Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης αποθηκεύει όλους τους κωδικούς σας και τους συμπληρώνει αυτόματα στο πρόγραμμα περιήγησης και στις εφαρμογές για κινητά. Αλλά εμπιστεύεστε μια εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασής σας και την αποθήκευση όλων σε ένα μέρος;
Είναι έξυπνη ιδέα;
Ναι, ναι, είναι. Συνιστούμε σε όλους να χρησιμοποιούν ένα διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Παρακάτω θα δούμε γιατί είναι μια ασφαλής επιλογή.
Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι ασφαλέστεροι από κάθε εναλλακτική λύση
Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης αποθηκεύει τους κωδικούς σας σε ένα ασφαλές “θησαυροφυλάκιο”, το οποίο μπορείτε να ξεκλειδώσετε με ένα μόνο κύριο κωδικό πρόσβασης και, προαιρετικά, μια επιπλέον μέθοδο ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για να διατηρήσετε τα πάντα πιο ασφαλή.
Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε παντού ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Αυτό συνήθως δεν είναι δυνατό για τους περισσότερους. Μπορείτε πραγματικά να θυμάστε μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε ιστότοπο που χρησιμοποιείτε; Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης μπορούν να δημιουργούν και να θυμούνται κωδικούς πρόσβασης όπως το $%^HE%^THV%^.
Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να αποθηκεύσετε τους κωδικούς σας, πιθανότατα δεν μπορείτε να θυμηθείτε όλους τους μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Οι περισσότεροι καταλήγουν να ξαναχρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης σε πολλούς ιστότοπους, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς μια διαρροή σε ένα ιστότοπο σημαίνει ότι οι λογαριασμοί σας σε άλλα websites δεν είναι ασφαλείς. Κάποιος θα πρέπει απλώς να προσπαθήσει να συνδεθεί με τον ίδιο συνδυασμό διεύθυνσης email και κωδικού πρόσβασης.
Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε μόνοι σας “μοναδικούς” κωδικούς πρόσβασης με βάση ένα μοτίβο. Για παράδειγμα, ίσως ο βασικός κωδικός πρόσβασης είναι το |_p @ ssw0rd_||. Θα μπορούσατε να το τροποποιήσετε με βάση το domain, για παράδειγμα, όταν συνδεθείτε στο facebook, θα μπορούσατε να πάρετε τα «f» και το «b» και να τα φτιάξετε το fb_|_p @ ssw0rd_||. Επαναλάβετε αυτό για κάθε λογαριασμό που χρησιμοποιείτε και θα έχετε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης που μπορείτε να θυμηθείτε. Σωστά;
Λοιπόν, όχι. Στην πραγματικότητα οι κωδικοί πρόσβασής σας είναι προβλέψιμοι. Και τι συμβαίνει όταν ένας ιστότοπος δεν επιτρέπει ειδικούς χαρακτήρες ή σας περιορίζει σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων και η μέθοδος αυτή δεν λειτουργεί;
Με ένα διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, πρέπει απλώς να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και να τον θυμάστε .
Πώς οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προστατεύουν τους κωδικούς πρόσβασής σας
Εμείς σαν iguru άλλα και πολλοί άλλοι ιστότοποι προτείνουμε τον KeePass ως κορυφαία επιλογή. Προστατεύουν το “θησαυροφυλάκιο” των κωδικών πρόσβασής σας με ισχυρή κρυπτογράφηση (AES, Twofish algorithm και SHA-256), και δεν στέλνουν τους κωδικούς στο Cloud.
Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης ανοιχτού κώδικα όπως το Bitwarden και το KeePass είναι ανοιχτά βιβλία. Καθένας μπορεί να διαβάσει τον κώδικα αφού είναι ανοιχτός για όλους τους προγραμματιστές, κάτι που τους καθιστά πολύ αξιόπιστους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εφαρμογές ανοιχτού κώδικα για να αποθηκεύσετε τον κωδικό πρόσβασής σας στις δικές σας συσκευές ή σε διακομιστές. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ρυθμίσετε ένα δικό σας διακομιστή συγχρονισμού για το Bitwarden ή να συγχρονίσετε χειροκίνητα μια βάση δεδομένων του KeePass μεταξύ των συσκευών σας.
Μπορείτε να εμπιστευτείτε εταιρείες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης;
Τελικά, εμπιστεύεστε τις εταιρείες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης. Σίγουρα, οι εταιρείες υπόσχονται να διατηρήσουν τους κωδικούς πρόσβασής σας ασφαλείς, αλλά θα μπορούσαν να ενημερώσουν το λογισμικό τους για να καταγράψουν τους κωδικούς πρόσβασής σας ή μια τεράστια τρύπα ασφαλείας θα μπορούσε να “αδειάσει” όλους τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι εταιρείες υπόσχονται ασφάλεια, αλλά τι γίνεται αν συμβεί το μοιραίο;
Σίγουρα, υπάρχει κίνδυνος, αλλά θα πρέπει να εμπιστευτείτε τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπως και κάθε άλλη εφαρμογή που χρησιμοποιείτε. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε εφαρμογή στον υπολογιστή σας αλλά και για τις περισσότερες επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης: Θα μπορούσαν να σας κατασκοπεύσουν και να αναφέρουν τους κωδικούς πρόσβασης, και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών σε κάποιον άλλο.
Οι εταιρείες και οι εφαρμογές μπορεί να είναι αξιόπιστες, αλλά τα κενά ασφαλείας πάντα υπάρχουν.
Χρησιμοποιούμε Διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και τους προτείνουμε
Ακολουθούμε τις δικές μας συμβουλές και χρησιμοποιούμε διαχειριστές κωδικών πρόσβασης όπως τον KeePass εδώ στο iguru. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που είναι ενσωματωμένοι στα προγράμματα περιήγησης όπως στον Chrome και τον Safari της Apple γίνονται καλύτεροι, αλλά δεν είναι τόσο ισχυροί ή πλήρως εξοπλισμένοι ακόμα.