Η πρώτη ξύλινη ανεμογεννήτρια στον κόσμο

Σύμφωνα με την Modvion, μια σουηδική start-up που μόλις κατασκεύασε τον ψηλότερο ξύλινο πύργο ανεμογεννήτριας στον κόσμο, η χρήση του ξύλου για την αιολική είναι το μέλλον.

Ο πύργος που κατασκεύασαν είναι μερικά χιλιόμετρα έξω από το Gothenburg. Είναι 150 μέτρα μέχρι την κορυφή της λεπίδας. Η γεννήτρια των 2 μεγαβάτ μόλις άρχισε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο σουηδικό δίκτυο, παρέχοντας ρεύμα σε περίπου 400 σπίτια. paulwennerholm

Στον ορίζοντα κοντά στο project της Modvion, γυρίζουν αρκετοί στρόβιλοι με παρόμοια εμφάνιση. Όμως είναι κατασκευασμένοι από χάλυβα, και όχι από ξύλο. Ισχυρός και ανθεκτικός, ο χάλυβας επιτρέπει την τεράστιων ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στη στεριά και στη θάλασσα. Όμως ο χάλυβας παρουσιάζει θέματα, ιδιαίτερα σε στην ξηρά. Καθώς η ζήτηση για όλο και υψηλότερους στρόβιλους που για να βρίσκονται κοντά σε ισχυρότερους ανέμους έχει αυξηθεί, η διάμετρος των κυλινδρικών χαλύβδινων πύργων για τη στήριξη τους έπρεπε επίσης να αυξηθεί. Σε οδικά έργα με σήραγγες, γέφυρες και κυκλικούς κόμβους, η μεταφορά αυτών των τεράστιων κομματιών μετάλλου στις εγκαταστάσεις των στροβίλων έχει γίνει πραγματικός πονοκέφαλος.

Εδώ υπάρχει η προφανής διαφορά μεταξύ της ξύλινης τουρμπίνας του Modvion και των χαλύβδινων ομοίων της. Και οι δύο έχουν μια παχιά λευκή επίστρωση για την προστασία τους το χιόνι, τις βροχές και τον ήλιο και τα πτερύγια είναι κατασκευασμένα κυρίως από υαλοβάμβακα συνδεδεμένα σε μια γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρισμό όταν περιστρέφεται. Μόνο όταν μπει κάποιος μέσα στον πύργο, φαίνονται οι διαφορές.

Οι τοίχοι έχουν ένα κυρτό φινίρισμα από ακατέργαστο ξύλο. Η αντοχή του πύργου των 105 μέτρων οφείλεται στα 144 στρώματα πλαστικοποιημένης ξυλείας (LVL από το laminated veneer lumber) που είναι φτιαγμένοι οι χοντροί τοίχοι του. Μεταβάλλοντας τα “νερά” με τα στρώματα της ερυθρελάτης πάχους 3 χιλιοστών, η Modvion αναφέρει ότι κατάφερε να ελέγξει την αντοχή και την ευελιξία των τοίχων. modvion

“Είναι η μυστική μας συνταγή”, λέει με χαμόγελο ο συνιδρυτής της εταιρείας – πρώην αρχιτέκτονας και κατασκευαστής σκαφών – David Olivegren.

Ο Lundman και ο Olivegren αναφέρουν ότι χρησιμοποιώντας ξύλο και κόλλα, μπορούν να κατασκευαστούν πύργοι από μικρότερα κομα που συναρμολογούνται και μεταφέρονται εύκολα ακόμα και σε πολύ δύσβατες τοποθεσίες.

Το αρθρωτό σύστημα είναι πλεονέκτημα γιατί ενώ η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη και καθαρότερη από όλες σχεδόν τις άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η κατασκευές από χάλυβα χρειάζονται εξαιρετικά θερμούς φούρνους και σχεδόν πάντα την καύση ορυκτών καυσίμων.

Αυτό σημαίνει , η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής. Η Modvion αναφέρει ότι η χρήση ξύλου αντί για χάλυβα εξαλείφει εντελώς το αποτύπωμα άνθρακα των ανεμογεννητριών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δέντρα αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα όταν είναι ζωντανά και όταν κόβονται, ο άνθρακας αποθηκεύεται στο ξύλο. Όσο το ξύλο δεν σαπίζει ή δεν καίγεται, ο άνθρακας δεν απελευθερώνεται.

Χρειάστηκαν περίπου 200 δέντρα για τον πύργο του στροβίλου στο Modvion. Ήταν το ίδιο είδος δένδρου που χρησιμοποιείται για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και η εταιρεία λέει ότι καλλιεργούνται με βιώσιμο τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι όταν κόβονται φυτεύονται περισσότερα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).