Πώς να καταλάβετε αν το τηλέφωνό σας παρακολουθείται

Οι ύποπτες εφαρμογές και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να κρύβουν λογισμικό κατασκοπείας που έχει σχεδιαστεί για να χακάρει το τηλέφωνό σας.

Ακόμα και κάποιες τυπικές εφαρμογές, όπως το Find My στο iPhone, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό σας, αν μοιράζεστε εν αγνοία σας την τοποθεσία σας.

Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε αν το τηλέφωνό σας παρακολουθείται; Τα ακόλουθα σημάδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη.

phone tracking

Πώς να καταλάβετε αν κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σας

Ο πρώτος τρόπος για να προσπαθήσετε να διαπιστώσετε αν κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σας είναι να αναζητήσετε παράξενη συμπεριφορά. Ένα spyware hack θα κάνει συχνά το τηλέφωνό σας να κάνει τυχαία πράγματα που κανονικά δεν θα έκανε, όπως να απενεργοποιείται από το πουθενά ή να διατηρεί τον οπίσθιο φωτισμό της οθόνης αναμμένο ακόμα και μετά την απενεργοποίηση του τηλεφώνου. Η αναζήτηση ενδείξεων ενός hack έχει το διπλό πλεονέκτημα ότι αποκόπτει την πρόσβαση του hacker και τον εμποδίζει να σας παρακολουθεί.

1. Αποφόρτιση μπαταρίας

Αν το τηλέφωνό σας δεν μπορεί να κρατήσει τη φόρτιση και υπερθερμαίνεται συνεχώς, ακόμη και αν δεν είστε χρήστης του τηλεφώνου σας, κάτι μπορεί να συμβαίνει. Ένα χακαρισμένο τηλέφωνο θα καταναλώνει την ενέργεια της μπαταρίας πιο γρήγορα από το κανονικό από την προσπάθεια αποστολής των δεδομένων σας πίσω στο άτομο που μόλυνε το τηλέφωνό σας. Αξίζει να διερευνήσετε Ένα τηλέφωνο που ξαφνικά ζεσταίνεται όλη την ώρα και μια μπαταρία που κάποτε είχε διάρκεια ζωής από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά τώρα μόλις και μετά βίας τα καταφέρνει κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Αν το παρατηρείτε αυτό τακτικά, ψάξτε λίγο βαθύτερα. Ελέγξτε τη λίστα των εφαρμογών σας για οτιδήποτε δεν αναγνωρίζετε. Η εφαρμογή Cydia, για παράδειγμα, είναι ένα κατάστημα εφαρμογών για εφαρμογές jailbroken iPhone. Αν δεν έχετε κάνει jailbreak τη συσκευή σας και βλέπετε αυτή την εφαρμογή, κάποιος άλλος πιθανώς την έχει κάνει.

2. Υψηλή χρήση δεδομένων

Αν κάποιος εντοπίσει το τηλέφωνό σας μέσω ενός hack, τα επιπλέον δεδομένα που αποστέλλονται πίσω στον hacker θα εμφανιστούν ως ασυνήθιστα υψηλή χρήση δεδομένων – διπλάσια αν το hack στέλνει πίσω και φωτογραφίες, στιγμιότυπα οθόνης ή βίντεο. Εάν δεν έχετε απεριόριστο πρόγραμμα δεδομένων, αυτό μπορεί να εμφανιστεί και στο λογαριασμό του τηλεφώνου σας. Ευτυχώς, μπορείτε να δείτε ακριβώς ποιες εφαρμογές στο τηλέφωνό σας χρησιμοποιούν δεδομένα.

Για να ελέγξετε τη χρήση δεδομένων σε ένα iPhone, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Κινητή τηλεφωνία. Στο Android, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Δίκτυο και Internet. Μπορεί επίσης να βρίσκεται στην ενότητα Συνδέσεις > Χρήση δεδομένων ή > Χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Θα δείτε μια λίστα με τις εφαρμογές οργανωμένες από τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη κατανάλωση δεδομένων. Αν δείτε κάποια άγνωστη εφαρμογή που χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο δεδομένων, απεγκαταστήστε την αμέσως.

3. Τυχαία εικονίδια στη γραμμή κατάστασης

Αν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή που χρειάζεται να γνωρίζει την τοποθεσία σας, όπως οι Χάρτες Google, το μικρό εικονίδιο με το βέλος τοποθεσίας θα εμφανιστεί στο επάνω μέρος της οθόνης σας όταν ανοίγετε την εφαρμογή. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αν δείτε το εικονίδιο της τοποθεσίας να ενεργοποιείται τυχαία όταν δεν έχετε καμία σχετική εφαρμογή ανοιχτή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας χρησιμοποιείται για την παρακολούθησή σας.

Αν η κόκκινη λυχνία της κάμερας ή η ένδειξη εγγραφής στο μπροστινό μέρος του τηλεφώνου σας ανάβει απρόσκλητα, αυτό είναι ένα άλλο σημάδι ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να έχει παραβιαστεί. Μια κακόβουλη εφαρμογή θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να τραβήξει φωτογραφίες των μηνυμάτων σας, στιγμιότυπα οθόνης των δεδομένων του χάρτη σας ή καταγραφές οθόνης της δραστηριότητας του τηλεφώνου σας – και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσει την τοποθεσία σας.

4. Οι ιστότοποι δεν φαίνονται σωστά

Κάποιο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να λειτουργήσει ως στρώμα μεσολάβησης πάνω από το πρόγραμμα περιήγησής σας, δηλαδή μιμείται τη σελίδα που νομίζετε ότι βλέπετε, ώστε να εισάγετε τα στοιχεία σύνδεσής σας στα πεδία. Αυτά τα διαπιστευτήρια στη συνέχεια αποστέλλονται πίσω στον χάκερ. Δυστυχώς, το τέχνασμα της καλύτερης πρακτικής να εισάγετε χειροκίνητα τη διεύθυνση ενός ιστότοπου (αντί να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο σε ένα email ή μήνυμα) δεν θα σας βοηθήσει εδώ, επειδή το κακόβουλο λογισμικό υποκλέπτει ενεργά το αίτημα και το ανακατευθύνει παρασκηνιακά.

Να είστε σε επιφυλακή για ιστοσελίδες που δεν φαίνονται φυσιολογικές κατά την περιήγηση στο τηλέφωνό σας. Δώστε προσοχή στα λογότυπα των ιστότοπων, αναζητήστε ορθογραφικά λάθη και προσέξτε για ανεπαίσθητα λάθη στην επωνυμία του ιστότοπου που δεν ταιριάζουν με την πραγματική εταιρεία που νομίζετε ότι επισκέπτεστε.

Αν πιστεύετε ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να παρακολουθείται ή να έχει παραβιαστεί, ελέγξτε το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Αν βλέπετε εκεί σελίδες που δεν θυμάστε να έχετε επισκεφθεί, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι η συσκευή σας έχει παραβιαστεί.

Πώς να αποφύγετε την παρακολούθηση του τηλεφώνου σας

Αν παρατηρείτε συνεχώς περίεργη δραστηριότητα, βάλτε πρώτα το τηλέφωνό σας σε λειτουργία αεροπλάνου. Αυτό διακόπτει τη σύνδεση του επιτιθέμενου με τα δίκτυα δεδομένων Wi-Fi και κινητής τηλεφωνίας. Μόλις γίνει αυτό, ελέγξτε το τηλέφωνό σας για τυχόν σημάδια παραβίασης ή παρακολούθησης.

1. Διαγραφή ύποπτων εφαρμογών

Εάν εγκαταστήσατε μια εφαρμογή τρίτου μέρους ακριβώς πριν το τηλέφωνό σας αρχίσει να συμπεριφέρεται περίεργα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η εφαρμογή να έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό. Διαγράψτε την αμέσως.

Ελέγξτε τη λίστα των εφαρμογών σας για οτιδήποτε δεν αναγνωρίζετε, ειδικά αν έχει τη λέξη “tracker” στο όνομα – αυτό σημαίνει ότι πιθανώς πρόκειται για stalkerware. Εάν οι εφαρμογές αρχίσουν να ζητούν δικαιώματα που δεν χρειάζονται, όπως άδεια πρόσβασης και τροποποίησης αρχείων, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό.

Εγκαθιστάτε εφαρμογές μόνο από αξιόπιστα καταστήματα, όπως το Google Play Store ή το Apple App Store. Ελέγξτε τα επίσης διπλά, βάζοντας το όνομα του προγραμματιστή σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, επειδή κακές εφαρμογές μερικές φορές περνούν ακόμη και από τον έλεγχο τους.

2. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας σας

Κάποιος μπορεί να μην χρειάζεται καν να εγκαταστήσει μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας για να σας εντοπίσει – ορισμένες εφαρμογές που συνοδεύουν το smartphone σας είναι ρυθμισμένες να μοιράζονται τη θέση σας από προεπιλογή.

Το Find My στο iPhone, για παράδειγμα, μπορεί να μοιραστεί τις ενημερώσεις της τοποθεσίας σας με ορισμένα άτομα από προεπιλογή. Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά ποιος έχει την άδεια να βλέπει την τοποθεσία σας στην εν λόγω εφαρμογή ή απλώς να απενεργοποιείτε εντελώς την κοινή χρήση της τοποθεσίας.

Για να το ελέγξετε, ανοίξτε το Find My και μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να δείτε μια ενότητα με το όνομά σας κάτω από το μενού Ειδοποιήσεις. Αν δεν βλέπετε κάτι τέτοιο, είστε εντάξει, δεν μοιράζεστε την τοποθεσία σας με κανέναν μέσω αυτής της εφαρμογής. Αν το δείτε, πατήστε το. Θα δείτε μια λίστα με τα άτομα με τα οποία μοιράζεστε την τοποθεσία σας και μπορείτε να διαγράψετε όσους δεν θέλετε να βλέπουν τις ενημερώσεις της τοποθεσίας σας.

Για να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση τοποθεσίας στο iPhone, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια και απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας > Κοινή χρήση της τοποθεσίας μου. Εκεί θα μπορείτε να τροποποιήσετε ποιος έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας ή να απενεργοποιήσετε εντελώς την κοινή χρήση τοποθεσίας.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να εντοπίσουν την τοποθεσία σας με τους Χάρτες Google. Για να δείτε αν μοιράζεστε την τοποθεσία σας με κάποιον μέσω των Χαρτών Google, ανοίξτε την εφαρμογή, πατήστε το εικονίδιο του λογαριασμού σας και, στη συνέχεια, πατήστε Κοινή χρήση τοποθεσίας. Αν δεν εμφανίζεται κανείς εκεί, δεν μοιράζεστε την τοποθεσία σας με κανέναν. Αν υπάρχουν άτομα που αναφέρονται, μπορείτε να τα αφαιρέσετε ή να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση τοποθεσίας.

Είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τα δικαιώματα για όλες τις εφαρμογές σας για να βεβαιωθείτε ότι καμία από αυτές δεν μοιράζεται την τοποθεσία σας. Οι εφαρμογές που χρειάζονται την τοποθεσία σας για να λειτουργήσουν, όπως οι Χάρτες Google, θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να μοιράζονται την τοποθεσία σας μόνο όταν χρησιμοποιούνται.

3. Χρήση προγραμμάτων προστασίας

Οι εφαρμογές anti-malware, antivirus και VPN μπορούν να προστατεύσουν εσάς και τα δεδομένα σας από την παρακολούθηση. Η τακτική σάρωση του τηλεφώνου σας αυξάνει τις πιθανότητες να βρείτε κακόβουλο λογισμικό πριν τα πράγματα γίνουν πολύ σοβαρά, ενώ ένα VPN μπορεί να συσκοτίσει τα δεδομένα περιήγησής σας για να μπερδέψει τους ανιχνευτές.

Αυτές οι εφαρμογές προστατεύουν μόνο από γνωστές απειλές, οπότε οι νέες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορεί να εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το να μην υπάρχει καθόλου προστασία.

Ενημερώστε τακτικά το σύστημά σας. Η αναβολή των ενημερώσεων λογισμικού, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε τα διορθωτικά στοιχεία ασφαλείας που ενσωματώνονται σε αυτές τις ενημερώσεις και αφήνετε τον εαυτό σας ανοιχτό σε επιθέσεις.

4. Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πλήρη επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων του smartphone σας. Αυτό θα πρέπει να ανακαλέσει οποιαδήποτε πρόσβαση που απέκτησε ένας κακόβουλος χάκερ μέσω κακόβουλου λογισμικού και να διαγράψει τυχόν ύποπτες εφαρμογές που μπορεί να υπάρχουν στο τηλέφωνό σας, επαναφέροντας τα πάντα στην κατάσταση που ήταν όταν το τηλέφωνό σας βγήκε από το κουτί. Δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του τηλεφώνου σας στο σύννεφο ή σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, ώστε να μην χάσετε δεδομένα εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την οδό.

5. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του Apple ID και της προώθησης των μηνυμάτων σας

Ορισμένοι κωδικοί μπορούν να σας ενημερώσουν εάν οι κλήσεις ή τα μηνύματά σας προωθούνται σε άλλη συσκευή εν αγνοία σας. Διαφέρουν ανάλογα με το δίκτυο, αλλά δεν βλάπτει να τους δοκιμάσετε στο πλαίσιο της σάρωσης:

Αν είστε σε δίκτυο GSM (όπως η AT&T και η T-Mobile):

  • *#002# — Παραθέτει όλες τις ρυθμίσεις προώθησης κλήσεων και δεδομένων
  • ##002# — Καθαρίζει όλες τις ρυθμίσεις προώθησης κλήσεων και δεδομένων

Αν είστε σε δίκτυο CDMA (όπως η Verizon και η US Cellular):

  • *72 — Παραθέτει όλες τις ρυθμίσεις προώθησης κλήσεων και δεδομένων
  • *73 — Καθαρίζει όλες τις ρυθμίσεις προώθησης κλήσεων και δεδομένων

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αν το τηλέφωνο Apple είναι συνδεδεμένο με άλλη συσκευή, ελέγχοντας την ενότητα Συσκευές στο ταμπλό του Apple ID σας. Αυτό θα σας ενημερώσει για κάθε συσκευή που έχει συνδεθεί χρησιμοποιώντας το Apple ID σας, και μπορείτε να ανακαλέσετε την πρόσβαση σε όποια δεν αναγνωρίζετε.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί να εξακολουθεί να παρακολουθείται το τηλέφωνό μου με απενεργοποιημένη την κοινή χρήση τοποθεσίας;

Ναι, τα τηλέφωνα μπορούν ακόμα να εντοπιστούν μέσω Wi-Fi ή κοντινών πύργων κινητής τηλεφωνίας, αν κάποιος έχει τη σωστή τεχνολογία. Τα stingrays, συσκευές που μιμούνται τους πύργους κινητής τηλεφωνίας, μπορούν επίσης να ξεγελάσουν τα κοντινά smartphones ώστε να τους στείλουν τη θέση τους και άλλα δεδομένα. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να μεταδώσει δεδομένα θέσης.

Μπορεί να παρακολουθείται το τηλέφωνό μου ακόμη κι αν είναι απενεργοποιημένο;

Είναι δύσκολο να εντοπίσετε ένα τηλέφωνο όταν είναι απενεργοποιημένο. Ωστόσο, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας ή ο πάροχος διαδικτύου μπορεί να δείξει την τελευταία θέση του τηλεφώνου μόλις η συσκευή ενεργοποιηθεί ξανά.

Επιπλέον, ορισμένα τηλέφωνα διαθέτουν λειτουργία εντοπισμού χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε το τηλέφωνό σας ακόμη και αν είναι απενεργοποιημένο. Τα νεότερα μοντέλα iPhone, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιούν μόλις αρκετή ενέργεια για να λειτουργούν σαν AirTag όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία “Findable After Power Off” (Εντοπισμός μετά την απενεργοποίηση).

Μπορεί κάποιος να εντοπίσει το τηλέφωνό μου στη λειτουργία πτήσης;

Η λειτουργία πτήσης διακόπτει το Wi-Fi και τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Η τοποθεσία GPS, ωστόσο, χρησιμοποιεί μια διαφορετική τεχνολογία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του τηλεφώνου σας σε λειτουργία αεροπλάνου. Η απενεργοποίηση του GPS και η τοποθέτηση του τηλεφώνου σας σε λειτουργία αεροπλάνου είναι ένας καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε κάποιον να παρακολουθεί το τηλέφωνό σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

One Comment

Leave a Reply
  1. Μέσα σ’ ένα κομμάτι από κοινό αλουμινόχαρτο κουζίνας τυλίγουμε το κινητό μας
    Έτσι τυλιγμένο, ακόμη και με ανοικτά όλα τα πρωτόκολλα [βλ. data, wifi, Gps, BT, NFC} η συσκευή μας εμφανίζεται ως παντελώς ανύπαρκτη – νεκρή (σε οποιονδήποτε τρίτο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).