Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά περισσότερες πληροφορίες από τη Microsoft για ορισμένα από τα εργαλεία και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί. Σήμερα, ο ρυθμιστικός φορέας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε από τη Microsoft να στείλει πληροφορίες έως τις 27 Μαΐου.
Σε ένα σημερινό δελτίο τύπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι ζήτησε από τη Microsoft νωρίτερα αυτό το έτος να στείλει πληροφορίες για το “Copilot in Bing” και το “Image Creator by Designer” για να διαπιστώσει εάν αυτές οι υπηρεσίες παραβιάζουν τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι η Microsoft δεν δώσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες και έτσι όρισε μια νέα προθεσμία για την εταιρεία.
Το δελτίο τύπου αναφέρει:
Το αίτημα για πληροφορίες βασίζεται στην υποψία ότι το Bing μπορεί να έχει παραβιάσει τον DSA (Digital Services Act) για κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι λεγόμενες «ψευδαισθήσεις», η viral διάδοση των deepfakes, καθώς και η αυτοματοποιημένη χειραγώγηση υπηρεσιών που μπορεί να παραπλανήσουν ψηφοφόρους . Σύμφωνα με τον Digital Services Act, όλες οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Bing, πρέπει να διενεργούν επαρκή αξιολόγηση κινδύνου και να υιοθετούν αντίστοιχα μέτρα μετριασμού του κινδύνου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική φέτος, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.
Εάν η Microsoft δεν παράσχει τις ζητούμενες πληροφορίες για τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τις 27 Μαΐου, η ρυθμιστική υπηρεσία θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα στην εταιρεία.
Αυτά τα πρόστιμα θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 1% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος της Microsoft. Το ίδιο πρόστιμο θα μπορούσε να επιβληθεί εάν η Microsoft στείλει “λανθασμένες, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες” στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η EC ξεκίνησε επίσημα μια έρευνα για το X (πρώην Twitter) για να διαπιστώσει εάν το κοινωνικό δίκτυο έχει παραβιάσει τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Τον Απρίλιο, η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για το TikTok για να διαπιστώσει εάν είχε παραβιάσει τον DSA λόγω της κυκλοφορίας του TikTok Lite στη Γαλλία και την Ισπανία.