Πόσο ασφαλής είναι ο τρόπος που κλειδώνετε την οθόνη του κινητού σας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κλειδώσετε το Android κινητό σας, από το απλό κλείδωμα με κωδικό έως τη χρήση βιομετρικών μεθόδων. Όμως, ποιος είναι ο ασφαλέστερος; Η ESET ενημερώνει για το πόσο ασφαλείς ή μη ασφαλείς είναι οι βασικοί τρόποι κλειδώματος οθόνης.

Καθώς ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ευαισθητοποιημένος στο θέμα της προστασίας του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων, θα ήταν λογικό να θεωρήσουμε ότι η προστασία των έξυπνων τηλεφώνων με κάποιου είδους ταυτοποίησης θα ήταν το αυτονόητο. Ωστόσο, αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center, σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών δε χρησιμοποιούν καμία μέθοδο κλειδώματος οθόνης.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους τρόπους κλειδώματος οθόνης που προσφέρουν οι συσκευές.

Κλείδωμα με μοτίβο

Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας σχηματίζοντας με το δάχτυλο ένα μοτίβο που είχατε δημιουργήσει. Όσον αφορά τις επιλογές κλειδώματος οθόνης, η μέθοδος μοτίβου θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να θεωρηθεί επιλογή ασφαλείας μεσαίου επιπέδου. Μπορεί να σχεδιάσετε κάτι τόσο απλό όσο το περίγραμμα ενός L ή ένα πιο πολύπλοκο σχήμα. Όσο πιο απλό είναι το μοτίβο, τόσο πιο εύκολο είναι για κάποιον να το αντιγράψει αν βρίσκεται κοντά σας και παρακολουθεί τις κινήσεις σας.

Για την ακρίβεια, έρευνα διαπίστωσε ότι απατεώνες κατάφεραν να αναπαράξουν το μοτίβο στο 64,2% των προσπαθειών που έκαναν αφού το είδα μόνο μία φορά. Το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο φορές που είδαν την κίνηση. Μπορείτε να βελτιώσετε την ασφάλειά επιλέγοντας τη ρύθμιση που ορίζει το μοτίβο να μην είναι ορατό και διαλέγοντας ένα πιο πολύπλοκο σχήμα. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ένα PIN ή ένας κωδικός είναι γενικά ασφαλέστερη επιλογή.

PIN/κωδικός

Εάν φερθήκατε έξυπνα και ορίσατε κάποια μέθοδο προστασίας για την Android συσκευή σας, τότε θα σας είναι γνώριμη η επιλογή χρήσης PIN ή κωδικού, επειδή αυτή είναι η μέθοδος που ζητά η κάρτα SIM όταν απενεργοποιήσετε τη συσκευή και την ενεργοποιήσετε ξανά. Πολλές εκδόσεις του Android θα σας επιτρέψουν να ορίσετε έναν απλό τετραψήφιο κωδικό, αλλά αν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια θα πρέπει να επιλέξετε ένα PIN με περισσότερα νούμερα.

Εάν θέλετε να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο τα επίπεδα ασφαλείας, τότε θα πρέπει να επιλέξετε έναν κωδικό που θα περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς, ειδικούς χαρακτήρες και θα αποτελείται τουλάχιστον από 8 ή περισσότερους χαρακτήρες. Ίσως να είναι πιο δύσκολο να το θυμηθείτε και να το χρησιμοποιήσετε, αλλά μακροπρόθεσμα δε θα μετανιώσετε που επιλέξατε την πιο ασφαλή μέθοδο.

Δακτ αποτύπωμα

Ευτυχώς για μερικούς από εμάς, η μέθοδος του βιομετρικού κλειδώματος με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος είναι ακόμα διαθέσιμη. Μπορεί να συναντήσετε διαφορετικούς αισθητήρες, πάνω στη συσκευή ή σε κάποιο πλήκτρο ή ακόμα και κρυμμένους στην οθόνη της συσκευής σας. Η μέθοδος κλειδώματος με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος θεωρείται ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το κινητό σας. Τοποθετώντας το δάκτυλό σας στον αισθητήρα, η συσκευή θα ξεκλειδώσει σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Όμως πόσο ασφαλής είναι αυτή η μέθοδος; Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ότι κάποιος απατεώνας θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει μια βιομετρική κλειδαριά. Εντούτοις, αυτό δεν είναι κάτι απίθανο. Τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να κλαπούν από μια φωτογραφία ή άλλες πηγές, να αναπαραχθούν ακόμη και με εκτυπωτή 2D και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για παραβίαση βιομετρικών κλειδαριών. Το , ένας ερευνητής ασφαλείας μπόρεσε να αναδημιουργήσει το δακτυλικό αποτύπωμα της Υπουργού ς της Γερμανίας από φωτογραφίες υψηλής ς.

Αναγνώριση Προσώπου

Αυτή η βιομετρική μέθοδος κλειδώματος αναγνωρίζει το πρόσωπό σας και ξεκλειδώνει τη συσκευή σας. Πιθανά να φαντάζεστε ότι αυτή η μέθοδος είναι προηγμένη και βασίζεται σε υψηλή τεχνολογία, η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα βασίζεται μόνο στην κάμερα του κινητού σας και σε κάποιο λογισμικό. Η μπροστινή κάμερα σαρώνει μια εικόνα του προσώπου σας και μετά χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο αναγνώρισης για να επαληθεύσει ότι πρόκειται για το πρόσωπό σας. Η ταχύτητα της διαδικασίας εξαρτάται από τη συσκευή σας και την ποιότητα της μπροστινής κάμερας.

Αυτή η μέθοδος δεν είναι απαραίτητα ασφαλής και ένας απατεώνας μπορεί να την παρακάμψει χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία πορτραίτου σας. Για την ακρίβεια, ερευνητές έκαναν μια δοκιμή με 110 διαφορετικές συσκευές smartphone και αυτό που βρήκαν δεν ήταν καθόλου αισιόδοξο. Γενικά, η χρήση βιομετρικής κλειδαριάς δακτυλικού αποτυπώματος σε συνδυασμό με ένα κωδικό είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

Ειδικά χαρακτηριστικά ανά κατασκευαστή

Μερικοί κατασκευαστές smartphones χρησιμοποιούν ειδικά χαρακτηριστικά για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συσκευών τους. Αυτά ποικίλουν από διαφορετικά επίπεδα σάρωσης προσώπου, μέχρι και σάρωση της ίριδας του ματιού. Η Samsung, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τη δική της μέθοδο για τη σάρωση της ίριδας, η οποία είναι αρκετά απλή στη ρύθμιση. Εξετάζει επίσης εάν φοράτε γυαλιά ή όχι. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη λυχνία LED για να φωτίζει τα μάτια σας, ενώ μια ειδική κάμερα καταγράφει τα μοτίβα της ίριδας και το smartphone επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες. Ακούγεται σα να αφορά σε υψηλή τεχνολογία, σωστά; Είναι όμως ασφαλής; Λοιπόν, μια ηθικών χάκερ (White Hat hackers) χρησιμοποίησε κάμερα με δυνατότητα υπέρυθρων και κατάφερε να ξεγελάσει το πρώτο από τα τηλέφωνα της Samsung που προσέφερε αυτή τη δυνατότητα.

Τελικό συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλές επιλογές κλειδώματος για να διαλέξετε. Είναι πάντα σοφό να επιλέγετε έναν συνδυασμό και να μη βασίζεστε αποκλειστικά μόνο σε μια μέθοδο. Αναμφίβολα, η ασφαλέστερη επιλογή είναι το αξιόπιστο PIN ή ένας κωδικός πρόσβασης που αποτελείται από αρκετούς χαρακτήρες. Ακολουθεί η μέθοδος κλειδώματος με σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ότι και να επιλέξετε, είναι συνετό να «βλέπετε» μπροστά. Η ασφάλεια του τηλεφώνου σας σήμερα μπορεί στο μέλλον να σας σώσει από ένα δυσάρεστο πονοκέφαλο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















newsbot

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).