Το τεράστιο σύνολο δεδομένων της Wikipedia βοήθησε τους ερευνητές να αναγνωρίσουν τρία στυλ περιέργειας: “busybody”, “hunter” και “dancer” με βάση τον τρόπο με τον οποίο περιηγούνται οι χρήστες στις σελίδες της (βλ.: wiki rabbit hole).
Αυτά τα στυλ περιέργειας αντικατοπτρίζουν ευρύτερες κοινωνικές τάσεις και υπογραμμίζουν τον ρόλο της περιέργειας στη σύνδεση των πληροφοριών και όχι στην απλή απόκτησή τους.
Το Scientific American αναφέρει:
Με αυτούς τους όρους, ένας με περιέργεια busybody ανιχνεύει μια ζιγκ-ζαγκ διαδρομή μέσα από πολλά θέματα που συχνά σχετίζονται με απόσταση.
Ένας κυνηγός (hunter), αντίθετα, αναζητά με σταθερή εστίαση, κινούμενος ανάμεσα σε έναν σχετικά μικρό αριθμό στενά συγγενών άρθρων.
Ένας χορευτής (dancer) συνδέει πολύ διαφορετικά θέματα για να προσπαθήσει να συνθέσει νέες ιδέες.
“Η περιέργεια στην πραγματικότητα λειτουργεί συνδέοντας κομμάτια πληροφοριών, όχι απλώς με την απόκτησή τους”, λέει ο επιστήμονας δικτύου του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, Dani Bassett, συνεπικεφαλής συγγραφέας σε μια πρόσφατη μελέτη αυτών των τύπων περιέργειας στο Science Advances.
“Δεν είναι σαν να περνάμε από τον κόσμο, να μαζεύουμε μια πληροφορία και να την βάζουμε στις τσέπες μας σαν πέτρα. Αντίθετα, συλλέγουμε πληροφορίες και τις συνδέουμε με πράγματα που ήδη γνωρίζουμε.”
Η ομάδα παρακολούθησε περισσότερα από 482.000 άτομα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για κινητά της Wikipedia σε 50 χώρες ή περιοχές και 14 γλώσσες.
Οι ερευνητές χάραξαν τις διαδρομές αυτών των χρηστών χρησιμοποιώντας “δίκτυα γνώσης” συνδεδεμένων πληροφοριών, που απεικονίζουν πόσο στενά σχετίζεται ένα θέμα αναζήτησης (ένας κόμβος στο δίκτυο) με ένα άλλο.
Πέρα από την απλή χαρτογράφηση των συνδέσεων, συνέδεσαν τα στυλ περιέργειας με δείκτες ευημερίας, ανισότητας και άλλων μετρήσεων που βασίζονται στην τοποθεσία.
![](https://cdn.iguru.gr/wp-content/uploads/2025/01/sciadv-1-1024x595.jpg)
Σε χώρες με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και μεγαλύτερη ισότητα των φύλων, οι άνθρωποι περιηγήθηκαν περισσότερο σαν busybody. Σε χώρες με χαμηλότερες βαθμολογίες σε αυτές τις μεταβλητές, οι άνθρωποι περιηγήθηκαν σαν hunters.
Ο Bassett υποθέτει ότι “σε χώρες που έχουν περισσότερες δομές καταπίεσης ή πατριαρχικές δομές, μπορεί να υπάρχει περιορισμός της παραγωγής γνώσης που ωθεί τους ανθρώπους περισσότερο προς αυτή την υπερεστίαση”.
![](https://cdn.iguru.gr/wp-content/uploads/2025/01/sciadv-1024x853.jpg)
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης θέματα ενδιαφέροντος, που κυμαίνονται από τη φυσική έως τις εικαστικές τέχνες, για τους busybody σε σύγκριση με τους hunters (γραφικά). Τα πρότυπα των dancers, που επιβεβαιώθηκαν πιο πρόσφατα, αποκλείστηκαν.
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adn3268