιήθηκε για ενημέρωση των αθλητικών βαθμολογιών, για ανταλλαγή μηνυμάτων με τα σπίτια τους και για ροή ταινιών.
Και παρόλο που οι στρατιωτικοί έχουν ανεβασμένο το αίσθημα ευθύνης και ασφάλειας, η όλη απόφασή τους είχε μία πιο δυνατή αιτία: Οι άνθρωποι έχουν εθιστεί στην πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Την θέλουν, ακόμη και όταν βρίσκονται στη θάλασσα σε ευαίσθητες ναυτικές αποστολές στην Ασία, όπου η ανησυχία για την κινεζική επιτήρηση και το hacking είναι επίκαιρη.
Έτσι, η γυναίκα κυβερνήτης του USS Manchester, Grisel Marrero αγόρασε ένα Starlink για 2.800 δολάρια και το εγκατέστησε στο κατάστρωμα του πλοίου. Το σύστημα προοριζόταν μόνο για χρήση από τα ανώτερα στελέχη και όχι από κατώτερους αξιωματικούς ή από το περισσότερο στρατευμένο προσωπικό και η έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 15 αξιωματικοί συμμετείχαν στο κόλπο.
Οι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι το σήμα Wi-Fi που έβγαινε από τον δορυφορικό πομποδέκτη Starlink δεν μπορούσε να καλύψει ολόκληρο το πλοίο, έτσι κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο Περλ Χάρμπορ, αγόρασαν “αναμεταδότες σήματος και καλώδιο” για να επεκτείνουν την κάλυψη(!).
Οι υπόλοιποι ναυτικοί στο πλοίο έβλεπαν φυσικά στην μέση του πουθενά να υπάρχει ένα δίκτυο με όνομα STINKY και άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Μερικές από αυτές τις ερωτήσεις απευθύνθηκαν απευθείας στην κυβερνήτη Marrero, αλλά εκείνη αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για το δίκτυο, και στη συνέχεια άλλαξε το όνομά του Wi-Fi σε ένα άλλο όνομα που έμοιαζε με ασύρματο εκτυπωτή, παρόλο που δεν υπήρχαν τέτοιοι ασύρματοι εκτυπωτές γενικής χρήσης στο πλοίο.
Η Marrero έφτασε στο σημείο να αφαιρέσει σχετικές ερωτήσεις από το “κουτί προτάσεων” προς τον διοικητή του πλοίου για να αποφύγει τον εντοπισμό.
Στις 18 Αυγούστου 2023, ωστόσο, ένας πολίτης που εργαζόταν για το Naval Information Warfare Center ενώ εγκαθιστούσε μια εξουσιοδοτημένη συσκευή SpaceX “Starshield”, συνάντησε τη μη εξουσιοδοτημένη συσκευή SpaceX που ήταν κρυμμένη στο κατάστρωμα.
Η προσπάθεια της Marrero να δημιουργήσει πλαστά δεδομένα που υποδείκνυαν ότι το παράνομο σύστημα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο στα λιμάνια, απέτυχε θεαματικά λόγω των ανακριβή απαντήσεων της. Σε εκείνο το σημείο, το παιχνίδι είχε τελειώσει και η ναυτονομία του Πολεμικού Ναυτικού εξέτασε την όλη κατάσταση.
Όσοι χρησιμοποίησαν ή έστω απλά γνώριζαν την ύπαρξή του χωρίς να το αποκαλύψουν, τους επιβλήθηκε “διοικητική, μη δικαστική τιμωρία”. Η ίδια η Μαρέρο απαλλάχθηκε από τη θέση της καθώς ομολόγησε την ενοχή της κατά τη διάρκεια ενός στρατοδικείου που έγινε την άνοιξη.