Κάθε νέα συσκευή που προσθέτετε στο οικιακό σας δίκτυο είναι μια ακόμα συσκευή που μπορεί να πέσει θύμα κάποια επίθεσης hacking.
Μπορείτε να ασφαλίσετε το οικιακό σας δίκτυο με κάποια απλά βήματα, όπως το κλείδωμα του router σας και τη σωστή φροντίδα των gadget σας.
Ξεκινήστε με το router σας
Οι περισσότερες συσκευές στο οικιακό σας δίκτυο απαιτούν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για να λειτουργήσουν σωστά. Παρόλο που δεν συνδέονται όλες οι συσκευές απευθείας στο Διαδίκτυο, από πολλές απόψεις, το router είναι το πιο σημαντικό τρωτό σημείο του οικιακού σας δικτύου.
H ασφάλεια του δρομολογητή σας πρέπει να είναι το πρώτο σας βήμα.
Θα πρέπει να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης διαχειριστή που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση σας στο router. Ενημερώστε το software του router σας εάν δεν είναι ενημερωμένο και ενεργοποιήστε την κρυπτογράφηση.
Χρησιμοποιείτε πάντα ένα πολύπλοκο κωδικό πρόσβασης, μοναδικό για το Wi-Fi σας. Με ένα τυπικό router μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά από την web σελίδα ρυθμίσεων του router. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να βρείτε τη διεύθυνση IP του router σας. (Αναζητήστε στην Google το μοντέλο του router που χρησιμοποιείτε και δίπλα προσθέστε τον όρο login url).
Αν ο κατασκευαστής του router σας δεν προσφέρει νέο λογισμικό, θα πρέπει να αντικαταστήσετε την συσκευή σας.
Χρησιμοποιήστε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε συσκευή
Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης δεν είναι μόνο για τους ιστότοπους. Έχουν και άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά.
Πολλές συσκευές smarthome απαιτούν κωδικό πρόσβασης όταν τις ρυθμίζετε. Κάθε συσκευή για την οποία δημιουργείτε έναν λογαριασμό θα πρέπει να έχει ένα μοναδικό, περίπλοκο κωδικό πρόσβασης. Εάν χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες και τις συσκευές του δικτύου σας, διατρέχετε τον κίνδυνο μιας παραβίασης που οδηγεί σε επιπλέον παραβιάσεις σε ολόκληρο το οικιακό σας δίκτυο.
Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης ..
Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων όπου είναι διαθέσιμος
Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας πέρα από τον απλό κωδικό πρόσβασης. Με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, αφού δώσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, δίνετε και μια επιπλέον απόδειξη της ταυτότητάς σας. Συνήθως έρχεται με τη μορφή κωδικού, ή δημιουργείται τυχαία από μια εφαρμογή τηλεφώνου ή αποστέλλεται σε εσάς μέσω SMS, email, ή με μια τηλεφωνική κλήση.
Δυστυχώς, ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων δεν χρησιμοποιείται στις συσκευές smarthome, αλλά αυτό αρχίζει να αλλάξει. Οι κάμερες ασφαλείας είναι συσκευές που συνδέονται στο οικιακό σας δίκτυο και μπορεί να διαθέτουν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Αν έχουν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την επιπρόσθετη λειτουργία πάντα.
Ελέγξτε τις εφαρμογές που σχετίζονται με τις έξυπνες συσκευές σας και όπου είναι δυνατόν, ενεργοποιήστε το 2FA. Σας συνιστούμε να συνδυάσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων με μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας, όπως το Google Authenticator για iOS και Android .
Ενημερώστε τακτικά το λογισμικό σε όλες τις συσκευές σας
Όπως και με το router σας, έτσι θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό για όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας. .
Εάν κάποιος κατασκευαστής δεν υποστηρίζει πλέον μια συσκευή που έχετε εγκαταστήσει, θα πρέπει να την αντικαταστήσετε το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή σας.
Αγορά μόνο από αξιόπιστες και γνωστές εταιρείες
Αν κάνετε αναζήτηση στο Amazon για smart plugs, θα βρείτε δεκάδες επιλογές από δεκάδες κατασκευαστές. Υπάρχουν κάποιοι που ίσως τους έχετε ακούσει, ενώ άλλοι σας είναι εντελώς άγνωστοι. Μπορεί μια φθηνότερη επιλογή που υπόσχεται τις δυνατότητες που θέλετε να είναι δελεαστική, αλλά θα πρέπει πρώτα να ερευνήσετε την εταιρεία σε βάθος.
Οι περισσότερες συσκευές smarthome που βάζετε στο σπίτι σας επικοινωνούν με διακομιστές στο cloud. Το ερώτημα είναι: “ποιος έχει αυτούς τους διακομιστές;”
Όταν κοιτάζετε ένα προϊόν που κυκλοφόρησε πρόσφατα από έναν άγνωστο κατασκευαστή, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα πού επικοινωνεί μέχρι κάποιος να το δοκιμάσει. Εάν δεν είστε ερευνητής ασφάλειας, πιθανότατα θα γίνετε ένα «πειραματόζωο».
Μην χρησιμοποιείτε το Smarthome σας με Δημόσιο Wi-Fi
Ακριβώς όπως δεν πρέπει να ελέγχετε τον τραπεζικό λογαριασμό σας από δημόσιο Wi-Fi , αποφύγετε την σύνδεση από το smarthome σας στο σπίτι σας σε δημόσιο Wi-Fi. Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι είναι ακίνδυνο εκθέτετε τις συσκευές στο σπίτι σας σε οποιονδήποτε παραμονεύει.
Εάν χρειάζεστε απομακρυσμένη πρόσβαση στο σπίτι σας, χρησιμοποιήστε μια συσκευή με LTE (όπως το τηλέφωνό σας) ή εξετάστε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός προσωπικού εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) για ασφαλείς συνδέσεις.